Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Saveti za uređenje: Dvorište za dečje uživanje!

Deo dvorišta prilagodite uzrastu i željama vašeg deteta.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Kontakt sa spoljnim svetom je daleko lakše ostvariti ako imate porodičnu kuću i svoje dvorište. Uz to, sigurno je i da ćete se osećati mnogo slobodnije. Svakako, detetu i dečjoj igri ne treba da posvetite celo dvorište, već samo jedan njegov deo.

Uređenje dvorišta
1. Pri uređenju dvorišta, treba se truditi da bude što bogatije zelenilom. U stvari, treba da bude kao jedna velika zatravljena površina. Kamene ploče mogu da se postave u vidu stazica. One su interesantan element, koji oplemenjuju prostor. Što prirodnije izgledaju, i što su spontanije nameštene, to se više dobija na lepoti i priroda više dolazi do izražaja.

2. Možete da unesete i element vode, površine zasađene cvećem i poneko drvo na kome rastu voćke.

Povezane vesti

3. Treba predvideti i površinu u vidu platoa na kome su postavljene stolice sa stolom. To je prijatno mesto da dočekate goste tokom toplih letnjih večeri.

Naravno, u kojoj meri sve ovo može da se ostvari, zavisi od veličine dvorišta, od toga da li je to pretežno zatravljena površina ili u nagibu, i da li stanujete u centru grada ili na periferiji.

Prostor za igru
Što se tiče prostora namenjenog deci, možete da ga organizujete na različite načine, u zavisnosti šta vaše dete voli i kako se igra, kao i od njegovog uzrasta.

Povezane vesti

Za manje dete, možete da nabavite plastični tobogan, tako da u jednom delu dvorišta bude tobogan sa peskom. Dete će da se spušta niz tobogan, a u pesku da pravi kule. Tu će biti njegovo malo igralište, na koje može da dovede svoje društvo.

Pored toga, bilo bi lepo  da postavite i ljuljašku, i to sličnu onoj kakva postoji u parku. Drvena ljuljaška može da se okači na drvo, mada je to manje sigurno.
Sve ove rekvizite je moguće nabaviti u bolje snabdevenim radnjama u kojima se prodaju dečje igračke.

Kod stolara možete da napravite drvenu kućicu na sprat. Ona može da ima drvene merdevine, drveni tobogan, ali i drvenu gredu o koju se kači ljuljaška. Može da bude jednostavnog dizajna, ali i maštovito osmišljena. Ključno je da se ofarba živim bojama, da se dopadne detetu.

Isto tako, može da se napravi dečja klupica i da se ofarba u šareno.

Ako imate dovoljno prostora i malog dečaka, na izbetoniranom platou možete da postavite mali gol ili koš.   

Marija Kočović, diplomirani inženjer arhitekture

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica