Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Psihomotorne veštine: Pravilan razvoj bebe u desetom mesecu života

Kako se razvijaju bebe u desetom mesecu života, otkriva naša saradnica mr sc Sandra Ilanković...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Dragi roditelji, vaša deca pre svega imaju potrebu da budu voljena i da osećaju da u vašem životu zauzimaju posebno mesto. Pružite im to zadovoljstvo i ne štedite nežnost, poljupce i zagrljaje. Budite strpljivi sa njima i podržite ih u njihovom razvoju jer i ona  svakim danom uče nešto novo i otvaraju im se mogućnosti za nove veštine koje treba da savladaju.

Povezane vesti

Pogledajte koje psihomotorne razvojne norme bi roditelji trebalo da prate u desetom mesecu bebinog života...

Vaša beba tokom desetog meseca treba da zna da iz ležećeg položaja na stomaku zauzme četvoronožni položaj. U ovom položaju, ljuljajući se napred-nazad, ona uvežbava anteriorno-posteriornu ravnotežu (ravnotežu ka napred i ka nazad) i upravo ovakvo ljuljanje jeste jedan od preduslova za usvajanje pravilnog recipročnog puzanja. Iz ležećeg položaja na stomaku dete će samostalno dolaziti i u sedeći položaj, odupirući se rukama i radeći selektivnu rotaciju trupa između karlice i ramenog pojasa. Sedeći položaj treba stabilno da održava i to ispruženih donjih ekstremiteta i pravilne kičmice, isto tako samostalno treba da zna i da izađe iz ovog položaja. 

U ovom periodu dete se čitavim stopalom oslanja o podlogu (stojeći položaj može da održava uz našu pomoć). Iz ležećeg položaja na stomaku, beba će početi da pokušava sama da zauzme stojeći položaj odupirući se ručicama o pod, odvajajući jednu pa drugu ručicu od podloge i hvatajući se za predmete u blizini. U ovim pokušajima, ne treba joj pružati preveliku podršku pri uspravljanju, neka vežba sama, a kada bude spremna, sama će uspeti u svojoj nameri da ustane. Na taj način izbegavate neke neželjene posledice, a jedna od njih su krive nogice. 

Povezane vesti

Što se koordinacije pokreta tiče i koodinacije oko-ruka, u ovom mesecu se stabilizuje i usklađuje hvat obema rukama. Ručice su u aktivnostima uvežbane toliko da dete može držeći predmete u svakoj ručici koordinisati približavanje i udaljavanje ruku sa tim predmetima. Igračkice dovodi do središnje linije tela, obrće ih i lupka jednu o drugu. Ako vašoj bebi ponudite predmet odgovarajuće veličine i oblika prihvatiće ga "pincetnim hvatom" (opruženi palac i kažiprst koje spaja pri hvatanju predmeta).

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica