Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Trudnoća iz ugla jednog tate: Izvinjavajte se, čak i kada niste krivi!

Trudnoća se s razlogom naziva drugo stanje, a osim budućih mama to ubrzo shvate i budući očevi. Tata Klint Edvards podelio je nekoliko, za njega, neočekivanih stvari koje je otkrio tokom devet meseci...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Otac sam troje dece, i svaka trudnoća je bila drugačije iskustvo. Najmlađi sam u svojoj porodici, tako da je moja žena prva trudnica sa kojom sam živeo. Osećao sam se potpuno nespremno za sve to, posebno zato što je trudnoća nešto što se dešava od početka ljudske vrste. Osećao sam se kao da bi trebalo da znam više.

Evo nekoliko stvari koje verovatno mnogi muškarci ne znaju o trudnoći:

1. Trudnice mnogo plaču

Kada je Mel bila trudna sa našim prvim detetom, pitao sam je da zalije novogodišnju jelku, a ona je počela da plače. "Zar ne shvataš koliko sam umorna?" rekla je. Onda me je nazvala kretenom. Milion puta sam u filmovima video kako trudnice potpuno gube kontrolu nad svojim emocijama, i bilo mi je smešno. Međutim, kada sam se susreo sa tim shvatio sam da nije baš tako. 

Naravno da sam se iznervirao. Ali daću vam jedan savet: ako se zadesite u ovakvoj situaciji, samo se izvinite i zalijte prokleto drvo. Zapravo, izvinjavanje bi trebalo da bude deo vaše svakodnevnice. Tokom prve trudnoće, moja žena je plakala zbog svega: banka je zatvorena, nismo imali još mnogo goriva u kolima, pojeo sam poslednji čips, ali trudnice stalno plaču i to je potpuno normlano. 

Tek sam za vreme druge trdnoće shvatio da je moj posao da je podržavam dok se bori sa emocijama tokom ovog perioda. Da budem razuman čak i kada je ona potpuno iracionalna. Izvinjavajte se, čak i kada niste krivi. Budite puni razumevanja. I mnogo grlite svoju ženu. 

Povezane vesti

2. Trudnice mnogo pričaju o vršenju veće nužde tokom porođaja

Izgleda da je jedan od najvećih trudničkih strahova baš ovo. Žene priznaju da im se to dešavalo, i kako su prešle preko toga, a svaka žena koja je prvi put trudna samo prebledi na pomen cele te situacije.

Kao muškarcu, nikad mi nije palo na pamet da se ovo može desiti. Ali akada sam malo bolje razmislio, pritisak tokom guranja je veliki, i ima smisla što bi to moglo da se desi. Ali mislio sam da je najsramotniji deo trudnoće to što treba biti go pred svim tim ljudima, i pritom gurati bebu. 

Savet: nemojte ni slučajno da se šalite na ovu temu, ali potrvdite svojoj ženi da ćete je voleti iako se to desi. A ako se desi, ne spominjite.. nikad nikome!

Povezane vesti

3. Trudnoća menja žensko telo na sve moguće načine

Očekivao sam da joj stomak poraste. Ali nisam znao da će sva oteći, od vrata do članaka. Čak su joj i prsti na rukama postali obliji. Pred kraj trudnoće, pojavile su joj se crvene fleke na telu i strije na stomaku i grudima. Budite spremni na ovakve promene i nemojte da komentarišete ni jednu od njih. Ne zbijajte šale na račun toga što su joj članci veličine panjeva, ne pravite apsolutno nikakva poređenja i nemojte da učinite da se oseća loše zbog toga kako izgleda.

Vaš posao je da učinite da ona shvati da je uprkos tim promenama i dalje lepa i da cenite to što radi. 

4. Za seks sa trudnicom potrebno je strpljenja i domišljatosti

Nisam imao predstavu koliko će nam se seks promeniti. Nije da nismo imali seks, ili da ona nije htela. Zapravo je nekad htela više. Ali stvari su se menjale sa svakim trimestrom. Neki pokreti koji su pre bili prijatni, nisu više. Više smo razgovarali tokom seksa, ka dvoje tinejdžera koji pokušavaju da shvate kako seks funcioniše. Trebalo je vremena i mnogo, baš mnogo komunikacije. BIlo je dobro, ali je bilo drugačije i trebalo je planirati. 

Zaustavite se malo, razmislite dobro o tome kroz kakve promene sve ona prolazi i prihvatite ih, jer su samo privremene.

Povezane vesti

5. Porođaj je zastrašujuć

Ljudi često pričaju o čudu koje je porođaj, ali u stvarnosti, bar za mene, on je bio zastrašujuć. Neću da vam otkrijem kraj, ali verujte mi, ako vam lako postane muka, kao meni, samo nemojte da gledajte. Umesto toga, pribijte se uz majku vašeg deteta, držite je za ruku i podržavajte je. 

U svakom slučaju, prolazak kroz ove tri trudnoće sa njom mi je doneo veliko poštovanje prema Mel, a i svim ostalim majkama. Trudnoću i dalje ne razumem u potpunosti, ali razumem je dovoljno da znam da je treba poštovati i čuvati. Moj savet je da kada vas trudna žena pošalje u tri ujutru po pljeskavicu, setite se da ona prolazi kroz nešto specijalno i teško u isto vreme, i da je vaš posao da uradite sve što je u vašoj mogućnosti ako bi njoj bilo prijatno. 

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica