Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koliko zaista znate o klitorisu?

Originalan umetnički projekat njujorške umetnice Sofije Volas osmišljen je radi podizanja svesti o važnosti i jedinstvenosti klitorisa - jedinog dela ljudskog tela koji služi isključivo uživanju! Pogledajte kako umetnica vidi anatomski ...

  Izvor: Foto: Sophia Wallace

Sofija Volas pokrenula je zanimljiv projekat pod nazivom „Cliteracy“, što predstavlja svojevrsnu igru reči – engleska reč „literacy“ znači pismenost, a Volasova ima za cilj da „opismeni“ ljude po pitanju poznavanja klitorisa, odnosno da objasni svima njegovu anatomiju i važnost u životu jedne žene.

„Šokantno je pomisliti na to da je, naučno, klitoris otkriven tek 1998. godine“, rekla je Volasova za Hafington Post. „Međutim, kao i da nije otkriven uopšte – još uvek je toliko neznanja o ženskom telu!“

Klitoris se često opisuje kao jedini deo ljudskog tela koji postoji isključivo zbog zadovoljstva, ali nije samo „dugmence“ koje je skriveno između ženskih nogu, već veliki unutrašnji organ o kojem društvo još uvek malo zna, podseća ona.

„Neobično je posmatrati paradoks u kojem je, s jedne strane, žensko telo metafora seksualnosti – koristi se u marketingu, umetnosti i erotskim maštarijama, a s druge strane klitoris, pravi ženski polni organ, ostaje praktično nevidljiv“, smatra Volasova.

Zbog svega toga, ona je pokrenula svoj multimedijalni projekat s ciljem razbijanja zabluda i otkrivanja naučnih istina o ženskom telu. U okviru njega, ona je osmislila originalnu instalaciju – „100 prirodnih zakona“, koju opisuje kao „monumentalnu u obimu“. On se sastoji od velikog broja malo poznatih podataka i ogromnih je dimenzija jer je i poruka koju šalje od velike važnosti.

„Želela sam da stvorim nešto tako veliko da se svako, uključujući i fudbalere i košarkaše, oseća sitno pokraj toga“, ponosna je Sofija Volas.

Kako je „otkrivanje“ ovog dela ženskog tela počelo?

Australijska urološkinja Helen O’Konel je 1998. godine objavila prve važne podatke o njemu, napisavši članak koji je objavljen u magazinu „Dnevnik urologije“, u kojem je opisana prosečan obim i veličinu klitorisa. Objasnila je da je ovaj deo tela, kada nije u stanju svoje (nevidljive) erekcije, dugačak do 9 centimetara – čak duži nego neki muški polni organi.

Kako ističe profesor irskog Univerziteta „Koledž Kork“, anatomija klitorisa je opisana u naučnoj literaturi još sredinom  devetnaestog veka, ali se slaže da je tek dr O’Konel opisala klitoris kao niko ranije.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica