Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tajna bračnog para Đoković: Ovako se odgajaju šampioni

Najbolji svetski teniser Novak Đoković svoj uspeh u velikoj meri duguje svojim roditeljima. Srđan i Dijana Đoković podelili su nekoliko saveta koje bi svaki roditelj trebalo da usvoji...

  Izvor: Foto: Fonet

Roditelji najboljeg svetskog tenisera Novaka Đokovića,Dijana i Srđan Đoković, podržavaju svog sina od malih nogu, a o tome koliko je podrška najbližih važna u postizanju uspeha deteta ispričao je otac najboljeg tenisera sveta, gostujući u Srednjoj školi za informacione tehnologije ITHS.

1. Budite realni kada očekujete nešto od svog deteta

Jedna od najvećih grešaka nekih roditelja je to što previše očekuju od svoje dece. Dete kome su nametnuti nerealni zadaci ne samo da neće uspeti da ih ostvari već će se zbog toga osećati loše, misleći kako nije dovoljno dobro. Nasuprot tome, dete kome su zadati realni ciljevi koje može da ispuni verovaće u svoje sposobnosti i osećaće se srećno i zadovoljno.

Srđan Đoković pričao je učenicima ITHS-a o periodu otkrivanja Novakovog talenta i ukazao na to koliko je bitno da roditelji sagledaju mogućnosti svog deteta iz ugla realnosti, bez umišljanja da je njihovo dete superheroj samo zato što ga oni toliko vole:

"Potpuno je prirodno da volimo našu decu najviše na svetu i da želimo da ona postanu najbolja u tome što rade, ali ponekad i preterujemo. Jelena Genčić rekla je da posle Monike Seleš nije videla tako talentovano dete, ali nisam ostao kod njenog mišljenja, već smo pitali i druge stručnjake i, kada su svi to rekli, onda je bilo najnormalnije da uložimo sve što je u našoj moći.“

Povezane vesti

2. Borite se za prava svog deteta

Deca nisu uvek u stanju da prepoznaju šta je dobro, a šta ne za njih. Kako bi umeli da razaznaju dve krajnosti, tu su roditelji da im ukažu na to zašto je nešto dobro ili loše, kao i da stanu u njihovu odbranu kad god je to potrebno.

Podsećajući se odlaska na takmičenje u francuski grad La Bol, Srđan Đoković dočarao je uslove u oficijelnom hotelu za igrače – pansion bez klime dok je napolju visoka temperatura nije bio adekvatan smeštaj za sportistu koji uskoro treba da pruži maksimum na terenu. Novakov otac je morao odmah da preduzme sve što može kako bi svom detetu obezbedio potreban odmor pred takmičenje.

„Tražio sam direktora turnira i rekao sam mu da je to sramota i da hoću normalan hotel za Novaka. Moj sin mora da ima prave uslove, da se odmori na pravi način da bi sutra na terenu pokazao pravo lice.“

Đokovići su se premestili u novi hotel, ali uz obaveznu doplatu, međutim, posle Novakove pobede na takmičenju direktor je poručio da nisu dužni da plate išta, zahvaljujući se na ukazanoj časti da srpski teniser gostuje na turniru.

Povezane vesti

3. Ponekad morate biti i strogi

Jedan od najtežih zadataka roditelja je da decu nauče disciplini, a da ona ne podrazumeva da se dete oseća sputano i kao da mora da radi stvari po kazni. Disciplina znači da roditelji pruže deci određeni sistem vrednosti, rutinu u svakodnevnim zadacima, kao i veštine koje će im pomoći da izrastu u zrele, odgovorne i zadovoljne osobe.

Dečaku koji najveći deo dana provede trenirajući tenis, a onda i radeći domaće zadatke, nije ostajalo mnogo vremena za igru. Tako je velika želja današnjeg najboljeg svetskog tenisera bila da ode na ekskurziju sa svojim vršnjacima, ali je Novak, nasuprot tome, otputovao u Minhen kako bi se potpuno posvetio tenisu.

Njegovi roditelji bili su mu najveća podrška, iako je to nekada zahtevalo i da budu stroži nego što bi to sami želeli, o čemu govori Srđan:

"Više puta sam ja bio stroži nego što je možda trebalo da budem. Iako je to bilo mnogo teško za mene, pred njim nisam mogao nikad da pokažem slabost, da bi on shvatio da jedino uz najozbiljniji rad može da postigne to što želi da postigne.“

Povezane vesti

4. Naučite dete da uvek posmatra život sa pozitivne strane

Deca koja su naučena da misle pozitivno izrastaju u zdrave i uspešne osobe koje poseduju praktične veštine da se izbore sa svim životnim izazovima. Zato dete odmalena treba usmeravati da bude optimista i da pozitivno razmišlja o budućnosti.

Koliku ulogu optimizam ima u uspehu Novaka Đoković, svedoče brojne anegdote, a jednu od njih podelio je sa učenicima ITHS-a i Srđan, pričajući o prošlogodišnjem US Openu:

"Na najvećem teniskom stadionu, koji prima negde oko 24 hiljade ljudi, jedno 23 hiljade je navijalo za Federera uzvikujući ’Rože, Rože’, a Nole mi kaže posle tog turnira da je čuo da oni sve vreme govore ’Nole, Nole’. Znači on je sebe toliko istrenirao da je tu negativnu energiju koju je imao oko sebe pretvorio u pozitivnu.“

5. Pružite pomoć u donošenju odluka i budite podrška detetu

U razvoju deteta i njegovih talenata ključna je podrška roditelja, što govori i slučaj Novaka Đokovića. Sumirajući detinjstvo najboljeg tenisera sveta i ulogu porodice u njegovom uspehu, Srđan je ukazao na to da su roditelji ti koji najbolje poznaju svoju decu i treba da im pokažu koji je pravi put, ali i da deca sama moraju da odlučuju o svojoj sudbini.

Pohvaljujući izbor učenika da se školuju u IT oblasti u, kako kaže, eminentnoj Srednjoj školi za informacione tehnologije ITHS, Srđan je budućim IT stručnjacima poručio: „Vi držite vašu sudbinu u vašim rukama i nemojte da je ispuštate i dozvolite da o njoj odlučuje neko drugi. Vi ste avangarda i preteča svega dobrog što treba da se desi u budućnosti ove zemlje i, prema tome, svoj život u svoje ruke.“

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica