Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tate na porodiljskom odsustvu: Ovakve muževe bi svaka žena poželela (FOTO)

Kako bi ukazao na važnost učestvovanja oca u brizi oko deteta od trenutka rođenj, fotograf Džon Bajman napravio je zanimljiv foto-projekat koji će se dopasti svakoj mami...

  Izvor: Foto: Instagram

Švedska je zemlja koja može da se pohvali sjajnim zakonom i merama koje idu na ruku njenim građanima, a jedan od primera koji to potvrđuje je i porodiljsko bolovanje.

Naime, u toj zemlji roditelji dobijaju 480 dana plaćenog porodiljskog odsustva, od toga minimalno 60 dana mora da uzeme otac deteta, a ako to ne uradi – tih 60 dana "oduzima" se iz odsustva.

Pogledajte i Tata na porodiljskom odsustvu: Deca su me greškom zvala “mama“

Ovim Švedska podstiče očeve da što više vremena provode sa svojom decom u najranjivijoj fazi života, a muškarci širom zemlje sa veseljem prihvataju tu mogućnost.

Oni očevi koji koriste mnogo više od zakonski propisanih dana i mesecima su na porodiljskom odsustvu glavne su "zvezde" jednog dirljivog foto-projekta iza kojeg stoji fotograf Džon Bajman. On je svojim fotoaparatom beležio njihovu svakodnevicu kako bi ukazao na važnost učestvovanja oca u brizi oko deteta od trenutka rođenja.

"Kada odlučiš da doneseš na svet dvoje novih individua, moraš da prihvatiš odgovornost odrastanja tokom čitavog njihovog života. Mislim da je važno da osete prisutnost oca od najranijih dana," izjavio je Samad (32), inženjer.

Pogledajte i Očevi se u našoj sredini u proseku detetom bave 11 minuta dnevno

"Osećam krivicu zato što se Matildom nisam proveo toliko vremena koliko sa Valdemarom. Brinem se da će moj odnos sa njom u budućnosti zbog toga biti slabiji. Radio sam na početku njenog odrastanja, a mislim da je uloga oca u tom razdoblju jako važna," naveo je Martin (35), univerzitetski administrator.

"Večno sam zahvalan za priliku da budem na porodiljskom odsustvu jer je to promenilo moj pogled na život. To je stvorilo promenu u tempu mog života i imao sam vremena da razmišljam o svemu. Tokom drugog odsustva dobio sam priliku da promenim karijeru i doživim prve korake i reči svog deteta," Kardenal (34), student industrijskog dizajna.

"Pravi je dar imati priliku da stvaraš ovako jaku emotivnu vezu sa svojim detetom. Moraš da iskusiš porodiljsko odsustvo da bi spoznao šta ćeš da izgubiš ako umesto toga odlučiš da radiš," rekao je Ola (41), trgovac.

Izvor: Zadovoljna

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica