Dve godine nakon što je zatrudnela, mama Kortni Bejker iz Sanforda, hrabro je odlučila da podeli svoju priču javno. Na svom Fejsbuk profilu objavila je fotografiju svoje, sada petnaestomesečne devojčice Emersin Fejt, kako drži pismo upućeno njenom ginekologu koji "nije hteo da Emi živi".

Nakon što su bebi dijagnostikovali Daunov sindrom lekar im je neprestano sugerisao da prekinu trudnoću jer će kvalitet njihovog života biti grozan.

"Neverovatno koliko je pogrešio. Želim da učinim nešto da to dokažem, ali osim mog pisma njemu, ne znam šta još. Možete li molim vas da podelite moju fotografiju?", napisala je na Fejsbuku Kortni.

Prenosimo njeno pismo u celosti:

"Dragi doktore,

Prijateljica mi je nedavno pričala kako je njen ginekolog svaki put kad bi video njenu bebu na ultrazvuku rekao "On je savršen". Kad se njen sin rodio s Daunovim sindromom, posetila je tog istog doktora. Pogledao je malog dečaka i kazao: "Rekao sam vam. On je savršen."

Njena priča me je slomila. I iako sam bila toliko zahvalna što je ona to proživela, istovremeno me ispunila tuga zbog onoga što je trebalo ja da imam. Želela bih da ste vi bili taj doktor. Došla sam vam u najtežem razdobolju svog života. Bila sam prestravljena, teskobna i potpuno očajna. Još nisam znala istinu o svojoj bebi i ovo je upravo ono što mi je bilo potrebno od vas. Ali umesto podrške i ohrabrenja, predložili ste mi da prekinem trudnoću. Rekla sam vam njeno ime, a vi ste me ponovo pitali razumemo li mi koliko će kvalitet našeg života biti lošiji s detetom s Daunovim sindromom. Predložili ste da još jednom razmotrimo odluku o nastavku trudnoće. Od te posete, grozili smo se naših pregleda.

Najteži period u mom životu učinjen je još nepodnošljivijim jer mi nikad niste rekli istinu. Moje dete je savršeno! Ja nisam ljuta. Nisam ogorčena. Samo sam zaista tužna. Tužna sam što vas mala kucajuća srca koja vidite svaki dan ne ispunjavaju večnim strahopoštovanjem. Tužna sam što najsitniji detalji i čudo ovih slatkih malih prstića, pluća, očiju i ušiju u vama ne izazivaju potrebu da stanete i razmislite. Tužna sam što nista bili u pravu kada ste rekli da će nam beba s Daunovim sindromom smanjiti kvalitet života. I srce mi puca jer to možda danas govorite nekoj mami. Ali najtužnija sam što nikad nećete imati privilegiju da upoznate moju ćerku, Emersin. Zato što, vidite, Emersin nije samo poboljšala kvalitet našeg života, ona je dirnula srca hiljade njih. Ona nam je dala svrhu i radost koju je nemoguće izraziti. Dala nam je veće osmehe, više smeha i slatkih poljubaca nego što smo ikada mogli da zamislimo. Otvorila nam je oči ka pravoj lepoti i čistoj ljubavi.

Zato, moja molitva je da nijedna mama ne mora da prođe ono što sam ja prošla. Moja molitva je da vi, takođe, možete videti pravu lepotu i čistu ljubav sa svakim ultrazvukom. I moja molitva je da kada sedeći put vidite bebu s Daunovim sindromom nežno uljuljkanu u majčinom stomaku, da pogledate tu majku i vidite mene i da joj tada kažete istinu: Vaše dete je apsolutno savršeno.