“Znate šta? To dete nije PAS!”

“Oh, zaista? Hvala vam puno što ste mi otvorili oči. Pretpostavljam da ni hrana i kućica za pse u tom slučaju ne prolaze? Zanima me šta je sa ogrlicama, da li bih mogla i dalje da ih koristim?”

Bez obzira šta roditelj radi, uvek će se naći neko ko će osetiti potrebu da iznese svoje mišljenje po pitanju odgajanja dece na “ispravan” način.

Da li ste se ikada šetali zimi, vodeći svoje dete za ruku, kada vam odjednom u ruci ostane samo njegova mala rukavica? Ja jesam.

Da li ste se ikada našli na međunarodnom aerodromu sa dvoje dece ispod četiri godine, koja se raspravljaju, a oko sebe nemate nikog ko bi vam pomogao? Ja jesam.

Jednostavno - radije ću koristiti povodac za decu nego imati izgubljeno ili mrtvo dete.

Naravno da ih učimo da nas uvek drže za ruku, da slušaju, da ne beže... Međutim, ja nemam poverenja u njihove male impulsivne glave, kao i u to da su dobro usvojili lekciju.

Mala deca su strašno brza. Čak će i roditelji koji su uvek u pripravnosti trčati za decom. To je ono što deca rade, a sve dok ne počnu da kontrolišu sami sebe, vrlo je verovatno da će roditelje dovesti do nervnog sloma. Mada, čak i ona deca koja imaju kontrolu umeju da budu tvrdoglava i buntovna.

Povodac roditeljima garantuje da deca neće pobeći. 

Da, naravno da postoje budale koje će vući okolo svoje dete, ali znate šta? Budale su budale. Oni su izuzetak, ne pravilo.

Za dete kome se ne može verovati ukoliko ga držite jednom rukom, povodac je božji dar.

Osim toga, deca imaju i veću slobodu, zahvaljujući lastižu koji se može rastegnuti više od vaše ruke.

I možda ono što je najvažnije od svega - moja deca zapravo vole povodac. Oni ga nose čak i kada za tim nema potrebe.

I evo istine, dragi moji: Ne možete imati i jedno i drugo - i podršku drugih ljudi i da budete sigurni da je vaše dete bezbedno. Neće vam biti važno šta će drugi reći kada u jednom trenutku okrenete leđa i vaše dete dobije potpuno slobodu. Isto vam neće biti važno da li će iko bilo šta komentarisati ukoliko vi znate da i ako okrenete leđa, vaše dete će biti uz vas.

Bez obzira šta roditelj radi, neko negde će naći razlog da ga osudi. Ali evo šta bih mu ja poručila: Vi radite šta mislite da je nabolje za vaše dete, a ja ću raditi ono što ja mislim. I svi ćemo držati jezik za zubima. Dogovoreno?