Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ishrana, zaštita, zdravstveni problemi: Mali vodič za putovanje sa decom

Godišnji odmor sa detetom je potpuno novo iskustvo. Mališana ne treba specijalno pripremati za letovanje već sa njim o tome razgovarajte nekoliko dana pred put.

  Izvor: Foto: Shutterstock

1. Ishrana na putu

Dan pred put deca treba da se odmaraju, polako pripremaju za letovanje i uzimaju samo laganu ishranu. Na primer, ne bi trebalo krenuti na put posle neke rođendanske proslave gde je jelo masnije, slasnije, jer bi sve nevolje koje eventualno nastanu u putu mogle da budu vezane za prethodni dan. Znači, dan ranije treba za dete obezbediti zdravu ishranu, dovoljno tečnosti, supe, voća, salate - sve ono

Slane grickalice za put Poznato je da deca čim sednu u kola, autobus, voz, odmah traže nešto da grickaju. Malim suvozačima treba davati što manje slatkih stvari, bolje je nešto slankasto. Vrlo su zgodni suvi štapići, grisini, različite vrste slanih keksića. Sendviče praviti od malo suvljeg hleba, onog koji je odstajao. Nisu dobra maziva kao što su pavlaka, puter, margarin. Dobra je praška šunka, koja nema masnoće, mnogo bolja nego masne, dugotrajne kobasice. Zatim, u sendvič može da se stavi i tvrđi sir, list salate ili sveži krastavac, koji se može posebno izrezati i držati odvojeno u kutiji.

što se inače preporučuje preko leta.

Takođe, doručak pred put ne bi smeo da bude težak. Može da se sastoji od jogurta ili čaja i suvljeg sendviča, i to sat vremena pred polazak.

Od voća su dobre jabuke, tvrđe breskve, oprane sveže trešnje koje, da podsetimo, nisu preporučljive za manju decu. Što se ambalaže tiče, ima zgodnih kutija sa vakumima koje dugo drže svežinu, a ako to nemate onda može da se upotrebi i plastična kutija. Treba koristiti foliju kao izolator, svaki pojedinačni sendvič umotati u salvetu i staviti u što deblju plastiku, tj. odgovarajuću kutiju koju treba držati u plastificiranoj torbi, u što hladnijem delu kola, autobusa ili voza.

2. Zabava na putu

Kad krenete na put budite spremni na razne nepredviđene okolnosti. Može se desiti da se negde "zaglavite" ili dugo čekate.

Ukoliko putujete autom, iskoristite zastoj kao priliku da izađete na vazduh i "protegnete noge". Gimnastika koju ćete zajedno raditi može biti lekovita za oboje, jer smanjuje nervozu, poboljšava raspoloženje, ubija vreme. Osim neophodnih stvari za put, važno je da se setite da ponesete nešto što bi dete moglo usput zabaviti. To može biti omiljena igračka ili knjiga.

Rezervna pesmica Budite spremni i na aktivnosti koje ne uključuju dodatni prtljag. Imate li u rezervi novu pesmicu? Neku novu igru sa rukama poput one šaram-param? Sećate li se kako ste pravili senke kada ste bili dete? Ako stavite ruke ispod neke maramice možete imitirati duha koji baš uživa da golica decu? Papir i nekoliko bojica kojima ćete crtati ono što vidite ili pisati razglednicu baki, još pre nego što ste stigli može biti odlična i dugotrajna zabava. U svakom slučaju, ne morate se nešto posebno pripremati za ove aktivnosti. Dovoljno je da malo razmislite i da u zavisnosti od uzrasta deteta  pre puta imate u vidu šta ćete učiniti u slučaju potrebe da se i vi uključite u razbijanje njegove dosade. Sve su to korisne informacije koje ćete možda morati da vežbate već za povratak, kao i za svaki sledeći odlazak negde van vašeg mesta boravka. A kada jednom konačno stignete - uživajte.

Takođe, možete poneti i nešto što ste specijalno kupili kao iznenađenje tj. niste mu pokazali. U nezgodnim situacijama to će sigurno, bar za izvesno vreme, zaokupiti njegovu pažnju. Prilikom čekanja pokušajte da ostanete prisebni, ne paničite, ne budete nervozni. Time kvarite ne samo raspoloženje sebi i svojoj porodici, već narušavate sve ono lepo što vaše dete očekuje.

Čak i kada tokom puta nema nepredviđenih zastoja ponekad je potrebno, zbog dužine puta, ili malog uzrasta deteta biti spreman na akciju (zabavljanje). Na primer, ako treba prvi put da leti avionom, objasnite mu nekoliko dana pre toga kako to izgleda. Izdvojte pozitivne momente kako biste učinili da se više raduje nego plaši onoga što ga očekuje. Kažite mu, na primer, da će konačno moći da vidi kako izgleda kada leti kao ptičica. Ili, da će mu zujati u ušima kao da je stavio slušalice...

Ako se prvi put susreće sa nekim drugim prevoznim sredstvom, takođe je potrebno da mu objasnite kako izgleda putovanje. Počećete nekoliko dana pred put i strpljivo odgovarati na sva pitanja. Što su oni sigurniji, to će vama biti kasnije lakše.

3. Piće za put

Dobar izbor je hladan čaj od nane, blago zameđen ili sveže ceđen jabukov sok. U čaj (to je mali trik) osim te kašičice meda, može da se stavi i malo soli, što deca neće ni osetiti. To je dobra prevencija, jer kada se znoje (kao i kada povraćaju), gube natrijum hlorid koji smanjuje osećaj mučnine. Nisu dobri mutni i gusti sokovi. Treba odabrati bistre, sa što manje šećera.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica