Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

5 sredstva za čišćenje koje ne smete kombinovati

Pročitajte na koje kombinacije sredstava za čišćenje upozoravaju stručnjaci da mogu biti opasni po zdravlje!

  Izvor: Foto: Shutterstock

Kada treba očistiti tvrdokornu mrlju skloni smo pomešati nekoliko različitih sredstva za čišćenje da bi rešili problem. Ali stručnjaci upozoravaju da upotreba nekog hemijskog sredstva može biti opravdana i sigurna samo ako je ne mešate sa drugim sličnim proizvodima.

Povezane vesti

1. Dve različite vrste sredstava za čišćenje odvoda 

Gelovi za čišćenje odvoda sadrže jake hemikalije koje ubijaju bakterije. Ali ako ne uklonite neprijatan miris ili začepljenje u jednom korišćenju, bolje je pozvati stručnjaka – npr. vodoinstalatera, nego kombinovati dva ili više različitih proizvoda. Ovi preparati sadrže moćne hemijske formule koje u kombinaciji mogu izazvati eksploziju, ili ispustiti paru štetne po zdravlje ukućana. 

2. Hidrogen peroksid i alkoholno sirće 

Kombinacija peroksida i sirćeta česta je u sredstvima za dezinfekciju kuhinjskih površina. Iako je reč o relativno sigurnoj kombinaciji, stručnjaci preporučuju da je ne mešate u istoj posudi jer se prilikom spoja stvara persirćetna kiselina koja može iritirati kožu, oči i disajne puteve.

Povezane vesti

3. Izbeljivač i alkoholno sirće 

U teoriji ova kombinacija čini se kao moćan odstranjivač bakterija, ali u praksi ista stvara plinoviti hlor koji u malim količinama izaziva kašalj, probleme s disanjem, kao i pečenje i suzenje očiju. 

4. Izbeljivač i amonijak 

Amonijak je čest sastojak sredstava za čišćenje stakala i prozora. Stručnjaci preporučuju da ga ne mešate s izbeljivačem, jer u kombinaciji stvaraju hloramin. Ovaj plin ima vrlo slične posledice po ljudsko telo kao i hlor u gasovitom stanju, s tim da izaziva i bolove u prstima i nedostatak vazduha u plućima. 

Povezane vesti

5. Izbeljivač i medicinski alkohol 

Ovo je još jedna u nizu hemijskih kombinacija čije će udisanje izazvati probleme prilikom disanja. Stručnjaci savetuju da izbeljivače nikad ne mešate sa drugim hemijskim sredstvima, već samo vodom.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica