Nije važno gde provodite letnji odmor - pčele, ose, komarci i slične napasti svuda isto bodu. Nekada čak i bezazleno brčkanje u plićaku ne prođe bez plača - tu vrebaju morski ježevi ili meduze. Praktično, na svakom koraku u prirodi nailazite na brojne životinjice i insekte. Zbog toga je važno da znate kako da se zaštitite od neželjenih susreta i da pomognete sebi ili detetu ukoliko do njih dođe.

Pčele, ose, bumbari, obadi

Prilikom uboda ovi insekti izlučuju otrov. Najčešće reakcije na mestu uboda jesu žarenje, bol, svrab, otok i crvenilo. Svako dete reaguje drugačije, a situacija može da se iskomplikuje ako je ubod na licu, vratu ili čak (i to se događa), jeziku ili sluznici usta. U tim slučajevima dolazi do oticanja, što ponekad može toliko da oteža disanje da dete mora hitno u bolnicu.

Kako pomoći? 

Prva pomoć je vrlo jednostavna. Ako je na mestu uboda ostala žaoka, treba je izvući pincetom ili noktima. Nakon toga dovoljno je staviti hladnu oblogu, malo jabukovog sirćeta, komadić leda ili kortikosteroidnu kremu. Ukoliko se oticanje nastavi ili je došlo do višestrukih uboda, obavezno idite kod lekara! Ubod obada je posebno neugodan. Mesto uboda je bolno, a otok se često zadrži i nekoliko dana. Pomozite detetu tako što ćete mu stavljati obloge i sprečiti nastanak eventualne infekcije. Što pre dezinfikujte ranicu.

Komarci

Najbolje je da prvo nabavite mreže za prozore. One komarce koji se ipak provuku možete da oterate električnim aparatom protiv komaraca. Tinjajuće spirale protiv insekata (zapale se i dok tinjaju oslobađa se materija koja tera insekte) nisu pogodne za zatvoren prostor, jer troše kiseonik. Ali mogu dobro da posluže na terasama i balkonima - naravno, važno je da ne budu nadohvat deci.

Kada su u pitanju repelenti (sredstva za odbranu - materije biljnog ili sintetskog porekla koje mirisom odbijaju insekte) za lokalnu primenu (sprej, kreme), proučite uputstvo za upotrebu. Pojedina sredstva nisu za malu decu, a ako i jesu, onda u strogo ograničenim količinama. Ukoliko niste sigurni da li je sredstvo bezopasno, ne nanosite ga na detetovu kožu, već maramicu ili neko parče tkanine malo natopite repelentom i učvrstite na kolica (ne blizu lica deteta).

Kako pomoći? 

Kada već dođe do uboda, na to mesto je najbolje staviti samo hladnu oblogu, komadić leda ili limunov sok. U slučaju jače reakcije upotrebite antiseptični losion ili antihistaminsku kremu. Odvraćajte dete od češanja koliko god je to moguće.

Morski jež

Da biste sačuvali dete od oštrih bodlji morskog ježa, ne puštajte ga u vodu bez odgovarajućih sandalica (osim ako nije reč o peščanoj plaži ili o onoj gde je vidljivo da morskih ježeva nema).

Kako pomoći?

Ako se dete nabolo na morskog ježa, pokušajte da iglice izvadite sterilisanom iglom. Na mesto uboda stavite oblogu, a nakon toga dezinfikujte ranu. Ukoliko ne možete sami da izvadite iglicu, odvedite dete kod lekara.

Meduze

Posle bliskog susreta sa žarnjakom (hidre, meduze, korali, morske sase) u većini slučajeva dolazi do lokalne iritacije kože, žarenja i crvenila.

Kako pomoći? 

Neophodno je da se mesto žarenja odmah ispere morskom vodom (nikako običnom), kako bi se odstranile preostale žarne ćelije. Nakon toga poželjno je da se ozleđeno mesto polije alkoholom ili vinskim sirćetom, što će pomoći da se preostale aktivne žarne ćelije fiksiraju. U svakom slučaju, najbolje je otići kod lekara. Bol i otok će ublažiti antihistaminici i kortikosteroidi koje on propiše.