Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vodič za prvo letovanje: Beba na plaži

Odlučili ste da krenete na letovanje sa svojom bebom? Izdvojili smo za vas nekoliko važnih saveta...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Odmor i odlazak na more, letovanje i kupanje, sunčanje i lenčarenje... e, to je bilo nekada. Sada se odmor sa bebom iz korena promenio. Ovo maleno biće je zauzelo prvo mesto u svemu, pa i u odmoru, a roditeljima je odmor veoma potreban.

Pa, kada je već tako, ne preostaje ništa drugo nego da pokušamo da vam odmor sa vašim princom ili princezom ne samo olakšamo, već i učinimo što prijatnijim za sve.

Sunčanje

Da li beba sme da boravi na suncu?
Prvo i najvažnije, jeste izbegavanje direktnog izlaganja suncu. Ne dajte da vas oblaci zavaraju. Kroz njih sunčevi zraci takođe prolaze. Budite svesni i refleksnog zračenja. Ni u senci vaša beba nije zaštićena, jer se sunčevi zraci reflektuju od peska, vode, betona.

Povezane vesti

Ako odlučite da na more krenete sa bebom, pre svega, trebalo bi da razmislite o bezbednosti i higijenskim uslovim

Pošto je koža bebe mnogo tanja od kože odraslih, smanjena joj je zaštitna funkcija, odnosno funkcija lojnih i znojnih žlezda, zaštita od hladnoće i mehanička otpornost, a povećana joj je propustljivost. Proizvodnja melanina (pigmenta kože) još nije uspostavljena, pa je smanjena zaštita od UV zračenja. Stoga je veoma važno posvetiti pažnju nezi i zaštiti dečje kože, naročito na moru.

Kupanje

Da li je bebi hladna voda?
Telesna toplota kod novorođenčeta ne može da se reguliše prvih šest do dvanaest meseci, tako da se sa svojom bebom ne možete kupati u bilo kojoj vodi. Ako je vama voda prohladna, bebi je svakako hladna.

Obavezan je i kupaći Za kupanje obavezno treba koristiti gaćice za male plivače, kako bebina kaka ne bi plutala naokolo po moru ili bazenu.

Koliko beba sme da ostane u vodi?
Važno je pratiti detetove reakcije. Ako beba počne da se trese i usne joj postanu plave, krajnje je vreme da je izvadite iz vode i umotate u peškir da se ugreje. Mnoge bebe uživaju u kupanju u moru, ali najduže deset minuta.

Povezane vesti

Da li je potrebno bebu ispirati nakon kupanja?
Nakon kupanja, treba isprati morsku so sa kože slatkom vodom, a ukoliko je more puno planktona (plitke uvale sa toplijim i mutnijim morem), upotrebite i bebi sapun.

Posebno je važno da mesto za kupanje, gde idete sa bebom, bude čisto, mirno, i da u blizini postoje spasioci.

Da li beba sme da se kupa u bazenu?
Ako ste se odlučili za kupanje u bazenu, važe ista pravila: obavezno je ispiranje posle kupanja, jer je voda u bazenu hlorisana, pa može da ošteti osetljivu kožu bebe.

Ishrana

U velikoj ste prednosti što se ishrane tiče, ukoliko vaša beba sisa. Ponuditi joj dojku češće, kako bi se zadovoljila povećana potreba za tečnošću.
Ako je beba na adaptiranoj formuli, treba je pojiti negaziranom, niskomineralizovanom flaširanom vodom, ili prokuvanom i ohlađenom "česmovačom".

Povezane vesti

Povezane vesti

Anđelka Kotević, viša medicinska sestra, šef službe "Halobeba" u Gradskom zavodu za javno zdravlje

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica