Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Reč stručnjaka: Preduzetnice porodilje i njihova prava

Koja sve prava imaju preduzetnice za vreme trudnoće i nakon porođaja objašnjava Bojana Bogojević, specijalista za pravne aspekte korporativnog upravljanja.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Baš kao i sve zaposlene mame, i preduzetnice imaju prava na porodiljsko odsustvo i odsustvo sa rada radi nege deteta u ukupnom trajanju od 12 meseci.

Osim ovih prava, žene preduzetnice imaju pravo i na odsustvo sa rada radi posebne nege detata. Ovo pravo ima svaki roditelj mališana sa teškim stepenom psihofizičke ometenosti. Ono podrazumeva mogućnost da jedan od roditelja u potpunosti odsustvuje sa posla ili da radi 50 odsto radnog vremena, a može se koristiti najduže do petog rođendana deteta.

Pogledajte i Prava zaposlenih trudnica

Ako je odlučio da radi pola radnog vremena, roditelj će za tu polovinu primati zaradu, a za drugu polovinu – naknadu zarade. U slučaju da je odsustvo potpuno, dobiće naknadu zarade, u visini koja je određena zakonom.

Porodiljska naknada za preduzetnice

Preduzetnice zakonski imaju dve mogućnosti za ostvarivanje prava na porodiljsku naknadu.  Propisano je da preduzetnica koja ima zaposlene, pravo na porodiljsku naknadu može ostvariti ako:

- otpusti sve radnike i zatvori svoju preduzetničku radnju;

- ili ako upravljanje radnjom poveri drugom licu-poslovođi, što se reguliše u Agenciji za privredne registre.

Ono što je bitno napomenuti je da promene podataka o određivanju poslovođe preduzetnica je obavezna da prijavi Agenciji u roku od 15 dana od dana nastale promene.

Procedura ostvarivanja prava 

Ukoliko se preduzetnica odluči za drugu mogućnost, odnosno da ovlasti poslovođu da upravlja radnjom, ona naknadu zarade dobija na taj način što poslovođa uplaćuje za preduzetnicu potrebne poreze i doprinose, dostavlja sve neophodne dokaze o obavljenim uplatama organu koji je nadležan za refundiranje uplaćenih sredstava, koji nakon toga na tekući račun preduzetničke radnje prebacuje sredstva na ime naknade, na za to poseban račun za refundaciju.

Pogledajte i Prava trudnica: Trudnoća pred istek ugovora o radu na određeno vreme

Zakonom o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje (“Sl.glasnik RS” br.84/04, 61/05, 62/06, 5/09, 52/11, 101/11, 47/13, 108/13, 57/14, 68/14 - dr. zakon) određuje načine utvrđivanja i plaćanja doprinosa za preduzetnicu za vreme porodiljskog odsustva koja delatnost nastavlja da obavlja preko ovlašćenog poslovođe. 

Navedeni Zakon određuje da  preduzetnica koja ostvaruje naknadu zarade za vreme porodiljskog odsustva, odsustva sa rada radi nege deteta i radi posebne nege deteta, a delatnost nastavalja da obavlja preko ovlašćenog poslovođe, nema više obavezu plaćanja doprinosa po osnovu lične zarade, na oporezivu dobit, odnosno paušalno utvrđen prihod na koji se plaća porez po zakonu  na osnovu koga se utvrđuje porez na dohodak građana, za vreme trajanja naknade. 

Preduzetnici se doprinosi obračunavaju i plaćaju na iznos naknade zarade koju preduzetnica, prema propisima koji uređuju finansijsku podršku porodici sa decom, preduzetnica ostvaruje za vreme porodiljskog odsustva, odsustva sa rada radi nege deteta i posebne nege deteta. 

Postupak i proceduru obračuna i plaćanja doprinosa na osnovu naknade zarade vrši nadležni organ u skladu sa propisima kojima se uređuje finansijska podrška porodici sa decom. 

Ovim zakonskim rešenjima porodilje preduzetnice imaju sva prava kao i ostale porodilje. 

Bojana Bogojević,

diplomirani pravnik

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica