Balansirati između svih obaveza stvarno nije jednostavno. Ipak, dobra organizacija pomoćiće vam da budete srećnija i zadovoljnija zaposlena mama.

kako-biti-srecna-zaposlena-mama
Planiranje

Dan ranije napravite spisak namirnica koje su vam potrebne za doručak, ručak, večeru. Možda vam ovo izgleda preterano, ali olakšava život, jer kad stignete s posla kući, imate više vremena za porodicu.
Takođe, možete da pripremite hranu unapred (za vikend, kada ne radite), i da je ostavite u zamrzivač. Tako da, ukoliko se zadržite na poslu ili ne možete da stignete da skuvate obrok, samo podgrejte ručak iz zamrzivača.

kako-biti-srecna-zaposlena-mama
Rotiranje poslova

Osmislite plan rotacije obaveza: neka jednog dana vaš partner sprema večeru, a vi perite sudove, drugog dana obrnuto. Zatim, jednom vi uspavljujte dete, drugi put muž. Ukoliko se budete pridržavali ovog rasporeda, uskoro ćete videti pozitivne efekte.

kako-biti-srecna-zaposlena-mama
NE – visokim standardima

Ne opterećujte se previše lickanjem svakog ćoška u stanu, jer je u ovom periodu važnije da što više vremena provodite sa svojom decom. Naučite da živite sa tim da vam u stanu nikad neće biti onoliko uredno kao pre dolaska deteta. Videćete vremenom da to i nije toliko važno kao sreća vaše porodice.

kako-biti-srecna-zaposlena-mama
Vreme za opuštanje

Ako želite da držite sve konce u rukama, morate da imate vremena i za sebe.  Ostavite sebi bar jedan sat svake, ili svake druge večeri, nakon što stavite dete u krevet, i uživajte u dugoj i toploj kupki, pričajte sa drugim mamama na forumu ili čitajte. Možete da izaberete i bilo koju drugu aktivnost u kojoj uživate.

kako-biti-srecna-zaposlena-mama
Bez osećaja krivice

Ne obraćajte pažnju na priče da su majke koje rade loše, i da je bolje da ostanete kod kuće sa detetom dok ne odraste. Važno je samo da što više svog slobodnog vremena posvetite detetu, a ne kućnim poslovima.

Marija Perić Mitić