Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Umeće ljubavi jednog tate

Kako biti divan otac? Cenite ljubav koju vaša deca osećaju prema vama, savetuje čuveni zen bloger Leo Babauta, tata šestoro dece.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Postoje stvari koje bi majke i očevi trebalo da svakodnevno pružaju svojoj deci. One nisu teške, ali se ponekad čine zahtevnima, ne koštaju ništa, ali se za njih treba potruditi i naći vremena. Ne daju trenutne rezultate, ali čine decu boljim, sigurnijim i srećnijim ljudima, a vas srećnim i ponosnim roditeljima.

Roditeljska ljubav je beskrajna i neprocenjiva, ali na svakom odnosu se mora raditi, da bi on bio ispunjen ljubavlju, pažnjom, gestovima i rečima

Prenosimo vam neobičnu priču o velikoj ljubavi jednog tate koji ima šestoro dece, Lea Babaute, koju je ovaj omiljeni zen bloger objavio 16. juna 2013. na svom blogu:

"Imam šestoro dece, u ovom trenutku starosti između sedam i 20 godina. Iako nisam savršen otac, naučio sam nekoliko stvari za 20 godina očinstva.

Naučio sam da obraćam pažnju, da im dajem prostora, da ih prihvatim baš onakvima kakvi jesu, da ih kroz život vodim, a ne dirigujem, da im pomognem u osetljivim situacijama, da čitam knjige sa njima, da pričam i razgovaram ukoliko ima nekih problema, da ih zagrlim kada su tužni, ali i kada trijumfuju u nečemu, da postavim ili otklonim granice ako su uzbuđeni zbog nečega.

Puno je toga što treba naučiti i sa čime se izboriti odjednom.

Evo jedne stvari koja će vam pomoći da budete sjajan tata: cenite ljubav koju vaša deca osećaju prema vama.

Radite to svakog dana, kad god vidite svoje dete, pa čak i kad nije u blizini. Ta ljubav je najlepši poklon i ispoljava se na mnogo načina – na način na koji žele da pridobiju vašu pažnju, privrženost, odobravanje; želje da osete vaš ponos zbog onoga što rade. U želji da provedu vreme sa vama. U posmatranju onoga što radite da bi shvatili kako se živi život. U želji da nauče nešto od vas kad god razgovarate sa njima.

Ako svakodevno budete cenili njihovu ljubav, to će učiniti vaš život boljim. Pomoći će da budete uzor koji im je potreban. Kada poštujete njihovu ljubav, shvatate da imate bezgraničan izvor sreće u svakom trenutku, a za njih izvor sreće ste vi.

Povezane vesti

Bez obzira šta se desi – od napada besa, slomljenih srca, do povreda i odbijanja – ta ljubav je tu za vas.

Ja sam neverovatno zahvalan na ljubavi svoje dece (od kojih neki nisu čak više ni deca).

Oni se ugledaju na mene, a ja za uzvrat učim od njih. Oni su smešni, uzbuđeni, radoznali, nežni i zabavni. Srećan sam da ih imam u svom životu. Danas ne bih bio ovaj čovek koji jesam da nije bilo njih.

Hvala vam, ljubavi moje."

Prevela i priredila: Staša Miljković

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica