Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako organizovati decu: 8 saveta za jutro bez stresa

Dobro jutro je uvod za uspešan dan, međutim, neretko se dešava da ono bude naporno i deci i roditeljima. Evo kako da što lepše i lakše započnete dan...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Deca često nemaju svest o tome da će da zakasne u školu ako ne požure da napuste krevet, ubrzaju oblačenje i ostale jutarnje obaveze. Doručak ponekad ume da se otegne do granica roditeljskog stpljenja.

Ako vam ovo zvuči poznato, postoje načini da olakšate jutarnju rutinu i lepše započnete dan.

Pogledajte šta vam predlažu stručnjaci za razvoj dece i porodičnih odnosa:

Planiranje je ključno

Jutarnji problemi često nastaju zbog činjenice da su je neke stvari trebalo obaviti veče pre. 

Povezane vesti

Knjige bi već trebalo das u u rančevima, a odeća pripremljena. Proverite školske torbe veče pre. Iznad detetovog radnog stola trebao bi da se nalazi raspored časova sa rubrikama za napomene. Samo vas na taj način neće iznenaditi i iznervirati jutarnje saznanje da dete ima fizičko vaspitanje i potrebna mu je oprema.

Planiranje je ključan faktor, kažu stručnjaci. Užinu bi trebalo spremiti ranije, uz pomoć deteta. Odeću za sledeći dan takođe treba pripremiti veče pre i sa detetom odlučiti o odevnoj kombinaciji. Dečji izbor odeće za roditelje može biti pravi izazov, ali stručnjaci podsećaju; "Nijedan učitelj, razredni straešina ili nastavnik neće osuđivati vaše dete ako dođe u školu u prugicama i kockicama koje se ne podudaraju. To deci nije bitno."

Autonomija je posebno važna deci školskog uzrasta i treba im dati priliku da donose odluke ili u njima aktivno učestvuju. Time deci povećavamo šanse da se osećaju sposobno u životu.

Povezane vesti

“Proverite vremensku prognozu noć pre. Tako ćete uvek imati na vreme pripremljene čizme za kišu, kabanice i kišobrane. Mnogo se vremena gubi u biranju adekvatne odeće ako se vreme promeni preko noći. Zato, budite informisani.

Gospodin Mrzovoljko

Motivisanje dece ujutro može biti teže od matematike. Kako ujutro podstaći dete da se pokrene? Deca obično sede još u polu snu, dok mi za njih obavljamo posao.

Isto tako, nije neuobičajeno da se deca bude uz gunđanje i uzdahe. Cilj je stvoriti situaciju u kojoj će dete samo ustati, kako dan ne bi započeo sa "još pet minuta". Zbog toga se preporučuje da se detetu kupi veseli budilnik koji ima isti takav ton. Ako se budi uz pomoća alarma na mobilnom telefonu, dopustite detetu da izabere vrstu muzike koja će se uključiti kao alarm. Osećaj da su dovoljno veliki da sami ustanu i započnu dan, deci daje lep osećaj samostalnosti.

Vesela atmosfera

Pozitivno organizovanje jutra biće znatno uspešnije i ako roditelj ustane pre deteta i u smirenoj i vedroj atmosferi dočeka samostalno buđenje deteta. Ako su roditelji užurbani i neorganizovani, to će se reflektovati i na dete.

Dovoljno sna

San je primarna aktivnost mozga tokom ranog razvoja. Ritam buđenja i spavanja regulisan je ritmom dana i noći, a potrebno je određeno vreme da se ta dva ritma usklade.

Ako se dete ne naspava, ono će biti umorno i mrzovoljno i neće biti u stanju da se nosi sa dnevnim obavezama. Redovno uskraćen san ruši imunološki sastav deteta, čineći ga osetljivim na bolesti i infekcije.

Predškolci obično spavaju između 11 i 13 sati noću, a deci školskog uzrasta potrebno je 10 do 11 sati sna.

Kako to postići?

- zadržite pravilan i dosedan raspored spavanja.

- podstaknite neku opuštajuću rutinu pre spavanja koja se odvija u sobi u kojoj dete spava (čitanje priče, pevanje, slušanje muzike i sl.)

- vodite računa da dete svako veče spava na istom mestu koje je tiho, mirno, tamno i bez televizije i računara.

Večernja rutina može pomoći deci da ranije odu na spavanje.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica