Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pas kao pomoć

Uloga pasa u VOJSCI i POLICIJI je da pomažu svojim vodičima u poslovima kao što su stražarenje, traganje, pronalaženje begunaca ili nestalih osoba, otkrivanje eventualnih skrovišta i sl. Podeljeni su u kategorije kao psi za nadzor, za otkrivanje eksploziva, za  pronalaženje opijata. Ovi psi su naviknuti na rad, svetlost i buku, a njihova obuka počinje u uzrastu četiri do pet meseci starosti. Mogu da se obučavaju nemački ovčari, dobermani, labradori, malinoi, rotvajleri i pudle.

SPASILAČKA uloga pasa je pomoć u slučaju prirodnih katastrofa kao što su lavine, zemljotresi, požari...

Uloga pasa u SOCIJALNOM radu - za pomoć hendikepiranim licima se koriste posebne rase čije su odlike visoka inteligencija, staloženost, mirnoća, poslušnost... a to su uglavnom labradori, zlatni retriveri, nemački i škotski ovčari. Ovi psi sa 18 meseci kreću na specijalnu obuku, koja traje šest meseci, a zatim se raspoređuju na njihova radna mesta. Uglavnom hodaju uz invalidska kolica, prikupljaju stvari koje padnu na tlo, nose torbu svog gazde, otvaraju i zatvaraju vrata, pale lampu, pritiskaju dugme u liftu... Naravno, pri ovakvom «jedinstvu» obolelog i psa - nastaju neraskidive veze, veliki osećaj uzajamnog poverenja i ljubavi.

-Psi za gluve osobe - se koriste u Engleskoj, Holandiji i Americi. Imaju specijalnu crvenu ogrlicu po kojoj su prepoznatljivi, a ona im otvara vrata na svim javnim mestima. U ovom slučaju, rasa nije važna, tako da psi mogu da budu i manjeg rasta. Njihova obuka traje pet meseci, a najvažnije je usvajanje naredbi rukom - da na njih ne odgovore lajanjem, nego pokretom. Njihov posao je da reaguju na zvono na vratima ili telefonu, na zvuk kuhinjskih uredaja, na plač bebe...

-Psi za slepe osobe - su uglavnom psi većih rasa, kako bi pružili sigurnost i omogućili lakšu vodljivost. Ovi psi se uče snalažljivošću pred nekom preprekom, i to na specijalnoj stazi ili u realnoj situaciji. Uče se da budu sposobni za procenu opasnosti i kako da se opasnost izbegne. Ovaj pas je verni pratilac svog gospodara, a uloga mu je da prekine izolaciju vlasnika od drugih, zdravih ljudi.

Created: 2010:06:01 15:52:43

U nekim zemljama se danas dozvoljava boravak pasa po bolnicama, kod teško obolele dece i starijih osoba. Njihov boravak među mališanima je pokazao odlične rezultate - što se tiče lakšeg savladavanja svih propratnih simptoma bolesti, kao i samog lečenja.

U staračkim domovima se preporučuje držanje ljubimaca (psi i mačke) - za lečenje depresivnosti i melanholije starih ljudi, da bi se kod njih ponovo probudila volja za životom, kao i osećaj pripadnosti i brige o nekome. Ljubimci im uvek uzvraćaju ljubav, a najvažnije je saznanje starih da ponovo nekog vole i da su voljeni.

Maja Samokovlija, dr veterinarske medicine

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica