Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Osvetljenje u dečjoj sobi

Za kvalitetan boravak u dečjoj sobi, veoma je važan svetlosni komfor, odnosno kvalitet osvetljenja. On se postiže kombinacijom prirodnog i veštačkog osvetljenja.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Poželjno je da dečja soba bude najosvetljenija prostorija u stanu. Dete ima potrebu za vizuelnim kontaktom sa prirodom, jer je on važan i za psihološki, i za socijalni razvoj.

Takođe, veoma je važno da li je prozor dečje sobe okrenut ka prirodnom ambijentu, ili ka zgradama u okruženju. Naravno, roditelji su u vezi toga često nemoćni. Ukoliko ste u stambenoj zgradi, na to utiče i na kom spratu vam je stan. Na višim spratovima, velika je verovatnoća da prozor ima pogled prema oblacima. Bilo bi poželjno da dete kroz jednu trećinu prozora svoje sobe vidi isečak neba.

Prirodno osvetljenje

Prirodno osvetljenje u dečjoj sobi se postiže odgovarajućim prozorskim otvorima. Putem mnogih istraživanja je utvrđeno da krovni prozori daju više svetlosti i proizvode manje blještavila nego što je slučaj sa vertikalnim prozorima i krovnim badžama. Pošto krovni prozori propuštaju veliku količinu koncentrisanih sunčevih zraka tokom leta,  neophodno je koristiti sisteme za zaštitu od sunca.

Prednost krovnim prozorima

Upotreba krovnih prozora omogućava bolju vidljivost u sobi i ređe paljenje veštačkog osvetljenja, tako da je prostor u potkrovnoj etaži prihvatljiv za dečju sobu, pogotovo ako se radi o deci školskog uzrasta.

Kod standardnih vertikalnih prozora i krovnih badža, postoji potreba da se poveća prozorska površina, i češće se pali veštačko

Krovni prozori daju više svetlosti i proizvode manje blještavila nego što je slučaj sa vertikalnim prozorima i krovnim badžama

osvetljenje, što nije ekonomično.

Krovne badže vrlo često proizvode efekat tunela, koji daju koncentrisaniji svetlosni snop i niže vrednosti osvetljenja u sobi. Rezultat toga su tamnije i turobnije površine zidova.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica