Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Savršen za male stanove: Jednostavan i funkcionalan - skandinavski stil u enterijeru (FOTO)

Sve je osmišljeno tako da bude funkcionalno, svetlo i čisto. Skandinavski dizajn savršen je za male stanove, a pročitajte savete i uklopite ga u vaš dom.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Malo je onih koji u potrazi za idejama o uređenju svog stana nisu naleteli, i odmah se zaljubili, u primere domova inspirisane skandinavskim dizajnom. Poslednjih godina izuzetno je popularan, a definišu ga tri glavne karakteristike: čistoća, jednostavnost i lepota.

Osim estetike, postoji i jedan veoma praktičan razlog zbog kog je tako lako zaljubiti se su skandinavski dizajn - odlično se integriše i odgovara malim prostorima u kojima većina nas živi.

Evo nekoliko saveta kako da unesete duh skandinavskog stila u vaš dom.

Povezane vesti

Neutralne boje u enterijeru

Mirne boje, tonovi svetlo plave, hladna siva, bela i krem se mogu primetiti u skoro svakom skandinavskom enterijeru, a možemo reći da je ova šema postala zaštitni znak skandinavskog stila. Ove boje su jedinstvene u skandinavskom minimalizmu, dok u američkom nisu uobičajene.

Međutim, nisu svi skandinavski enterijeri ukrašeni mirnim, neutralnim bojama. Zapravo postoje dizajneri koji se koriste grafičkim i šarenim šemama. Bilo da volite ovakav prilaz ili mirne boje, na bilo koji način možete postići skandinavski stil u vašem domu.

Beli parket

Za razliku od američkih domova, tepih nije česta pojava u evropskim enterijerima. Skandinavski dizajneri preferiraju korišćenje jednostavnog belog drveta, nekada i od poda do plafona. Razumno je zašto je tako popularno korišćenje belog drveta u enterijeru, jer kada pogledamo sobe dizajnirane tako, beli drveni podovi čine prostor otvorenijim, čistijim i prozračnim.

Ako parket nije belo drvo, onda je svetle boje drveta – breza ili bor, u nekim slučajevima i kamene sive ploče. Imitirajte ovo, jer je to svakako dizajn od kojeg se nećete umoriti.

Povezane vesti

Obilje svetlosti

Ne postoji bolji način da propustite svetlo u enterijer, od korišćenja velikih prozora koji se prostiru od poda do plafona. Ovo je jedan od najčešćih skandinavskih načina uređenja, mada i prozori koji su manji nisu strani, dok god puštaju mnoštvo svetlosti u vaš enterijer.

Skandinavci, takođe izbegavaju zavese, ili stavljaju one veoma prozračne, kako bi u dom propustile što više svetlosti.

Povezane vesti

Unesite prirodu u dom

Skandinavci imaju ukorenjenu ljubav prema prirodi, koristeći svaku priliku da svoje vreme provedu u aktivnostima van kuće. Naravno tokom zime to se smanjuje, zato unose prirodu u svoj dom, korišćenjem brojnih biljaka i nameštajem koji imitira prirodu kroz rustično drvo.

Beli zidovi

Beli zidovi su oličenje skandinavskog dizajna. Osim što se belim zidovima dobija utisak širine i čistoče, beli zidovi "trpe sve", a detalji su ono što vole Skandinavci. Starinski satovi, lusteri, uramljene slike i fotografije i šarenoliki detalji. Svi vidimo zašto je ovakav dizajn kopiran širom Evrope, jer ono personifikuje i odražava mirnoću. Ako je ovo uređenje koje volite, onda ćete morati da kupite i po neki antikvitet. Ovo može biti veoma lako da se replikuje. Ofarbajte svoj komad nameštaja tako da izgleda rustično.

Povezane vesti

Oblik i funkcionalnost

Funkcionalnost sa sigurnošću vlada u svim skandinavskim domovima. Uređenje doma se bazira na otvorenom prostoru, svetlosti i protoku koji omogućava lako mimoilaženje u domu. Život na severu potražuje funkcionalnost, nisu potrebni teški dekorativni elementi, samo ono što bi bilo korisno. 

Nameštaj

Bez obzira na njihovu deceniju, jedno je sigurno – akcenat se stavlja na visoko-kvalitetne materijale i detalje. Jednostavno, ali ipak umetničko, nameštaj sa jednostavnim ravnim linijama u kombinaciji sa minimalnim ukrasima dobija mnog na značaju u enterijeru. Njihov nameštaj je predmet umetnosti, a trajaće do kraja života. 

Povezane vesti

Jednostavan kamin

Zime znaju biti duge na severu, pa je kamin obavezan. Ovi kamini su funkcionalni i trebalo bi da obezbede toplinu. Naravno u novijim domovima ne treba da se brine toliko o funkcionalnosti, tako da kamin postaje centralni detalj u prostoriji. Isplanirajte svoj kamin u uglu vašeg enterijera i dajte mu skandinavski "pečat".

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica