Postoje neke stvari koje biste jedva rekli i najboljoj drugarici, a kamoli svom ginekologu. Međutim, istina je da su oni zaista sve videli i sve čuli. Pored toga, postoje neke stvari koje mogu biti jako bitne kada se radi o vašem reproduktivnom zdravlju, iako vam je neprijatno da ih kažete. Evo 11 stvari koje definitivno treba da kažete svom ginekologu:

1. Koliko ste seksualnih partnera imali.

Recite to svom ginekologu, čak iako vas nije pitao. Neće vas osuđivati, a ta informacija je vrlo značajna s medicinskog stanovišta, ističe ginekolog Alisa Dvek, koautorka knjige "V kao vagina". Što više informacija date svom ginekologu, dobićete bolji tretman, samo vama prilagođen, tvrdi ona.

2. Da ste imali nezaštićeni seks. Čak iako je to bilo samo jednom.

Niste koristili kondom, u međuvremenu ste uredno dobili menstruaciju, a niste ni primetili nikakve znake polno prenosivih bolesti. Mislite da je sada sve u redu, zar ne? Ne baš.

Neke polno prenosive bolesti poput hlamidije često nemaju nikakve simptome, dok drugi HPV virusi mogu da budu pritajeni godinama. Vaša je odgovornost da obavestite lekara ako postoji bilo kakav rizik od njih, nakon što ste imali nezaštićeni seks.

3. Da ne možete da doživite orgazam.

Razmislite - ako ne idete kod seksualnog terapeuta, ko drugi bi mogao da vam pomogne oko problema sa seksualnom disfunkcijom?

"Ako imate problem sa postizanjem orgazma ginekolozi uglavnom mogu da vam pomognu. Možda je to znak nekog drugog zdravstvenog problema, pa će biti potreban uput za specijalistu", zaključuje Dvek.

4. Da ponekad krvarite posle odnosa.

Ako se to desilo samo jednom, nakon grubljeg seksa, verovatno ne morate da trčite do doktora, kaže Dvek. Ali ako se to ponavlja, onda recite ginekologu.

Krvarenje posle seksa može značiti infekciju, nedovoljnu vlažnost vagine ili prekancerozni cervikalni problem. Bolje je da budete zdravi nego da vam bude neprijatno.

5. Ako vam je menstruacija čudna u poslednje vreme.

Iako ste sigurni da niste trudni, promene u ciklusu su nešto što definitivno treba da kažete svom doktoru. Ako vam je menstruacija obilnija ili znatno umanjena nego inače, može to biti rezultat mnogih stvari, na primer hormonskih promena, ciste ili infekcije.

6. Ako osećate bol tokom seksa.

Ne sramite se jer vam ginekolog može pomoći. Moguće je da je vaš polni organ preuzak ili ima poteškoće s vaginalnom lubrikacijom (vlaženjem), kaže ginekolog Meri Džejn Minkin, klinički profesor na Medicinskom fakultetu Univerziteta "JejL". Ovo nije problem koji se javlja samo kod starijih žena, jer mnoge mlade devojke se susreću sa ovim tegobama. Bol tokom odnosa može biti nuspojava ukoliko uzimate kontraceptivne pilule, tako da spomenite to ginekologu. Može samo da poboljša vaš seksualni život.

7. Koje lekove i suplemente koristite.

Ovo je izuzetno važno, zbog mnogo stvari. Bilo da tek počinjete da pijete kontracepciju, pokušavate da zatrudnite ili zakazujete operaciju, upozorava dr Dvek. Čak i biljni suplementi mogu imati kontraindikacije, pa recite ginekologu šta tačno uzimate.

8. Ako ste žrtva seksualnog zlostavljanja.

Bilo da tražite nekoga sa kim možete da pričate, brinete od polnim bolestima ili tražite pomoć, ginekolog će vas uputiti. Ovo je jako bitno posebno kod žena koje nemaju odabranog doktora, jer samo on može da vas redovno prati.

"Mnogi pacijenti ne znaju da njihov ginekolog može da im pomogne", kaže Dvek.

9. Ako ste primetili čudan miris.

Ovo je uglavnom znak infekcije ili pH neravnoteže, što vaš ginekolog može da izleči. Ono što je dr Dvek spomenula jeste da to može uzrokovati i delić tampona koji je ostao u vašem telu. Manje promene u mirisu u periodima oko menstruacije su normalne, ali ako primetite nešto potpuno drugačije zovite ginekologa.

10. Svoje misli o trudnoći i plodnosti.

Ovo ne možete samo usputno reći jer ako planirate trudnoću sledeće godine definitivno vam treba ozbiljan razgovor sa doktorom. Pružiće vam medicinske savete koje inače ne bi spominjali pri redovnoj kontroli. Čak iako ne planirate trudnoću baš sada dobro je da popričate na temu plodnosti. Ginekolog vam može preporučiti zdrave navike kako biste bili plodni i rešiti bilo koje nedoumice.

"Moj posao je da žene ne zatrudne kada to ne žele i da zatrudne onda kada su to planirale", kaže Minkin.

11. Ako imate poremećen san i menstruaciju.

Ako ste u ranim četrdesetim, ovo može biti znak perimenopauze, kaže Minikin. Iako se retko simptomi pojavljuju tako rano, nije isključeno da su zadesili upravo vas. Ginekolog može da odredi uzrok.