Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li putujete na "bebeći mesec"?

Stari je običaj da mladenci nakon venčanja otputuju na "medeni mesec", da negde uživaju bez ikakvih obaveza. Međutim, da li znate šta je "bejbi mun"?

  Izvor: Foto: Shutterstock


Možda ste čuli za izraz bejbi mun (baby moon), ali niste bili sigurni šta znači. Reč je o «novoj modi» u mnogim zemljama razvijenog Zapada, gde se sve češće putuje na takozvani bebeći mesec. O čemu se, zapravo, radi?

Nešto između

Mladi bračni partneri (ili, u nekim slučajevima, i ne baš toliko mladi), koji se spremaju da prvi put postanu roditelji, žele da iskoriste malo vremena pre dolaska deteta da se posvete samo sebi. Naime, u periodu trudnoće kada su partneri fokusirani na trudnoću, porođaj i bebu postoji "opasnost" da sebe i svoje potrebe stave u drugi plan.

Zato žele da pre dolaska prinove na svet rade neke stvari koje kasnije neće moći (recimo, da negde otputuju i "ludiraju se" ili se odmaraju i lenčare do besvesti).

Ovaj običaj pomalo liči na medeni mesec, a pomalo na momačko ili devojačko veče. Na takvom putovanju budući roditelji veoma uživaju... što, naravno, ne znači da kasnije neće uživati i u roditeljstvu. Naprotiv. Ali, ako je žena već u drugom stanju, a ipak želi na svoj bejbi mun, moraće da povede računa o nekim stvarima. Ukoliko trudnoća protiče bez problema, biće u mogućnosti da se "ludira", ali umereno. Možda buduća mama još ne oseća nikakve promene, ali njeno telo ubrzano "radi" - stvara malo ljudsko biće.

Zdrave preporuke

Bilo da planirate nešto slično, ili je u pitanju "obično" letovanje, preporuke koje slede - važe i za vas. Iako ne osećate umor, verujte da ga oseća vaše telo. U slučaju da preterate sa nespavanjem ili igranjem do jutra - umor će vas stići, a biće vam potrebno više vremena nego uobičajeno da se oporavite od svega. Alkohol vam je potpuno zabranjen, pa uživajte isključivo u koktelima od voćnih sokova. Na cigarete ni ne pomišljajte, a bilo bi dobro da izbegavate društvo pušača, posebno u zatvorenim prostorijama. Unosite dovoljno tečnosti, jedite redovno i odmarajte se.

Ako se pridržavate navedenog, bezbrižno ćete uživati, bez rizika da ugrozite bebino i vaše zdravlje.

Kako isplanirati bejbi mun u našim uslovima?

Organizovanje bejbi muna uopšte ne mora da predstavlja veliki izdatak. Ukoliko niste u mogućnosti da izdvojite vreme i novac za odlazak na bejbi mun ili letovanje, možete celu priču da svedete na jedno popodnevno ili večernje "krstarenje" brodom, izlet u prirodi, ili slično... Pravilo je da nema pravila kada je bejbi mun u pitanju, poenta je da vreme koje odvojite bude organizovano prema vašim potrebama i mogućnostima. Možete da odete na ceo dan (ili na samo jedan tretman) u spa centar i opustite se. Možete da organizujete edukativni izlet i, pored sendviča i sokova, ponesete i knjige namenjene budućim roditeljima i testirate vaše i partnerovo (pred)znanje o bebama. Kako god da provedete bejbi mun, verujemo da ćete ga vi i vaš partner dugo pamtiti.

Posetite neke od stranih sajtova koji se bave organizacijom bejbi muna (www.baby-moon.euwww.babymoonguide.com). Na njima su predstavljene luksuzne destinacije, kao i brojni programi za buduće roditelje, od edukativnih koji vas pripremaju za dolazak bebe, do onih koji vam opuštaju dušu i telo. Upozorenje: postoji mogućnost da posle gledanja ovih sajtova budete isfrustrirani zbog toga što je u našim uslovima života organizovanje ovakvog bejbi muna ravno nemogućoj misiji.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica