Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Majka jedinice: 6 razloga zbog kojih ne želim drugo dete

Za jedince važe mnogi stavovi koji izazivaju strah i osećaj krivice kod roditelja. Jedna mama rešila je da stane na put svim predrasudama i objasni zašto ne želi da ima više dece.

 Izvor: Foto: Profimedia

Imam samo jedno dete, ali očigledno, mnogi misle da to nije dovoljno. Stalno se suočavam sa komentarima i pitanjima potpunih stranaca na moj status mame jedinice – “Moraćeš jednog dana da joj rodiš batu ili seku“ ili “Da li ćeš zasita imati samo jedno dete?“

Jedno jedino.

Izgleda da jedno dete nije blagoslov samo po sebi. Kao da samo “jedno“ dete nije dovoljno.

Povezane vesti

Naravno tu su i stalne predrasude, kao recimo: “Jedinci su suviše sebični i razmaženi“ ili “Jedinci su usamljeni“. Očigledno je uvreženo mišljenje da biti jedinac znači imati život ispunjen negativnim iskustvima.

Da budem iskrena, sve te stvari me dovode do ludila. Duže vreme osećala sam se užasno znajući da će moja devojčica najverovatnije ostati jedinica. Nakon Hiperemesis gravidaruma (stanja tokom trudnoće kada dolazi do intenzivnijih mučnina, povraćanja, mršavljenja i poremećaja u nivou elektrolita u telu) i dva spontana pobačaja, počela sam da mislim da je moja malena curica ipak najbolja stvar koja mi se dogodila.

Povezane vesti

A onda kada smo se moj bivši muž i ja razveli, shvatila sam da ostajem sama sa njom. U kasnim tridesetim sam, pa bih morala da upoznam nekog potpuno neverovatnog ko bi o meni vodio računa kada bih opet imala hipermesis, da ubedim sebe da vredi opet prolaziti kroz sve to, kao i da se venčamo relativno brzo. Pošto su statistički šanse za to jako male, iako mogućnost i dalje postoji, konačno sam se pomirila sa činjenicom da ćemo na kraju ipak ostati nas dve devojke do kraja života.

To naravno nije nešto sa čime sam se tako lako pomirila. Odrasla sam u brojnoj porodici, četiri sestre od kojih sam ja njamlađa. Osim toga, strašno sam druželjubiva i volim da sklapam nova poznanstva. Kada je oko mene galama, osećam se sigurno i dobro, a upravo su galama, haos i toplina reči kojima bih i ja opisala svoje detinjstvo. Tako da se, u prvi mah, ideja da ću imati smao jedno dete činila skroz bizarno. Kako će joj biti odrastanje bez nekog sa kim će moći da se zadirkuje? Da li će njen život biti kompletan bez brata ili sestre? Međutim, nakon sati i sati provedenih u razmišljanju, nekako sam prihvatila, ali i zavolela činjenicu da ću biti mama jednog deteta.

Povezane vesti

Evo šest razloga zbog čega ne žalim zato što sam mama jedinice: 

Novac. Novac. Novaaaaac.

Pre nego što sam se razvela, novac je bio problem, sada kada sam sama novac je još veći problem. Kada sam bila mala, moja porodica se jedno vreme suočavala sa istim problemom, a vrlo dobro pamtim sav stres kroz koji smo svi prolazili. Smiruje me kada znam da to što imam jedno dete znači hraniti samo još jedna usta. Ako moja ćerka sutradan bude želela da ide u bioskop, muzej ili gde god, znam da ću moći da joj priuštim, a i ako nekad ne budem mogla, moći će njen tata. 

Povezane vesti

Ovo svakako ne znači da bi ljudi trebalo da čekaju trenutak kada će “plivati“ u parama da bi se ostvarili po drugi put u roditeljskoj ulozi. Ako budete čekali, nikada vam neće biti dosta koliko god imali. 

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica