Koža lica je jako osetljiva, a neke svakodnevne navike mogu je i trajno oštetiti. Svi znaju da su određeni sastojci u nekim kremama, pušenje, premalo sna i loša ishrana pogubni za kožu lica, ali i zdravlje uopšte, međutim, ono što je manje poznato je to da i neke navike pri šminkanju takođe mogu ostaviti trajne posledice na naš izgled i zdravlje.

Pozajmljujete od drugih ili dajte drugima svoju šminku

Sa svojom najboljom drugaricom razmenjujete nakit i odeću, pa zašto onda ne biste i ovaj prelepi karmin koji je ona kupila, pa samim tim vi ne morate?

Ako ovako razmišljate, moramo vam reći da veoma, veoma grešite. “Deljenje šminke sa prijateljicama može da bude izuzetno opasno, jer se na taj način mogu pojaviti razne infekcije”, kaže Dejvid Benk, dermatolog iz Njujorka i dodaje da razmenom ajlajnera i karnina rizikujete da dobijete infekcije kao što su konjuktivitis ili herpes. Međutim, to nije sve. Razmenom se mogu dobiti i neke mnogo opasnije infekcije, pa je tako nedavno svet pogodila vest da je jedna žena u Australiji upravo na ovaj način dobila stafilokoknu infekciju, zbog koje je ostala paralizovana.

Koristite šminku kojoj je prošao rok trajanja

Rokovi trajanja na šminki postoje sa određenim razlogom, ali većina ljudi svoje kozmetičke proizvode ne baca onda kada bi trebalo”, ističe Benk. Baš kao što u kantu za smeće bacate mleko koje je pokvareno, isto treba da radite i sa maskarom, karminom ili bilo kojim drugim artiklom kome je prošao rok. Na ovaj način dovodite sebe u opasnost od raznih infekcija oka i kože, a proizvodi kojima je istekao rok takođe mogu da budu pravo leglo raznih bakterija. Na većini proizvoda je lepo istaknuto do kada mogu da se koriste. Maskara i ajlajner uglavnom imaju kraći rok.

Ne skidate šminku pre spavanja

Preumorni ste, spava vam se, pa ste rešili da u krevet odete sa šminkom na licu? Vrlo je moguće da ćete se probuditi sa još većim problemom. “Spavanje sa šminkom na licu može da vam stvori proširene pore, ali i infekcije na oku”. Svaki put kad ne uklonite naslage šminke, ulja i nečistoće koja se tokom dana na njoj nakupila, rezultat će biti začepljenje pore i nečist ten. Koža će se isušivati i rezultirati prevremenom pojavom bora, a možda ćete imati problem i sa čmičkom.

Stavljate veštačke trepavice

“Neki lepkovi za trepavice sadrže formaldehid (bezbojan otrovan plin oštrog mirisa), koji može da uzrokuje razne infekcije na oku”, upozorava Rebeka Tajler, oftalmolog na Američkoj akademiji za oftalmologiju. Korišćenje lažnih trepavica može da bude poptuno bezbedno ako uzmete određene mere predostrožnosti. Doktorka Tejlor preporučuje da ne upotrebljavate često veštačke trepavice, jer to takođe može dovesti do toga da vaše trepavice budu u opadanju. Ako ste već odlučili da ih  nadogradite, uradite to na nekom sigurnom i proverenom mestu.

Nanosite ajlajner na donju liniju oka

“Naše oči imaju svoj skup prirodnih bakterija, a pomoću olovke ili alajnera možete uvesti strane bakterije”, objašnjava doktorka Tejlor. Da bi se izbegle infekcije, izbegavajte da nanosite šminku na donju liniju oka, koja je vlažnija i nalazi se odmah iznad trepavica.