Bilo da je reč o psu, mački ili nekom drugom ljubimcu koji ne boravi u ograničenom prostoru poput kaveza, on svakako mora da ima samo svoje mesto - na kojem jede, spava, igra se, gde mu je toalet. Da veličanstveni doček novog člana vaše porodice bude i početak bezgranične ljubavi između deteta i ljubimca, savetima je pomogla Milica Milkić, psiholog i zoolog.

Nova pravila ponašanja za ljubimca

- Ako je to do sada bilo u prostoriji koju planirate da adaptirate u dečju sobu, prvo izmestite ljubimca. U slučaju da ste ga puštali da jede i spava na raznim mestima u vašem stambenom prostoru, kao i da svuda trči - morate ga pre bebinog rođenja disciplinovati i naučiti da to ne sme da radi u prostoriji u kojoj spava beba.

Dozvolite ljubimcu da sedi pored bebe, ali samo zajedno sa vama, i usput mu dajte poslastice, kako bi bebu doživeo kao nešto pozitivno

Možda će, čak, biti potrebno da se za njega blokira ulaz u dečju sobu, jer će radoznalost i divni mirisi koji okružuju bebu svakako da ga mame, posebno kada vam nije u vidokrugu. Znam da ćete se teško odvići od stalnog maženja sa vašim ljubimcem, ali ga postepeno morate naučiti da za to postoji određeno vreme i prostor, i ne blizu bebe.

Prvi susret

- Dolazite iz porodilišta, unosite bebu u sobu.

Doček bebe sa ljubimcem Pojedinci misle da bi bilo dobro da bar tog prvog, ili prvih nekoliko dana odvedu ljubimca kod nekog na čuvanje, ali poznavaoci ljudi i životinja smatraju da to ne treba raditi. Ljubimac je sastavni deo vaše porodice, i treba da bude tu kada beba dođe. Tako će lakše da prihvati novog člana porodice, i da se lakše prilagodi na nove socijalne odnose i izmenjenu strukturu porodice. Brže i bolje će da prihvati nova pravila ponašanja i novu hijerarhiju.

Bilo bi lepo da smognete snage i posvetite malo pažnje svom ljubimcu. Sasvim normalno, beba je sada centar vašeg sveta, ali te umiljate oke i njuškica - vi ste njima sve na svetu! Igrajte se sa njim neko vreme, mazite ga, dajte mu njegove omiljene poslastice... kao pre rođenja bebe. Zatim ga upoznajte sa novim članom porodice. Dozvolite ljubimcu da sedi pored bebe, ali samo zajedno sa vama, i pritom ga nagrađujte poslasticama, kako bi bebu doživeo kao nešto pozitivno. Jer, ta malena beba će vrlo brzo postati ljubimcu najdraža u vašem domu. Drug u igri. Prijatelj.PageBreak

kucni-ljubimac-i-beba-ima-li-razloga-za-strah

Šapa na dlanu

- Do prvog fizičkog kontakta ljubimca i bebe mora da prođe određeno vreme. Vi sigurno vrlo dobro brinete o vašem ljubimcu, ali zašto rizikovati? Prvih par meseci bebin imuni sistem nije razvijen, pa treba izbeći svaku mogućnost da dobije neku infekciju. Od životinja, ali i ljudi. Kada bebica ojača, ljubimac može da je dodirne, samo pazite da se suviše ne približi bebinom licu, a posebno ne da je lizne. Na primer, pas ne treba da liže ljude po licu, ali je teško izbeći taj izliv ljubavi. A deca se ni ne trude da to spreče. Mislite o tome i kada beba poraste. Do tada, kao prvi fizički kontakt je dovoljno da dozvolite ljubimcu da onjuši ruku bebe, posle čega treba da je odmah operete. Možda će beba da pomazi ljubimca - neka, ali pranje ručica odmah je obavezno.

Mi (ni)smo isto

- Kako će ljubimac da "shvati" bebu, zavisi od toga kako ćete se ponašati prema njemu. Mnogi pogreše, u krajnje dobroj nameri da ljubimca ne povrede, pa mu malo popuštaju, ne postavljaju ograničenja, i ne uče novim pravilima ponašanja. U tom slučaju, možete očekivati da će bebu doživeti kao sebi ravnu, takmičiti se sa njom za vašu ljubav i pažnju, otimati joj igračke… Uz pravilno usmeravanje, i jasno izražena očekivanja kako treba da se ponaša u prisustvu novog člana porodice, ljubimac će lako da postane još jedan član domaćinstva koji ravnopravno učestvuje u negovanju i čuvanju bebe. Mnogi koji su već prošli kroz ovakvo iskustvo, kažu da je brižnost, recimo psa, i način na koji čuva bebu - fascinantan.PageBreak

kucni-ljubimac-i-beba-ima-li-razloga-za-strah

Ljubomora

- Dolazak bebe u dom je za ljubimca uvek velika promena i novina.

Moguće da ljubimac bebu shvati kao rivala, konkurenciju u borbi za svu vašu ljubav i pažnju, i da njen dolazak bude za njega veliki stres

Zato je važna dobra priprema za to. Ne zaboravite da je vaša kuca ili maca bila vaša prva "beba", i da je sva vaša pažnja bila usmerena na nju. Zato je moguće da ljubimac bebu shvati kao rivala, konkurenciju u borbi za svu vašu ljubav i pažnju, i da njen dolazak bude za njega veliki stres. To ćete sprečiti tako što ćete pre porođaja ljubimca nedeljama učiti da manje vremena provodi sa vama. Nemojte čekati da dođe do ljubomore, sprečite je. Recimo, možete upoznati ljubimca sa mirisom bebi pudera, kako bi se na vreme navikao na miris novog člana porodice, naučiti ga na nove zvuke koje će često da sluša kada beba dođe (možete povremeno da mu puštate snimljen zvuk bebinog plača).

Prva zajednička šetnja

- Ukoliko imate psa, a on je već ovladao određenim tehnikama i pravilima ponašanja,

Savet + Ljubimac mora da usvoji nov način ponašanja u prisustvu bebe. Ne sme da joj prilazi bez vašeg odobrenja, mora da nauči kako se postupa sa bebom (ona nije njegova igračka), mora da nauči da jede i spava van prostorije gde beba boravi

u toku šetnje sa bebom je dovoljan samo jedan roditelj. U početku je neophodno da pas bude na povocu, bez obzira da li ste u zoni u kojoj je povodac neophodan ili nije, i bez obzira na rasu psa - jer je takav vid boravka na otvorenom za njega novina. Najbolje je da povodac zakačite za kolica. Psu ne treba dozvoliti da ide ispred kolica, isto kao što se preporučuje da ne ide ispred vlasnika kada sami šetaju.

Novorođenče i ljubimci

- Iako postoje razne teorije, nijedna jasno ne definiše koje su životinje idealne za kuću u kojoj je beba, a koje nisu. Ali, možemo reći da odličan izbor mogu da budu pas ili mačka određenih rasa, redovno kontrolisani kod veterinara, disciplinovani, i naučeni pravilnom ophođenju prema novom članu porodice. Glodari (hrčak ili morsko prase) su bezopasni za bebu - ako borave u drugoj prostoriji. Životinje koje treba izbegavati, jer su nosioci salmonele i drugih bakterija, jesu: kornjace, gušteri i zmije.

Željka Zebić