Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Saveti za buduće očeve: Šta bi svaki tata morao da zna o porođaju

Kakvu ulogu bi muškarci trebalo da imaju u toku porođaja kako bi pomogli svojim partnerkama i olakšali dolazak na svet svom detetu, savetuju stručnjaci sajta "About parenting".

  Izvor: Foto: Shutterstock

Za vreme porođaja žena emituje razne mentalne, fizičke i emotivne promene koje se sve dešavaju u kratkom vremenskom periodu. Ona trpi teške bolove i oseća se umornijom nego ikad u životu. U isto vreme, ona je i nestrpljiva i zabrinuta. U tim trenucima, potreban joj je oslonac i podrška u vidu voljene osobe, partnera i oca deteta.

Saznanja o porođajnom procesu, njegovim fazama i načinu na koji se odvija, biće izuzetno korisna svakom budućem ocu kako bi u tim trenucima mogao predstavljati valjanu podršku svojoj partnerki.

Porođaj je proces u toku koga se telo vaše partnerke priprema za rođenje deteta. U toku porođaja, njena materica se grči i opušta i tako dovodi do širenja grlića. U isto vreme, dolazi i do procesa stanjivanja membrane grlića materice što zajedno sa prethodnim, omogućava stvaranje prostora za rođenje bebe. U trenutku rođenja, grlić bi morao biti širok 10 cm, a membrana bi morala biti potpuno stanjena.

Dakle, porođaj je težak posao. Telo vaše partnerke biće preopterećeno, što će izazvati ogroman umor i teskobe kod nje.

Povezane vesti

Početak porođaja

U idealnim uslovima, trudovi će početi prirodnim putem. Kontrakcije tada postaju redovne. Ukoliko to nije slučaj, u pitanju su najverovatnije lažni trudovi.

Međutim, kada trudovi ne počnu prirodnim putem, mnogi parovi će pokušati da ga ubrzaju pomoću različitih tehnika čije dejstvo često nije medicinski potvrđeno. Među metode koje preporučuju lekari, uglavnom se svrstavaju šetnja ili vožnja bicikla. Bolnički akušeri, ukoliko su zabrinuti za porodiljino ili bebino zdravlje, često upotrebljavaju određenu dozu veštačkog oksitocina koji bi mogao da podstakne trudove. Međutim, ukoliko se nalazite kod kuće, jedina stvar koju možete uraditi je da čekate da priroda preuzme svoju ulogu.

Povezane vesti

Rani trudovi

Porođajni proces može trajati izuzetno dugo. Kada kontrakcije konačno postanu redovne i ukoliko traju između 30 i 45 sekundi, dolazimo do faze ranih trudova. Možete očekivati da će ona potrajati i do nekoliko sati pre nego što pređe u fazu aktivnog porođaja. Za buduću mamu, u ovoj fazi je najvažnija redovna hidratacija i odmor između redovnih kontrakcija. Vi biste dakle, kao njena osnovna podrška, trebalo da joj obezbedite vodu i da je stalno podsećateda se odmara.

Aktivni porođaj

Nakon nekoliko sati ranih trudova, kontrakcije će postepeno postati sve učestalije i trajaće sve duže. Upravo u ovoj fazi, dolazi do širenja i stanjivanja grlića materice, a ovaj proces, uobičajeno se pažljivo prati od strane medicinskog osoblja.

Povezane vesti

Upravo ovde, možete biti od najveće koristi. Pomozite medicinskom osoblju u donošenju leda kojim se porodilja redovno hidrira, a čijim topljenjem se takođe i povećava napetost u njenoj bešici. Osim toga, možete masirati svoju partnerku i pomagati joj da se opusti između kontrakcija. Podržavajte je i moralno i stalno joj stavljajte do znanja koliko je volite.

Tranziciona faza

Trudovi postaju sve duži, brojniji i samim tim, teže izdržljivi za vašu partnerku. Njoj sve manje vremena ostaje za odmor između kontrakcija. Zbog intenziteta bola, ona bi mogla biti izuzetno neprijatna i neraspoložena. Ne zamerajte joj i ne shvatajte lično ništa od izgovorenog. Ova faza traje između 15 minuta i jednog sata i završava se onog trenutka kada se materica nađe u idealnim uslovima za samo rađanje.

Završna faza

U ovom delu, porodilja konačno dobija određeni uticaj na ono što se dešava. Za razliku od onoga što možemo videti na filmovima, ova faza se ne sastoji samo od nekoliko naprezanja i srećnog rezultata već može potrajati čak i preko jednog sata. Ipak, ova faza će imati izuzetno prirodan tok. Biće od velike koristi ukoliko je u toku neprestanog naprezanja budete bodrili i podržavali. Na samom kraju, iz njenog tela će se u vaše ruke sputiti vaša kćerka ili sin i nakon velike muke, uslediće najsrećniji trenutak u vašim životima. 

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica