Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kraljevsko venčanje u Beogradu: Detalje priprema za veliki dan otkrivaju princ Filip i Danica Marinković (FOTO)

Ljubav princa Filipa Karađorđevića i buduće princeze Danice, 7. oktobra biće krunisana brakom, a njihovo venčanje će istovremeno biti omaž srpskoj kraljevskoj istoriji i tradiciji.

 Izvor: Foto: Kurir.rs/Promo

Budući supružnici, princ Filip Karađorđević, sin princa Aleksandra i princeze Marije da Glorije od Orleana i Bragance, i Danica Marinković, umetnica i ćerka čuvenog srpskog slikara Cileta Marinkovića, otkrivaju detalje priprema za venčanje, ali i najlepše uspomene sa početka njihove ljubavne veze.

"Naša ljubav i veza rodile su se pod romantičnim okolnostima. Upoznali smo se jedne divne jesenje beogradske večeri, prilikom večere organizovane na Kraljevskom Dvoru.

Veoma brzo shvatili smo da imamo mnogo toga zajedničkog. Jedino što nas je razdvajalo od nase želje da budemo zajedno bila je distanca gradova u kojima smo živeli. Svakodnevnom komunikacijom otvarale su se nove teme o kojima smo razgovarali i tako su se povezivala naša interesovanja u oblasti umetnosti, istorije, tradicije literature... Razgovor bi trajao dugo i tu se sasvim prirodno rodila i želja za ponovnim susretom.

Naši zajednički susreti dešavali su se u evropskim gradovima poput Venecije ii Pariza (gde je Danica živela). Romantičan kontekst u kojem bismo se našli nije nas ostavljao ravnodušnim. Ipak, želeli smo da sačuvamo našu intimu od radoznalih pogleda medija", kažu budući supružnici.

Foto: Kurir.rs/Promo

Kako su roditelji reagovali na vest o venčanju?

Danica: Moji roditelji, Beba i Cile, su veoma vezani za mene i od ranog detinjstva me obasipaju ljubavlju i pažnjom. Oni imaju duboko poverenje i poštovanje prema mom izboru i svemu onome što me čini srećnom i ispunjenom. Prihvatili su Filipa bezrezervno i s mnogo ljubavi. Filip izuzetno voli Ciletovu umetnost, zbog čega njegova dela krase naš životni prostor u Londonu.

Princ Filip: Danica nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Svojim lepim manirima, obrazovanjem i senzibilitetom očarala je sve članove moje porodice, posebno mog oca princa Aleksandra i princezu Katarinu. I moja majka Marija da Glorija veoma je voli, smatra da su njena elegancija i nežnost vrline koje se danas retko sreću, što mene čini izuzetno ponosnim. Daničin osećaj za estetiku i prepoznavanje lepote u svakom trenutku čine je veoma posebnom, i ja sam srećan što ću imati priliku da s njom delim ostatak svog života.

Povezane vesti

Do sada su se kraljevska venčanja obavljala u crkvi na Oplencu, zbog čega ste vi odabrali Sabornu crkvu?

Naše poštovanje tradicije i odanost poreklu rodili su želju da naše venčanje bude omaž venčanju Kralja Aleksandra i Krajice Marije, koje se održalo 6. juna 1922. godine, i bilo spektakularan događaj širih razmera na ovim prostorima, a ujedno i poslednje kraljevsko venčanje u Sabornoj crkvi, sve do našeg.

Takođe, u Sabornoj crkvi krunisan je Kralj Petar I Karađorđević 1909. godine. Saborna crkva ima istorijski značaj za kraljevsku porodicu Karađorđević i zbog toga imamo posebno osećanje ponosa i poštovanja prema tome što ćemo u baš u toj crkvi sklopiti brak pred Bogom. Naše venčanje će činodejstvovati Patrijarh Srpski gospodin Irinej, što je za nas velika čast.

Građansko venčanje biće obavljeno neposredno posle crkvenog venčanje, uz prisustvo najuže porodice.

Povezane vesti

Koliko ste učestvovali u kreiranju i organizaciji događaja? Koliko osoba učestvuje u organizaciji venčanja?

Danica: Dinamični, odlučni i nestrpljivi da našu ljubav podelimo sa našim najbližima, bili smo rešeni da odmah počnemo sa pripremama venčanja. Pripreme su u toku, sjajan tim sa Dvora zadužen je za organizaciju koja, uz pomoć velikog broja prijatelja, teče besprekorno, a Filip i ja smo uključeni u svaki detalj od samog početka. Obaveze oko našeg venčanja su obimne, ali naš poseban dan planiramo sa velikom radošću i kako se on približava tako je naše uzbuđenje sve veće.

Da li ćete i koje srpske običaje za venčanja ispoštovati?

Naša želja je da brakom utemeljimo naše zajedništvo, da zrelo pristupimo svim dužnostima i obavezama koje nam predstoje i da na čvrstim osnovama nastavimo da čuvamo ugled srpske kraljevske porodice Karađorđevic. To je naš dug prema našim precima.

Takođe, kraljevska venčanja uvek izazivaju veliku pažnju kod naroda i interesantni su im svi detalji koji čine ceremoniju. Ispoštovaćemo srpsku tradiciju i posebno se radujemo činu crkvenog venčanja. Očekujemo dosta zvanica, prisustvo svetskih i evropskih kraljevskih porodica, kao i gostiju iz zemlje i inostranstva. Biće to dan koji ćemo dugo pamtiti.

Foto: Kurir.rs/Promo

Ko je kreirao venčanicu i odelo?

Danica: Najviše od svega nestrpljiva sam da ponesem prelepu venčanicu koju je kreirala naša slavna kreatorka Roksanda Ilinčić, koja je kroz savršeni sklop prefinjenih materijala učinila da venčanica odiše mojim senzibilitetom i karakterom. Po svemu poseban, stil Roksandinih kreacija bio je za mene presudan u izboru venčanice čiji sam dizajn prepustila njenoj viziji ravnoj velikim savremenim umetnicima.

Poput radova velikih umetnika Roksandina haljina, isklesana poput skulpture, elegantna i moderna, sa elemetima tradicije i onog savremenog, spaja prošlost i sadašnjost i u potpunosti se uklapa u kontekst kraljevskog venčanja. Roksandina kreacija ostaće dugo pamćena kao jedno veliko umetničko delo. Po tradiciji, Filip neće videti moju venčanicu sve do dana venčanja.

Princ Filip: Vrlo mi je važno da za se naše venčanje osećamo posebno, a u tome naš izbor odeće ima veliku ulogu. Cenim Daničino mišljenje i uvek se sa njom konsultujem u vezi sa izborom odeće. Ipak je Danica umetnica i beskrajno je kreativna, te u nju imam veliko poverenje.

Nosiću klasično frak odelo izrađeno po meri, od strane vrhunskih šnajdera koje ističe mušku eleganciju koju želim da ostvarim pored Danice koja će blistati u Roksandinoj haljini.

Danica: Pored posebne venčanice i celokupan stajling pažljivo je osmišljen od strane Roksande i njenog sjajnog tima. Svaki detalj je značajan kako bi se postigao celokupan efekat mog izgleda. Frizura i šminka su važni koliko i porodični nakit koji ću sa poštovanjem nositi na dan venčanja.

Nakon venčanice, takođe ću nositi posebnu haljinu iz Roksandine kolekcije za venčanja. Takođe, za veče koje prethodi venčanju, gde ćemo okupiti našu blisku porodicu i prijatelje opredelila sam se za haljinu boje bakra našeg poznatog kreatora Saše Milojković koji se pobrinuo i za celokupan stajling moje mame Bebe.

Foto: Janko Petković

Kako će izgledati dekoracija i cvetni aranžmani?

Dekoracija je poseban momenat pripreme našeg venčanja. Elegantna i prefinjena dekoracija biće veliki deo naše ceremonije, na šta smo veoma ponosni. Što se tiče cvetne dekoracije poslušali smo savete princeze Katarine koja posebno voli cveće i ima istančan ukus za cvetne aranžmane.

Povezane vesti

Koja muzika će dati posebna ton vašem venčanju?

Nakon crkvenog venčanja, prilikom dočeka gostiju opredelili smo se za klasičnu muziku orkestra "Svetog Đorđa", čiji je Filip pokrovitelj. Nakon večere, prvog plesa i sečenja torte, za atmosferu će se pobrinuti Lena Kovačević, sa džez i evergrin pesmama, ali i sa nekim numerama naše narodne muzike, koju volimo.

Najnovije

Vesti

Porodica