Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zapostavljeni očevi: Šta muči tate dojenih beba?

Mnogi mladi očevi su otkrili da se njihova osećanja u vezi dojenja drastično menjaju kada beba dođe na svet.

  Izvor: Foto: Profimedia

Većina budućih očeva zna da je dojenje najbolji način za ishranu bebe, jer majčino mleko sadrži savršen spoj nutrijenata. Osim toga, dojene bebe uživaju u mnoštvu dobrobiti koje ono obezbeđuje: od smanjenog rizika za razvoj alergija i nastanka gojaznosti kasnije u životu, do bolje inteligencije. 

Majčino mleko sadrži prehrambene i zaštitne komponente koje su bebi neophodne za rast i razvoj. Više od dvesta korisnih elemenata obezbeđuje zaštitu od gastrointestinalnih teškoća, respiratornih problema, infekcija uva, dijabetesa... Naučnici veruju da masne kiseline u majčinom mleku pospešuju rast bebinog mozga, pa i kognitivni (saznajni) razvoj.  

Pored toga, dojenje je besplatno, ne zahteva posebnu pripremu i izvanredan je način da se majka veže za svoje dete. Sada ćete, verovatno, da se nasmejete, ali… čak i "kaka" dojene bebe miriše mnogo bolje nego ono što "proizvede" beba hranjena formulom.     

Šta muči očeve dojenih beba?Za očeve čije bebe sisaju, uobičajeno je da osećaju nešto ili sve od sledećeg:  ■ Zabrinutost zbog verovanja da će im biti potrebno mnogo više vremena za razvijanje prisnog odnosa sa bebom nego što bi oni ili njihove partnerke to želele■ Osećaj nedovoljnosti - zbog razmišljanja da, bilo šta što učine za svoje čedo, ne može da se uporedi sa doprinosom partnerke■ Ljubomora, čak ozlojeđenost zbog bebe koja je fizički «stala između» njih i supruge■ Verovanje da su «manje uspešni» roditelji - usled mišljenja da zbog toga što žene doje, i što imaju izvesna «znanja i veštine» potrebne za brigu o detetu - to ih automatski čini boljim roditeljima

Međutim, bez obzira na sve, mnogi mladi očevi otkrivaju da se njihova osećanja u vezi dojenja drastično menjaju kada beba dođe na svet. Svakako, to nije zbog toga što ne podržavaju dojenje i brojne koristi od njega. To je, jednostavno, zato što celokupno iskustvo u vezi dojenja čini da se očevi osećaju pomalo zapostavljeno (neki i mnogo!). 

Višak u dojenju

"Dojenje nastavlja isključivi odnos između majke i deteta, ustanovljen za vreme trudnoće", kaže Pamela Džordan, profesor na katedri za Porodicu, dojenje i negu dece Univerziteta u Vašingtonu. Dr Džordan je jedan od nekolicine istraživača koji ispituju uticaj dojenja na muškarce. Između ostalog, otkriveno je da mladi očevi često osećaju ljubomoru prema bebi, smatraju da su  "izolovani", žale se da ne provode dovoljno vremena sa partnerkom.

Stručnjaci smatraju da je to osećanje potpuno normalno, naročito ako je veza mame i bebe ostvarena i putem dojenja. U svakom slučaju, najbolje je da tata otvoreno, iskreno razgovara sa suprugom i objasni joj svoja osećanja.

Pružite podršku

Nema sumnje da je ishrana jedan od najvažnijih aspekata brige o detetu. Ukoliko vaša partnerka doji - to znači da ćete vi, možda, biti u malo "nepovoljnijoj" poziciji. Ali, to ne znači da treba da se "povučete" zato što ona ima obezbeđene "zalihe hrane", iz čega ste vi "isključeni". Naročito zbog toga što brojne studije pokazuju da žene imaju više samopouzdanja kada je u pitanju čin dojenja i da duže doje kada ih njihovi partneri u tome podržavaju. Što veću  podršku imaju, to se osećaju više sposobnim da mnoge teškoće prevaziđu.

Povezane vesti

Tekst priredila Snežana Damnjanović Mitić

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica