"Nije mi potrebno da nekoga okrivljujem. Nije mi potreban zaključak. Možda mi je potrebno da odspavam, ali mi ne treba sav taj autistični džez", piše blogerka sajta ScaryMommy Mama Fraj. "Okrenula sam novu stranicu."

Kako ona objašnjava, njen način razmišljanja predstavlja, jednostavno, preživljavanje.

"Imam mnogo toga da uradim i zato ću ostaviti nauku naučnicima. Nijedan od tih istraživača nikada ne svrati ovde i ne počne da pere veš ili da prazni sudoperu. Zato ću ih pustiti da rade svoj posao, a ja ću koristiti 'Gugl' da tražim recepte", iskrena je Mama Fraj.

VIŠE:

Kako da dete s autizmom lepše spava

Ona ističe da rado deli savete drugima, pomaže drugim porodicama čiji se neki od članova rodio s autizmom, ali veruje da bi roditelji, ipak, trebalo radije da provode vreme uz piće, ćaskajući o svojim omiljenim televizijskim serijama.

"Ponekad moramo da isključimo delove svojih mozgova pod nazivom 'Samo autizam sve vreme', jer, pobogu, mom mozgu je potreban odmor", piše ova mama.

Njen desetogodišnji sinčić zahteva previše posla da bi ona svoje dragoceno vreme gubila na razmišljanje o tome zbog čega je on autističan i istraživala naučne članke. Kako otkriva, njen sin već ulazi u pubertet - malje mu se pojavljuju na neobičnim mestima, oseća se, a ona još uvek ne zna šta da očekuje i kako mu može pomoći. Uz sve to, njen mališan jedva da ume da napiše svoje ime.

"On brzo raste i imam previše toga o čemu treba da brinem", smatra Mama Fraj.

Ona dodaje da ona ne savetuje drugim roditeljima autističnih mališana da razmišljaju kao i ona - samo objašnjava svoj stav.

"Samo razmislite o ideji da ponekad preusmerite svoju energiju na nešto drugo osim na ovu stvar", piše Mama Fraj. "Možda biste mi bili zahvalni na tome."