Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

10 životnih tajni koje su moja deca naučila od bake i deke

U čast svim bakama i dekama jedna blogerka nas podseća na čemu sve treba da budemo zahvalni našim najvećim uzorima i podršci, baki i deki.

  Izvor: Foto: Profimedia


Bilo da ste i vi vaše detinjstvo provodili u beskrajnoj igri sa bakom i dekom na selu, ili su vam oduvek nedostajali jer nikada niste imali čast da ih upoznate, činjenica je da su roditelji vaših roditelja potpuno nezamenljivi, izvori beskrajne mudrosti i životnog iskustva. Oni su osnivači porodičnog nasleđa, pričaju najbolje priče i čuvaju tradiciju, a unucima su večiti savetodavci i, kada je potrebno, najveći saveznici.

U čast svim bakama i dekama a povodom Nacionalnog dana baka i deka, praznika koji se u Sjedinjenim američkim državama održava svake prve nedelje u septembru, blogerka Betsi Šo je odlučila da oda počast najboljim uzorima koje njena deca imaju.

Povezane vesti

Njeni roditelji, uprkos Alchajmerovoj bolesti, imaju nezamenljivu vezu sa svojim unucima, a ona je pokušala da svede njihov značaj za porodicu u 10 najvećih životnih tajni kojima uče njenu decu. A to su:

1. Uvek ima nešto čemu se možete smejati, ako znate gde da tražite. Stalno čujem svoje roditelje kako se smejulje, ponekad se čak grohotom smeju, i onda se pitam šta zaboga može biti toliko smešno kada na ovoj ludoj zemlji živiš toliko godina!

2. Iskustvo je mnogo bolje od stvari. Moji roditelji nikada nisu bili onaj tip ljudi koji svoje unuke obasipaju poklonima. Poklon za rođendan i Božić, i poneka knjiga kada moja ćerka počne da plače u knjižari je sve što im sleduje. Ali ja sam tako zahvalna zbog ovoga. Pogotovo kada vidim sobe prepune ogromnih ružičastih plišanih životinja koje se nalaze u drugim domovima. Moji roditelji novac troše na mini izlete, sportske događaje, i zanimljiva mesta na koje mogu da odvedu svoje unuke.

3. Ako možete, nađite partnera sa kojim ćete se smejati i pričati, i sa kojim ćete uživati svakog dana i posle 59 godina braka. Naravno da je ovo lakše reći nego uraditi, jer buduća sreća i kompatibilnost među parovima ne zavisi samo od vas, ali bez obzira kako su to uspeli, moji roditelji su definitivno uboli premiju kada su odabrali jedno drugo. Njihova ljubav je postojana i dan danas, i na tome im zavidim.

4. Čitajte. Ova lekcija dolazi od moje majke, koja čita gotovo proždrljivo. Ona svakodnevno moju decu uči da knjige imaju sposobnost da vas odvedu bilo gde dok sedite u sopstvenoj dnevnoj sobi. Čitanje je aktivnost koju radite celog života. Nikada je ne prerastete.

Povezane vesti

5. Često govorite "Volim te." Ovo je u potpunosti lekcija mog tate. Otkako je ostario i dobio Alchajmera počeo je jako da pokazuje emocije. Stalno govori i meni i deci da nas voli, svaki put kada nas vidi, i to više puta. I nikada ne zaboravlja da to kaže i mojoj majci. Kako neizbežno i polako nestaju njegova sećanja, barem mu ostaje činjenica da voli i oseća se voljeno.

6. Budite zahvalni na onome što imate. Moja mama se nikada ne žali, ali moj tata nas uvek podseća da je tako srećan sa onim što ima, i oduševljen je svime što vidi. Svako drvo je sjajno, svaki dan prelep, svaki oblak je najlepši oblak, a svako vedro nebo je najveličanstvenije plavo nebo koje je ikada video u životu.

7. Nema potrebe da budete dramatični. Skoro nikad. Moja mama je slika i prilika anti-drama kraljice. Nju ne možete lako uznemiriti i to osećate kada uđete u sobu dok je ona tamo. Sve će biti u redu. Ponekad se pitam kako joj je bilo u životu sa četvoro male dece, majkom na samrti i mužem koji radi od 8 ujutru do 6 popodne i zatim se vraća na posao posle večere, i ne mogu da shvatim da nikada nije bila narogušena. Nikada. Onda sam se ja rodila i imala je sveukupno petoro dece. I dalje nije dramila. Nimalo.

8. Isključite TV ako ga ne gledate. Svaki dan sam zahvalna na tome što je kuća mojih roditelja mirna, tiha i što u pozadini nema zvuka TV-a kada dođemo u posetu. Osim kada su omiljene emisije mog oca na programu, naravno.

Povezane vesti

9. Nikada niste prestari za plivanje u moru. Prizor moje devedesetogodišnje majke koja pluta srećna i laka sa osmogodišnjim unukom i mojim psom koji prska oko njih, učinio je da se osećam kao da zdravo telo i željno srce nemaju granice. I ne treba da preskočite jednu čašicu burbona pre spavanja. Samo jednu.

10. Ako možete, nikada nemojte spavati sami. Neću zalaziti u detalje ali sigurna sam da bi se moja majka bolje naspavala ako bi imala sopstvenu sobu. Ipak, nakon 59 godina deljenja postelje sa mojim ocem nisam sigurna da će se to ikada desiti. I naravno, kao potvrda njihovog opuštenog stila, u njihovu sobu i krevet dobrodošli su i unuci, i sva druga stvorenja, mala i velika.

Prevela i priredila: Marina Takač

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica