Skoro svaka žena posle porođaja ima potrebu da povrati stari izgled i bude u boljoj kondiciji. Međutim, previše obaveza oko bebe ne ostavlja joj dovoljno vremena da se posveti vežbanju.

Ali sada je tu „bababoogie” fitnes, spoj zabave i korisnog treninga. Tokom vežbi mame svoje mališane nose u „kengur" nosiljkama, te uz pomoć njihove težine i određenih fitnes pokreta postižu neverovatne rezultate. Za to vreme deca uživaju u skakutanju i veseloj muzici.

Tamara Ratković, profesorka kineziologije sporta, predlaže da s vežbama počnete onda kada osetite da ste spremni.

Uz vesele zvuke „Bababoogie” fitnes osnovala je Mišel Velakot koja je na tu zanimljivu ideju došla nakon porođaja, kada je poželela da se brzo i sigurno vrati u top-formu, a da pritom ne zapostavi bebu. Suština je da mame vežbaju zajedno sa bebama, uz slatke i vesele zvuke iz crtanih filmova, te tako izgube višak kilograma i uz to se dobro zabave.


- Nemojte da radite ništa što vama i vašoj bebi ne pričinjava zadovoljstvo i uživanje. Tempo i broj ponavljanja prilagodite trenutnom stanju i kondiciji. Ništa ne forsirajte! Cilj je da izgubite na težini i izvajate telo, ali i da uživate s vašom bebom.

Ne zaboravite da vam je za trudnoću bilo potrebno devet meseci. Isto toliko treba da se vaš organizam polako vrati u normalu. Ne brinite ako vam u početku nedostaje snage i energije, pa se brzo zamorite, zadišete... Sve je to normalno. Ovo je, u stvari, samo prvi korak i pre svega treba da bude igra, uživanje u vežbanju. Videćete da će već nakon nekoliko puta vaša beba početi aktivno da učestvuje u tome, a što je još važnije - neće joj silaziti osmeh sa lica - kaže Tamara Ratković.

Priprema za vežbu

Svakoj mami je poznat bol u ramenima od svakodnevnih akcija s bebom. Ove vežbe će vam prijati i doneti olakšanje. Možete da ih radite kad god osetite bol i napetost. Da bi vam bilo lakše, koristite „kengur” za bebe. Ukoliko ih izvodite prvi put, okrenite bebu licem ka sebi kako bi mogla da vas gleda, a i vi nju. Kasnije možete da vežbate tako da se gledate u ogledalu. Vežbanje počnite muzikom, pustite omiljene zvuke, prepustite se ritmu. Eksperimentišite!

Vaša beba će biti oduševljena. Broj ponavljanja prilagodite sebi - u zavisnosti od fizičkog stanja i uzrasta bebe (manji broj - ukoliko tek počinjete s vežbanjem, a sa uzrastom bebe povećavajte ga).

Evo nekoliko saveta:

- Na mestu gde vežbate treba da bude adekvatna temperatura i da ima dovoljno prostora

- Dobro namestite bebu u „kengur"

- Važno je da ste i vi i beba raspoloženi za vežbanje

- Vežbe započnite sat nakon hranjenja bebe

- Posle njih bebu obavezno ponudite mlekom ili vodom

Zagrevanje

Stanite u raskoračni stav. Ruke su opuštene uz telo, kičma ravno, kolena blago savijena. Udahnite i lagano podignite ramena, na izdah ih opustite. Možete da kružite ramenima u oba smera, umesto da ih podižete. Potrudite se da ramenima opisujete što veće krugove. Možete da držite bebu za ručice i da podignutih laktova izvodite iste vežbe. Učestvovaće i beba, jer i sa njenim ručicama radite lagane rotacije.

Vežbe za stomak

Isti je položaj tela. Uhvatite bebine ručice, udahnite i lagano, na izdah, rotirajte telo udesno. Vratite se u početni položaj, zatim ponovite u drugu stranu. Kod izvođenja trudite se da maksimalno angažujete mišiće stomaka, uvlačeći pupak - kao da želite da ga spojite s kičmom, ali pritom ne treba napinjati i podizati ramena. Ponovite šest do osam puta u svaku stranu. Vašoj bebi će ovo biti interesantno zbog stalne promene smera kretanja. Vodite računa da vam kretnje ne budu nagle.

Vežbe za vrat

I dalje stojite u raskoračnom stavu. Udahnete i lagano podignete desnu ruku do uzručenja. Postavite dlan na suprotni obraz i na izdah povucite glavu. Ostanite nekoliko sekundi u položaju istezanja vrata, a zatim isto uradite u drugu stranu. Vežbu ponovite četiri do šest puta u svaku stranu.

Tekst priredila Žaklina Milenković