Ako bi se rangirala prevozna sredstva koja treba koristiti za odlazak na odmor sa bebom, prednost bi imala ona kojima se najbrže stiže na odredište. Međutim, dobro je svako prevozno sredstvo koje je udobno, bezbedno, i u kojem beba može nesmetano da zadovolji svoje potrebe vezane za hranjenje, higijenu, spavanje i zabavu u budnom stanju. Ako putujete u inostranstvo, obavezno se osigurajte!

Automobil

U automobilu je važno da se koristi sigurnosno auto-sedište. Na prozor gde se nalazi vaša beba, stavite zaštitu od sunca, ili pelenu. Često provetravajte automobil, ali tako da vazduh ne bije direktno u bebu. 

U letnjem periodu, ne bi trebalo da razlika bude veća od 7-10 stepeni u odnosu na spoljašnju temperaturu. Kada pravite pauze, pre ulaska u automobil treba otvoriti sve prozore i vrata, kako bi se izbegao vreo vazduh. Ili, jednostavno, uključite klimu nekoliko minuta pre unošenja bebe u automobil.

Nikada ne ostavljajte bebu u automobilu samu, ni na trenutak!

Vozite polako i zaustavljajte se na svakih 150-200 kilometara radi odmora.

Nikada ne putujte sami sa malim detetom! Pored vozača treba da putuje još jedna odrasla osoba, koja će sve vreme da pazi na dete.


Prvo putovanje sa bebom: koje prevozno sredstvo odabrati, Foto: Shutterstock

Avion

Zabluda je da bebama smeta let avionom. Naprotiv, njime se najbrže stigne, a bebe ga dobro podnose, samo treba obratiti pažnju na pritisak u ušima prilikom penjanja i spuštanja aviona. Tada se bebi daje da sisa, da pije iz flašice ili koristi cuclu, zavisno od toga šta koristi u svakodnevnoj nezi i ishrani. U ručnom prtljagu treba poneti i topliju garderobu, jer je prilično hladno kada avion uzleti.

Autobus

Ako se odlučite za putovanje autobusom, najbolje je da putujete noću, kako bi put prošao u spavanju. Torbu sa stvarima za bebu (koje ste spremili sa našeg spiska) držite pored sebe, da vam njen sadržaj (sve što j epotrebno za bebu) bude pri ruci.

Voz

Voz je prilično dobar izbor, naročito kola za spavanje. Samo, morate da mislite i na mogućnost dužeg zadržavanja u našim uslovima. Stoga uvek dobro dođe malo više hrane i vode.