Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Potresna priča mame Ane: Jedina mana moje ćerke Nađe je što više nije živa

Ana Todorović bila je u 37. nedelji trudnoće kada su joj lekari saopštili da njena beba ima tešku bolest i da neće preživeti, a ovo je njena priča...

  Izvor: Foto: Shutterstock

"Ne postoji lak način da vam ovo saopštimo, ali vaša beba je veoma, veoma bolesna."

Usledio je težak razgovor s dvoje lekara koji su nastojali da sakriju međusobno neslaganje o tome šta je najbolje da se dalje uradi. Bila sam u 37. nedelji trudnoće i oni su upravo otkrili da naša beba ima tešku dilatacionu kardiomiopatiju. Smatrali su da će umreti za nekoliko dana.

Spomenuli su hitan carski rez, duge mesece u bolnici i aparat za održavanje života. Ili, umesto toga, ubrizgavanje kalijuma u njeno srce da bismo bili sigurni da neće preživeti s tako teškim oštećenjem.

A ona se ritala i vrpoljila u meni dok sam ja, ošamućena od šoka, pokušavala sve ovo da pojmim.

Nije mi bilo logično da se bilo šta preduzima. Zašto bih želela da je ubijem kada ionako umire? Sopstvenu ćerku! I zar moramo da je gledamo kako polako umire prikačena za aparate? Zasad se činilo da joj je dobro u meni. Zar ne možemo jednostavno da je pustimo da spokojno umre? Rekli su nam da to ne dolazi u obzir.

Uprkos našoj želji, sledeći put kada smo došli, sve je bilo spremno da joj se odmah okonča život. A onda nekoliko dana kasnije, pitali su nas da li bismo se predomislili i radije ipak opredelili za carski rez.

Povezane vesti

Ja sam bila spremna da se i dalje odupirem svakoj intervenciji. Radi nje, radi nas. Mnogi parovi nisu u stanju da održe osećaj zajedništva kada su suočeni s nepodnošljivim bolom. Uz to smo morali da objasnimo našem sinčiću Luki da ipak neće dobiti sestricu. Da li ćemo zaista u ovakvom trenutku morati da trpimo dodatni stres od medicinskog sistema?

Razgovor

Prilikom sledeće posete bolnici, međutim, dočekalo nas je dvoje pedijatara koji su želeli s nama da razgovaraju. Pitali su nas šta se dešava. Bilo mi je prirodno da im ispričam našu priču, a oni su pažljivo slušali. Tek kasnije sam shvatila da su znali šta se tačno dešava, i to verovatno bolje od nas. Hteli su da čuju naše viđenje situacije da bi nas bolje razumeli, da bi videli koje smo informacije u stanju da primimo.

"Šta biste voleli da se sledeće dogodi?"

Gušila sam se u suzama. Nikome još nisam priznala svoju želju da se sretnem s njom, da je držim u naručju dok umire. Rekli su mi da je moja želja uobičajena i unutrašnji grč je donekle popustio.

"A čega se najviše plašite?"

Plašila sam se kako će nam život izgledati posle ovoga.

"Šta biste želeli da znate?"

Kako će izgledati kada se rodi, ako već tada ne bude živa. Očajnički mi je bilo potrebno da znam sve detalje.

Lekar je ponovio moje reči, a onda mi je polako, nežno odgovorio. Ona će biti otečena, naročito njen stomačić, ali će inače izgledati kao svako drugo novorođenče. Možda neće početi da diše kada se preseče pupčana vrpca. Možda neće preživeti porođaj. Govorio je precizno, otvoreno, direktno, ali toplo, i ta kombinacija odgovarala je našoj potrebi da znamo sve bitne činjenice, ali i da istovremeno budemo zaštićeni od udaraca tih saznanja.

  Foto: Shutterstock

Lekarka nam je rekla da roditelji doživljavaju ovo kratko vreme provedeno sa svojim smrtno bolesnim bebama kao izuzetno sadržajno i značajno. Potom nam je govorila o morfijumu i cevčicama za hranjenje. Ponovo vrlo precizne reči. „Ublažavanje tegoba“, najčešća rečenica na koju smo nailazili kada smo se raspitivali o palijativnom zbrinjavanju, za mene je bila previše neodređena.

Njihove povremene reformulacije naših pitanja omogućile su nam da uvidimo da nas razumeju, a njima je to omogućilo da donekle usmeravaju razgovor. Zajedno s nama razmotrili su različite teme prepuštajući uglavnom nama da govorimo. To je ukazivalo na njihovo čvrsto, dosledno prisustvo, ali takođe i na spremnost da se povuku i dozvole da ovo budu naše odluke, bazirane na našim potrebama.

Nisu im smetale naše suze. Pružili su nam prostor koji nam je bio potreban da bismo se suočili sa smrću naše ćerke. Odjednom smo mogli da se usredsredimo na ono što je bilo najbitnije. Da sve ovo prebrodimo u jednom komadu.

Povezane vesti

Suze

Našu bebu zvali su po imenu Nađa, pokazujući tako da shvataju koliko smo već vezani za nju. Pitali su me da li sam razmišljala o tome da mi se porođaj izazove ranije, jer bi se tako povećale šanse da izvesno vreme provedemo s njom. Da mi izazovu porođaj dok je još živa. Shvatila sam da to zaista želim.

Za samo nekoliko sati, koristeći puke reči, postavljajući nam pitanja, čistu strahotu kroz koju smo prolazili pretvorili su u nešto potencijalno smisleno.

Nađa je umrla nedelju dana kasnije, samo nekoliko trenutaka pre nego što se rodila. Ali zahvaljujući razgovoru s pedijatrima bila sam spremna i umesto poricanja to vreme sam provela držeći je u naručju dok je još bila topla. Upoznala sam svaki delić njenog malenog tela. Mislim da sam upoznala moju ćerku onoliko koliko je bilo ko mogao da je upozna i ne postoje reči koje mogu da opišu koliko mi to znači.

Teško je stajati po strani i dozvoliti nekome da umre. Ali kada je smrt neminovna, u porodici se pojavljuju nove potrebe. Porodica želi da njihovi bližnji odu bez bola i da imaju vremena da se oproste. Nudeći palijativno zbrinjavanje medicina može da zadovolji te potrebe. 

Nastavak na sledećoj strani...

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica