Ako vaše dete još uvek nije školarac, prilikom odabira porodičnog automobila bi trebalo misliti na tri stvari: bezbednost dece, koliko je lako ući u automobil i kapacitet gepeka, objasnila je Džen Stokburger, operativni direktor najvećeg svetskog centra za testiranje automobila Consumer Reports’ Auto Test Center.

Kvalitetno sedište

Kada se govori o bezbednosti mališana tokom vožnje, najvažnija stavka je automobilsko sedište za najmlađe.

VIŠE: Uputstvo za upotrebu auto-sedišta

Pored toga od čega se sve ono sastoji i koliko košta, neophodno je uzeti u obzir i kako se ono podešava. Zbog toga stručnjaci iz automobilske industrije preporučuju da ga, ukoliko posedujete sedište za bebe, ponesete sa sobom kad birate idealno vozilo i proverite koliko vam vremena treba da ga podesite.

Imajte na umu da mališani uzrasta do dve godine treba da vam uvek budu u vidokrugu, što podrazumeva da, ukoliko beba sedi na prednjem sedištu, ona bude okrenuta licem ka naslonu. To znači da je važno misliti i na to može li se sedište za dete s lakoćom smestiti u bilo koji položaj.

Ulazak u automobil

Upravo zbog sedište za bebe neophodno je imati u vidu i to koliko je roditeljima lako da stave svoje bebe u sedište i podese zaštitne kaiševe, odnosno da li je jednostavno brzo ih izvaditi iz istih. Ako vam to oduzima previše vremena i zahteva da dugo budete u neugodnom položaju, izabrali ste pogrešan automobil.

Kapacitet gepeka

Razmislite o tome koliko stvari obično stavljate u gepek.

Stručnjaci ističu da bi veće porodice morale da, logično, kupe automobil s većim gepekom, dok se parovi koji imaju samo jedno malo dete i sa sobom nose samo kolica za jednu bebu i osnovne potrepštine mogu odlučiti za vozilo gepeka prosečnog kapaciteta.

VIŠE: Pravilno postavljanje bebe u auto-sedište (VIDEO)

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.