Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zdravlje porodice: Letnje infekcije kože

Bez obzira gde provodite leto, verovatno ćete se rashlađivati pored vode. Ali, budite oprezni, jer vas baš tu vrebaju gljivice, bakterije i virusi.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Letnji odmor bi trebalo da opusti celu porodicu. Međutim, da bi zadovoljstvo bilo potpuno, nije na odmet da sledite savete dermatologa - kako biste izbegli eventualne neprijatnosti. Kada ste na bazenu ili plaži, obavezno nosite papuče (npr. kada idete pod tuš, u toalet, da kupite sladoled...). Koristite isključivo svoj peškir, a iznajmljene ležaljke i dušeke obavezno prekrite svojim peškirom. Ne razmenjujte odeću i obuću sa prijateljima, posebno nemojte to da činite leti. Ukoliko se pridržavate ovih saveta, na dobrom ste putu da sačuvate svoju kožu zdravom. Ako se, ipak, desi da primetite bilo kakve promene na njoj, što pre posetite dermatologa.

Povezane vesti

Gljivična oboljenja

Gljive su saprofitske ili parazitske biljke, rasprostranjene svuda u prirodi: zemlji, vodi, vazduhu. Njihova aktivnost za čoveka može da bude korisna (produkcija antibiotika) i štetna (izazivanje raznih bolesti). Broj obolelih od gljivičnih infekcija, prvenstveno stopala, značajno raste. Povećana vlažnost i temperatura, kao i pojačano znojenje, osnovni su faktori za nastanak gljivičnih oboljenja. Imajući to u vidu, "idealni" uslovi za širenje gljivičnih infekcija su u sportskim i rekreativnim salama, bazenima, saunama, kao i na drvenim podovima zajedničkih kupatila i tuševa.

Infekcije nekad mogu da budu epidemijske. Sa osobe na osobu, prenose se direktno ili indirektno, preko: kupatila, bazena, pribora za brijanje, četki, češljeva, kapa, jastuka, odeće, obuće... Inkubacijski period može da potraje mesecima (za to vreme se ne može dokazati prisustvo gljivice u koži - ni klinički, ni mikološki).

Kako izgleda gljivična infekcija?

Promene su obično jasno ograničene, prstenaste, sa bledim ili žućkasto smeđim središnjim delom, koji je prekriven ljuspicama. Rub promena je crvenkast i na njemu mogu da budu prisutni mehurići (ispunjeni bistrom tečnošću ili zamućeni), koji ubrzo prskaju i sasuše se. Promene mogu biti i u vidu crvenila sa ljuspicama - koje usled vlaženja nabubre, pa koža izgleda kao oparena. 

Kako da se zaštitite?

Osnovna preventiva je stalno sprovođenje higijenskih mera. Ne šetajte bosi ili u čarapama u zajedničkim prostorijama, izbegavajte upotrebu javnih kupatila, nosite svoje papuče, izbegavajte naviku pozajmljivanja obuće i odeće. Korisna je i zdravstvena prosvećenost - upoznavanje stanovništva sa faktorima koji potpomažu nastanak gljivičnih infekcija. Povremenim pregledom i lečenjem osoba koje imaju predispoziciju za nastanak infekcije, ublažavaju se njihove pojave, kao i mogućnost lančanog širenja.

Bakterijske infekcije

Bakterijske infekcije kože su veoma česte u toku letnjih meseci. Obično su u pitanju infekcije gram pozitivnim streptokokama (Streptococcus pyogenes) ili stafilokokama (Staphilococcus aureus), a mogu da budu i udružene. Infekcije nastaju zato što u ovom periodu najčešće dolazi do oštećenja kože i sluzokoža raznim mikrotraumama, pa predstavljaju ulazna mesta za bakterije.

Kako izgleda bakterijska infekcija?

Nakon infekcije, na koži se javljaju mali bistri mehurići, tankog «krova». Mehurić brzo puca nakon što se zamuti. Potom nastaje karakteristična krasta zlatno-žute boje. Promena se širi periferno, a u centralnom delu dolazi do sanacije. Nakon odstranjenja kraste ne ostaje ožiljak. U slučaju da se odmah ne reaguje i ne započne lečenje, promene se brzo šire jer se prenose dodirom i brisanjem (ako se ne vodi računa), pogotovo kupanjem na bazenima, rekama

Savet 

Čim primetite neku promenu na koži, treba da se javite lekaru, koji će da prepiše odgovarajuću terapiju. Prilikom brisanja, promene treba samo blago utapkati (posušiti gazom ili čistim peškirom). Nikako ih ne trljajte - zbog mogućeg širenja infekcije.

Povezane vesti

Virusne infekcije

Od virusnih infekcija, koje obično mogu da se dobiju na bazenima ili preko poda u javnim kupatilima, najčešće su plantarne bradavice. Male povrede na koži tabana, koje nastaju na bazenima zbog njihovih grubih podnih površina, predstavljaju mesto za ulazak virusa. Inkubacija kod ovih bradavica može da traje i do šest meseci.

Kako izgleda virusna infekcija?

Bradavice imaju grubu površinu, na kojoj se primećuju sitne crne tačkice, sa zadebljalom kožom oko njih. Nastaju na mestima oslonca i zato su bolne na pritisak. U toku letnjih meseci, takođe su česte infekcije izazvane herpes virusom zbog visokih temperatura, sunčevog zračenja, naglih promena vremena, stresa... Primarna infekcija se prenosi direktnim kontaktom sa obolelom osobom. U ovom periodu su obično česte reaktivacije virusa (ponovno javljanje nakon prethodne infekcije) zbog intenzivnog izlaganja suncu. Dolazi do pojave svraba, peckanja, a potom izbijaju sitni mehurići. Oni prskaju i ostavljaju vlažne erozije, koje su bolne. Promene prolaze za desetak dana.

Savet

Virusne infekcije su prisutne kako na bazenima, tako i u morskoj sredini. Ukoliko primetite pojave koje su navedene, obratite se dermatologu.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica