Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hvala, sine, što si mi pomogao da živim zdravo


Naša glumica Ljiljana Stjepanović, prilikom gostovanja na jednoj televiziji, odgovor na pitanje o porodici započela je rečenicom:"Ja sam se praktično udala čim sam se rodila".

Prilično me je nasmejala ova rečenica, sa obzirom na to da ni ja nisam daleko od toga da to izjavim. Što može biti posebna priča o ljudskim sudbinama, sa obzirom na to da nikada nisam bila devojčica koja je maštala o svom venčanju. Čak su i moje Barbike bile feministkinje, a najiskrenije sam se nervirala kada su se ukućani  šalili sa mnom da mi fali jedan Ken.

Pročitajte i... Trudničke dileme: Časovi psihofizičke pripreme ili saveti "iskusnih" mama?

Ali imala sam sreće da sam rano počela da živim sama  i da spoznam kako je biti sam sa sobom. I nije to baš bio najuzorniji život koji čovek može sebi da organizuje. Za ishranu ne mogu da kažem ni da je bila nezdrava, jer ustvari nisam skoro ništa jela, uglavnom iz razloga što me je mrzelo da kuvam. Spavala sam nedovoljno, a i neredovno, a tečnost koju sam unosila bila je samo čaša vode koju sam u kafiću dobijala uz kafu. I sve je to bilo nevažno spram toga kakav sam posvećeni stručnjak planirala da postanem.

Pročitajte i... Dirljive reči jedne mame: Nisam bila spremna za majčinstvo

Onda se desio Vukašin. Zbog neredovnog života (i to nije lapsus) imala sam i neredovne cikluse, što je dovelo do toga da sam bila već uveliko u devetoj nedelji kada sam saznala da sam u drugom stanju. I moram priznati da će me zbog tih devet nedelja verovatno ceo život gristi savest. A onda sam počela da razmišljam o sebi. Krvna slika mi je bila užasna, a i dalje sam dane provodila izvan kuće. Ali onda mi je to odjednom postalo važno. Usred nekih drugih razgovora u kojima sam ja, naizgled koncentrisano i mirno, učestvovala, u mojoj glavi se odvijao vatromet. "Kad si jela?", "Šta si pojela?", "Koliko dugo već sediš tu?"... pitanja su koja bi mi u pravilnim razmacima, samo iznenada proletela kroz glavu (usput potpuno prekidajući tok dotadašnjih misli). 

Vukašin je bio i sada je, zdravo i veselo, dojeno dete, a  dojenje je dodatno učinilo da moja ishrana postane zdrava i uredna. Ali ono što je učinilo da shvatim da zdrav život nije smo stvar ishrane nego i odnos prema vremenu, prostoru i drugim ljudima, bio je momenat kada smo počeli da uvodimo i čvrstu hranu. Hranu, zdravo pripremljenu, koju on treba da jede u određeno vreme, i veoma bitno, na određenom mestu. Moje znanje o kuvanju bilo je veoma skromno, ali kada je već trebalo da krenem ispočetka, odlučila sam da će to da bude savladano i hrana pripremljena kako treba! Ipak sada zdravlje moje nove male porodice zavisi od mene, a i moja je odgovornost da budem dobro kako bih bila tu za njih.

Pročitajte i... Ishrana u trudnoći: Najvažnije namirnice za zdravu mamu i bebu

Mi se budimo, često i pre sedam, i spremamo zdrav doručak i kada god je to moguće, jedemo zajedno, svo troje. Pretpostavljam da se mnogima sada iznad glave pojavio znak pitanja, i da je većini ljudi to najnormalnija jutarnja rutina. Ali u odnosu na moj "prethodni" život u kom je prvi obrok bila kafa oko 11h, ovo je velika usluga koju mi je učinilo moje dete. To je naša baza i snaga za ceo dan, i fizička i emotivna. 

Deca su nepredvidiva, obaveze su nepredvidive, vremenska prognoza je nepredvidiva, pa je tako i svaki ostatak dana drugačiji. Često dug i naporan. Pun planova, naročito onih koje odredim da ću da ispunim čim Vukašin zaspi, a koji se gotovo nikada ne realizuju, jer ne prođe mnogo vremena dok se ne vratim u krevet i vratim svoju ruku na njegovu šačicu. 

Mi od prvog dana zaspimo držeći se za ruke kroz drvene rešetkice na krevecu, što je, od svih, najneophodnija i najveća usluga za moje mentalno zdravlje.


Foto: Shutterstock

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica