Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Soba za troje dece

Imam troje dece, a jednu dečju sobu. Kako da je uredim? Naš arhitekta vas savetuje...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Prava je sreća ako imate troje dece. Меđutim, problem može da predstavlja kako da ih smestite i zadovoljite njihove različite potrebe. Od velike važnosti je i to kog su pola deca, i koja je razlika u godinama. Veća raznovrsnost u tom pogledu dodatno komplikuje ionako zahtevan i odgovoran zadatak.


Ako su godine starosti iste, ili sa "prihvatljivim" razmacima, onda je i posao malo jednostavniji. Najbolje bi bilo da svako dete dobije zasebnu sobu, ali je to za većinu naših roditelja nemoguća misija. Ako deca moraju da se smeste u jednu prostoriju, odaberite veću spavaću sobu. Pritom vodite računa o njenoj orijentaciji prema stranama sveta, osvetljenosti, mogućnosti za adekvatno provetravanje. Najnepovoljnija je soba sa severnom orijentacijom, jer je i najhladnija. Sobe sa drugim orijentacijama su prihvatljive.
Najveći problem može da predstavlja nedostatak prostora. To nije tako izraženo kada su deca mala, ali se povećava kada porastu.


Podela sobe na zone

Zajednička soba za troje dece bi trebalo da bude tako uređena da se nijedno dete ne oseća "ugroženim" zbog nedostatka prostora. Dok su deca manja, to ne predstavlja problem, jer deca vole da se zajedno igraju, a i noću se

Neka deca odlučuju šta želeAko se odlučite za nameštaj u boji, najbolje je da deca odluče koja će to boja da bude. U tom slučaju, moraće da se dogovore. Za "pomešane" polove, dobra je zelena ili oker boja, jer je prihvatljiva i za jedne i za druge. Kada je reč o upotrebi nalepnica ili tapeta, takođe morate da konsultujete decu, jer je moguće da će svako od njih želeti nešto različito. U tom slučaju, svakom detetu odaberite kutak koji će ono po svom izboru i sklonostima da dekoriše. To važi i za crteže ili predmete koje dete kreira samo. Treba mu dati potreban prostor da svoje kreacije prikaže.

manje plaše kada su zajedno. Međutim, kada porastu, do izražaja dolazi potreba za privatnošću. Lične osobine i potrebe su tada više istaknute, naročito kada su deca suprotnog pola. Stoga je poželjno da se soba funkcionalno pregradi, kako bi svako dete imalo svoj kutak. Pregrađivanje ne mora da se postigne fizičkim pregradama u obliku zidova, već adekvatno postavljenim nameštajem.
Bez obzira na veličinu, osnovno je da dečju sobu podelite na glavne zone.

Funkcionalni kreveti

Dok su deca mala, odnosno bebe, morate da nabavite tri kreveca. Postavite ih tako da stoje jedan pored drugog. To je u slučaju da se radi o blizancima, ili o deci sličnog uzrasta, sa malom razlikom u godinama.
Kada deca malo porastu, situacija je drugačija. Potrebno je da za njih nabavite krevete standardne veličine, kao za odrasle. Ali, to bi bilo neekonomično u pogledu iskorišćavanja prostora. Jer, kreveti bi zauzeli celu sobu, pa biste na taj način dobili samo spavaonicu, a u sobi je potrebno da se odvijaju i druge aktivnosti. Zato je najbolji krevet na rasklapanje za tri osobe, gde se kreveti kao fioke pomoću točkića izvlače jedan ispod drugog. U sklopljenom stanju, kreveti za tri osobe zauzimaju površinu jednog. Slobodna površina sobe će u tom slučaju da bude prilično prostrana, pa može da posluži kao odgovarajuće mesto za igru. Najviši krevet može da ima i merdevine sa strane, ali i ne mora. To zavisi od dizajna samog nameštaja, i od vašeg ukusa.
Ako se opredelite za varijantu kreveta na sprat, to podrazumeva ugaoni krevet sa jednim klasičnim krevetom na sprat, i drugim krevetom na spratu, gde je površina ispod njega slobodna za igru i razne "igrarije". Garderobni ormani su zasebni. Svako dete može da ima svoj orman, ili su police u ormanu tako podeljene da svako dete ima svoj kutak i svoju pregradu.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica