Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koga dete zove tata: Test za utvrđivanje očinstva

"Svako ko ima dete i istinski ga voli, zna šta je roditeljstvo, a isto tako zna i da ono nema veze samo sa biologijom. Kome treba papir da shvati da je roditelj, taj nikada nije ni trebalo da postane roditelj“, tvrdi jedna ...

 Izvor: Foto: Shutterstock


Koliko god naša sagovornica bila u pravu, lepo je znati da ovakve metode postoje, i da su pouzdane i bezbolne. Jer, ima mnogo situacija kada roditeljstvo može da se utvrdi samo na takav način, iako nam uvek prvo padne na pamet da se to radi zbog prevare partnera. Međutim, da sumnje ipak nisu neosnovane, govore i rezultati koje imaju u Centru za humanu molekularnu genetiku na Biološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a oni su da se u izvesnom broju testiranih slučajeva utvrdi da otac upisan u matičnu knjigu rođenih nije biološki otac deteta. O testu za utvrđivanje očinstva razgovarali smo sa prof. dr Goranom Brajuškovićem, molekularnim biologom i fiziologom.

Pročitajte i... 5 naučnih dokaza da očinstvo menja mozak


Koliko očeva u našoj zemlji godišnje zatraži proveru očinstva?

-Nekoliko stotina muškaraca godišnje prođe kroz Centar za humanu molekularnu genetiku. Imamo bar po jedan zahtev dnevno. Ovaj test se radi na nekoliko mesta u gradu, ali je ovo prvi centar koji je počeo sa primenom metode lančane reakcije polimerizacije (PCR) u genetskim istraživanjima.

Diskrecija zagarantovana

Iako smo insistirali da saznamo neke detalje iz svakodnevnog rada Centra, nismo uspeli, jer su diskrecija ipoverljivost zagarantovani. A ono što nam se neminovno nameće kao zaključak, jeste da roditeljstvo i partnerske odnose treba jasno razgraničiti. Međutim, upravo se te dve vrste odnosa stalno mešaju. Volite vašu decu kao da su vaša i, kako reče Duško Radović: „Tucite svoju decu čim primetite da počinju da liče na vas”, a za to vam možda i nije potreban test...

Ta metoda se koristi u Americi još od 1985. godine, a predstavlja imitaciju umnožavanja molekula DNK u okviru kojeg su smešteni naši geni. U Srbiju ju je iz Amerike donela prof. dr Stanka Romac, rukovodilac ovog centra, i sa ponosom mogu da istaknem da je Centar najjeftiniji u regionu kada su ove analize u pitanju.


Zašto dete ne mora da liči na svoje biološke roditelje?

– Deca ne moraju uvek da liče na svoje roditelje jer smo svi mi kombinacija osobina svojih roditelja, a oni svojih, pošto se osobine nasleđuju generacijski. Zbog toga je moguće da dete više liči na prababu nego na majku.


Da li je metoda kojom utvrđujete očinstvo bezbolna?

– Jeste. Metoda je jednostavna i bezbolna, a može da bude primenjena i kod sasvim malih beba. Kao izvor DNK materijala uzima se epitel sa unutrašnje strane obraza, i to vrlo jednostavno: protrljavanjem sterilnim štapićem unutrašnje strane obraza deteta i oca.


Pročitajte i... Dirljivo i nežno: Gde bismo bili bez svojih tata


Da li se očinstvo utvrđuje na osnovu sudskog naloga ili to može da se uradi i na lični zahtev?

– Na početku smo očinstvo uglavnom utvrđivali na osnovu zahteva suda, ali sada sve češće ima i onih koji dolaze privatno, sa željom da utvrde svoje roditeljstvo. Inače, može da se uradi i kućni DNK test. To znači da pozivom na broj telefona Centra, zainteresovani mogu da dobiju sve potrebne informacije i naruče paket sa potrebnim kompletima za uzimanje briseva i uputstvom kako uzorke uzeti kod kuće.

Stara metoda

Pre pojave „nove” metode, utvrđivanje očinstva i materinstva je rađeno na osnovu upoređivanja krvnih grupa, što je bilo potpuno nepouzdano u smislu potvrđivanja očinstva. Ta metoda je zapravo bila zasnovana na isključivanju potencijalnog oca, ali nije sa potpunom sigurnošću potvrđivala očinstvo. Uvođenjem DNK analize, „stara” metoda je sve manje u upotrebi.

Sve ove informacije se nalaze i na našem sajtu (www.dnkanaliza.rs). Nakon uzimanja briseva sa unutrašnje strane obraza, uzorci se vraćaju poštom, a posle sedam dana rezultati analize stižu na adresu ili poštanski fah.

Koliko je pomenuta metoda pouzdana?

– Primenom ove metode i korišćenjem najsavremenije aparature koju imamo u našem centru, za nekoliko dana možemo sa sigurnošću od 99,999 odsto da potvrdimo biološko očinstvo ili materinstvo, a sa 100 odsto sigurnosti da isključimo potencijalnu osobu kao biološkog roditelja deteta.


Tekst: Vesna Stanimirović

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete strucnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica