Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Iskustvo jedne mame: Sve prednosti majčinstva u 40. godini

Mnogi smatraju da su četrdesete godine kasne za bebu. Međutim, postoji toliko razloga koji će vas u to razuveriti, tvrdi mama Daniel Lusia.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Moj nekadašnji cilj bio je da svu svoju decu rodim do tridesete godine. Onda je došla Nova godina. Iznenađenje! Još jedna beba. I da - imala sam četrdeset (O, moj Bože...). Pomalo sam bila šokirana, ali prilično OK. Pojavila se pink linija, a suze i šokiranost smenjivali su se naizmenično. Moja beba sada ima sedam meseci i mogu vam reći da je prilično fantastično imati bebu u ovim godinama. 

Evo i zbog čega:

Ne dotiču vas zlonamerni komentari

Sećam se da sam nekolicini prijatelja i članova porodice saopštila da ću imati još jednu bebu i ne mogu da vam opišem koliko su pojedini bili nepristojni sa svojim komentarima. “Na roditeljskim sastancima ćete pomešati sa bakom”, “Došli su baka i deka da te pokupe, Brodi...”, bla, bla, bla...

Bobi i ja imamo skladan brak, troje mališana i u čemu je problem? Imaćemo još jedno dete. Šta je loše u tome imati veliku porodicu. Ja smatram da je to zapravo prilično kul. Još jedna beba značila bi više ljubavi i sreće u našem domu. A “baka” komentari me ni malo ne plaše. Trudimo se da vodimo računa o svom zdravlju i izgledu i sigurno ne izgledamo kao baka i deka, niti to planiramo u skorije vreme.

Povezane vesti

Osiguranje je besplatno

Ono što nikako nisam očekivala jeste da će osiguranje pokriti sve troškove za bebu. Bobi je samo jednog dana došao sa posla i rekao “Osiguranje se toliko sažalilo što ćemo dobiti četvrtu bebu, da će pokriti sve troškove". Zato, pored svega mogu da dodam i to da su bebe u četrdesetim godinama veoma pristupačne.

Ukoliko vodite računa o svom zdravlju, nemate razloga za brigu

Mislim da je zdravlje dosta bitnije od broja godina. Nisam doktor ni u jednom slučaju, ali biti zdrav za mene znači jesti zdravo, vežbati, ne konzumirati alkohol, ne pušiti... Što je  mnogo bitnije od toga koliko godina imam. Ukoliko ste u četrdesetim godinama i zdravi ste, imate prilično dobre šanse da rodite zdravu bebu, za razliku od nekog ko je u dvadesetim godinama i ima loše navike.

Povezane vesti

Finansijki ste obezbeđeni

Naš život je sigurno mnogo lagodniji u četrdesetim godinama, nego u dvadesetim ili tridesetim kada smo još uvek stvarali. U mogućnosti sam da ostanem kod kuće, jer moj suprug ima uspešnu karijeru. Pre devet godina kada se Džekson rodio, morala sam da se malo nakon porođaja vratim na posao. Bila sam očajna zbog toga, ali jednostavno nismo mogli sebi da priuštimo taj luksuz. Bobi samo što se vratio iz vojske i tek je počinjao stomatološku praksu. Danas, kada imamo 40 godina, mnogo bolje živimo i ja mogu da ostanem kod kuće da odgajam svoju decu.

Nije vam bitno ukoliko dobijete koje kilo viška

Nakon prve dve trudnoće moje telo se brzo vratilo u prvobitno stanje. Bila sam u ranim tridesetim godinama. Definitivno vidim da to neće biti slučaj sada. Dobra vest je da vas je za to savršeno briga. Pa šta, dobila sam koji kilogram više. Izgubiću ih kad to budem mogla. Znam šta treba da radim i na meni je samo da se držim plana. Ne mogu da budem opterećena sama sobom, kada pored sebe imam anđele kojima treba da budem primer.

Povezane vesti

Znate šta želite i možete to

Kada sam prvi put ostala u drugom stanju, nisam imala pojma šta želim. Proces učenja je bio zabavan, ali ipak nije me posebno ispunjavao. Sada imam mnogo više samopouzdanja, znam šta volim, a šta ne i mnogo sam bolja mama, supruga i prijatelj. Uživam u opuštenom životu bez jurnjave za sledećim ciljem i snom. Uživam u svakom pogledu, prepreci, svakom smehu i plaču. Beba Brodi me je učinio mnogo boljom osobom. Momenat kada sam ga prvi put uzela u naručje učinio je da moje srce eksplodira poput vulkana i da se osetim toliko moćno i počastvovano što sam mama četiri mala ljudska bića.

Zaista je neverovatno biti ponovo mama u četrdesetim godinama. Pozivam sve mame da probaju. Ukoliko ste zdrave, zašto da ne? Sjajni ljudi treba da podare ovom svetu još sjajnih ljudi. Svet je postao bolje mesto od kada je Brodi stigao, to je sigurno. Da li sam spomenula i to da smo nabavili kucu? 

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica