Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kućni ljubimac i beba - upoznavanje

Trudni ste ili ste nedavno dobili prinovu, a imate kućnog ljubimca. Ako razmišljate kako će beba i životinjica da se zbliže, upoznaju i zavole, evo male pomoći od nas.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Bilo da je reč o psu, mački ili nekom drugom ljubimcu koji ne boravi u ograničenom prostoru poput kaveza, on svakako mora da ima samo svoje mesto - na kojem jede, spava, igra se, gde mu je toalet. Da veličanstveni doček novog člana vaše porodice bude i početak bezgranične ljubavi između deteta i ljubimca, savetima je pomogla Milica Milkić, psiholog i zoolog.

Nova pravila ponašanja za ljubimca

- Ako je to do sada bilo u prostoriji koju planirate da adaptirate u dečju sobu, prvo izmestite ljubimca. U slučaju da ste ga puštali da jede i spava na raznim mestima u vašem stambenom prostoru, kao i da svuda trči - morate ga pre bebinog rođenja disciplinovati i naučiti da to ne sme da radi u prostoriji u kojoj spava beba.

Dozvolite ljubimcu da sedi pored bebe, ali samo zajedno sa vama, i usput mu dajte poslastice, kako bi bebu doživeo kao nešto pozitivno

Možda će, čak, biti potrebno da se za njega blokira ulaz u dečju sobu, jer će radoznalost i divni mirisi koji okružuju bebu svakako da ga mame, posebno kada vam nije u vidokrugu. Znam da ćete se teško odvići od stalnog maženja sa vašim ljubimcem, ali ga postepeno morate naučiti da za to postoji određeno vreme i prostor, i ne blizu bebe.

Prvi susret

- Dolazite iz porodilišta, unosite bebu u sobu.

Doček bebe sa ljubimcem Pojedinci misle da bi bilo dobro da bar tog prvog, ili prvih nekoliko dana odvedu ljubimca kod nekog na čuvanje, ali poznavaoci ljudi i životinja smatraju da to ne treba raditi. Ljubimac je sastavni deo vaše porodice, i treba da bude tu kada beba dođe. Tako će lakše da prihvati novog člana porodice, i da se lakše prilagodi na nove socijalne odnose i izmenjenu strukturu porodice. Brže i bolje će da prihvati nova pravila ponašanja i novu hijerarhiju.

Bilo bi lepo da smognete snage i posvetite malo pažnje svom ljubimcu. Sasvim normalno, beba je sada centar vašeg sveta, ali te umiljate oke i njuškica - vi ste njima sve na svetu! Igrajte se sa njim neko vreme, mazite ga, dajte mu njegove omiljene poslastice... kao pre rođenja bebe. Zatim ga upoznajte sa novim članom porodice. Dozvolite ljubimcu da sedi pored bebe, ali samo zajedno sa vama, i pritom ga nagrađujte poslasticama, kako bi bebu doživeo kao nešto pozitivno. Jer, ta malena beba će vrlo brzo postati ljubimcu najdraža u vašem domu. Drug u igri. Prijatelj.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica