Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zaposlena mama: Naučite da kažete "ne"

Kako uspostaviti balans između porodice i posla? Rešenje leži u neprihvatanju svih zadataka koji se od vas traže.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Tajna uspešnog balansiranja između posla i privatnog života leži, mnogi tvrde, u postavljanju granica. To, zapravo, znači da je neophodno naučiti kako reći "ne". Ponekad je to "ne" namenjeno šefu, kolegama ili poslovnim saradnicima, a ponekad suprugu, deci ili prijateljima.

Međutim, odbijanje je nešto što često veoma teško pada zaposlenim mamama. One će često osetiti krivicu ako odbiju da pomognu pri pripremanju kostima za priredbu u školi svog mališana, one će verovati da će unapređenje o kom sanjaju biti pod znakom pitanja ukoliko odbiju da odu na poslovni put ili se iskradu ranije iz kancelarije kako bi otišle s decom u pozorište.

Ipak, to ne bi trebalo da bude teško jer je ponekad glasno i jasno "ne" neophodno. Važno je da razumete prirodu zahteva, šta on nosi sa sobom i kakve posledice može imati. Odgovorite u skladu s time. Tako ćete izbeći pogrešan odgovor – odbićete nešto što zaista mora da se odbije i prihvatiti nešto što je nephodno prihvatiti.

Kako da znam, pitate se, kada je vreme za "ne" i kako ga izgovoriti tako da odgovor ostane baš takav? Postoji pet jednostavnih načina za odbijanje na poslu i u porodici, a oni su sledeći:

Izbor postoji

Svima se dogodilo da je pretrpan poslom, a da šef nehajno postavlja nove zadatke. Tad želimo ne samo da kažemo "ne", već da viknemo. NE!

Ipak, povlačimo se jer se nadređenom nikada to ne govori, zar ne? Zato ćete ostati duže u kancelariji, doći ćete umorni kući kasno i nećete provesti vreme s porodicom. Ovakav pristup je potpuno pogrešan.

Kada na vaš sto pun papira nadređeni spusti još jednu fasciklu, pitajte ga šta je prioritet, odnosno kom zadatku se najpre treba posvetiti. Ponekad će ovo podsećanje na to šta je još na čekanju dobro upozorenje šefu da je nemoguće obaviti toliko posla u isto vreme.

Isto možete pokušati i u porodici. Ako vaše dete želi da vozi bicikl sat vremena pre polaska na porodično okupljanje kod bake, dajte mu izbor. Pitajte ga šta je preče – voziti se, kao što može svakog dana, ili stići na vreme na porodičnu zabavu, za šta nema često priliku.

Naravno, postarajte se da ste spremni za bilo koji od ova dva odgovora pre nego što detetu ponudite izbor.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica