Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kad mama postane mlada

Ponovno venčanje jednog od roditelja za dete istovremeno označava i kraj iluzije da će se njegovi roditelji, ipak, nekada pomiriti. Zbog toga je veoma važno da dete za ovaj važan događaj bude dobro pripremljeno.

 Izvor: Foto: Profimedia

Venčanje bi trebalo da bude proslava simbola porodice i zajedništva. Samim tim, mesto dece na ovakvom događaju moralo bi da se podrazumeva. Bez obzira na uzrast, pol, opšte okolnosti... deca iz jednog braka morala bi biti dobrodošla prilikom sklapanja sledećeg braka jednog od roditelja, savet je našeg priznatog pedagoga Jelene Holcer.

Da li je i zašto važna psihološka priprema deteta?

Veoma je važno da dete dobro poznaje i prihvata novog partnera svog roditelja. Kad je emotivno prihvatilo tu osobu, i samo njihovo venčanje će se na izvestan način podrazumevati. Ipak, računajte na to da dete, ukoliko je po svom uzrastu dovoljno svesno šta se oko njega događa, može imati otpor prema ovom događaju.

Naime, ponovno venčanje jednog od roditelja za njega istovremeno označava kraj iluzije da će se njegovi roditelji, možda, ipak, nekako pomiriti. Utoliko je važnije da deca za čin venčanja budu dobro pripremljena i unapred informisana kako će to izgledati, zašto je važno, šta taj događaj znači i za njega i za njegove roditelje.

Šta kada dete izričito ne želi da prisustvuje venčanju?

Ovakav stav deteta pokazuje samo da za drugog partnera svoje mame ili tate nije spremno. Ukoliko se čin venčanja poklopi s pubertetom deteta, možete mu izaći u susret i dozvoliti da venčanju ne prisustvuje. Ipak, i za ovaj uzrast neophodno je da učinite sve da prihvati vašeg novog partnera. Omogućite detetu dovoljno vremena da vašeg novog partnera dobro upozna, da imaju neke zajedničke aktivnosti koje će ih dodatno zbližiti. Mnogo razgovarajte, važno je da vaše dete u potpunosti razume zašto je ta nova osoba u vašem životu vama toliko važna.

Poslužite se malim lukavstvima: nemojte primoravati dete da vašeg novog partnera oslovljava sa "tata", već po imenu; dozvolite mu više privatnosti nego inače; i, barem u početku, svom novom partneru dozirajte prava u vaspitavanju koja ima nad vašom decom iz prethodnog braka. Ove sitne olakšice biće poželjne u prelaznom periodu, sve do trenutka kad dete u potpunosti prihvati vašeg novog partnera i vaš drugi brak. Srećno!

Povezane vesti

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica