Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zamke lepote: liposukcija

Brz napredak u oblasti plastične hirurgije je nastupio primenom sterilne tehnike, uz upotrebu antibiotika i sredstava za dezinfekciju. Tek uvođenjem sulfonamidskih preparata i penicilina, bilo je moguće bezbedno raditi takozvane hladne operacije. To su operacije koje ne zahtevaju hitnost, i kada se ne bi uradile - ne bi ugrozile život ili zdravlje.

Koje su najčešće primenjivane operacije za ulepšavanje lica i tela?

Najčešće tehnike koje se koriste u estetskoj hirurgiji su: liposukcija, korekcije dojki, očnih kapaka, ušnih školjki,  «peglanje» lica (fejslifting), smanjenje trbuha, ubrizgavanje kolagena, korekcija čela, zadebljanje usnica («francuske usne»), preoblikovanje nosa (rinoplastika), uklanjanje podbratka, korekcije reproduktivnih organa, itd.

Da li liposukcija predstavlja metodu kojom se reguliše telesna težina?

Liposukcija nije sredstvo za uklanjanje viška kilograma - ni u kom slučaju ne može da bude lakša i ugodnija zamena za naporne vežbe i redukcionu dijetu! Ovo hirurško preoblikovanje tela, da bi se dobila željena figura, nosi izvesne opasnosti, kao i sve manje ili veće operacije. Mada pacijenti žele mnogo više, uobičajeno je da se liposukcijom ne uklanja više od pet kilograma masnog tkiva. To moraju da znaju pacijenti, a i njihovi doktori to ne treba da smetnu sa uma.

Kako se pacijenti, kod kojih je urađena ova operacija, prilagođavaju novom izgledu svog tela?

Mnogim pacijentima je potrebno prilično vremena da se prilagode, pa i samom telu to ne ide baš brzo, potrebno je vreme - kraće ili duže. Mogu da se jave modrice, otoci, izbočine... koje mogu da opstaju mesecima nakon operacije.

Na šta treba obratiti posebnu pažnju?

Naročito treba obratiti pažnju na otoke, koji su ponekad neizbežni, mada pojačavanje otoka može da bude znak dodatnih komplikacija, pa je neophodno biti u stalnom kontaktu sa hirurgom!

Gde se najčešće javljaju otoci?

Otoci obližnjih zglobova i tretiranog područja su uobičajena pojava. Oni se najčešće povlače, odnosno nestaju u periodu do šest meseci.

Da li može da dođe do zapaljenja vena (flebitis) nakon liposukcije?

Na gornjem delu butina, nakon liposukcije može da nastane tromboflebitis (pojava tromba koja dovodi do zapaljenske reakcije vena), ili samo flebitis - odnosno zapaljenje vena u predelu intervencije. Nakon nekoliko nedelja, ove pojave se povlače.

Koje su još moguće komplikacije, a koje nisu opasne po zdravlje i život pacijenta?

Manje komplikacije su tipa ožiljaka, čvorova, udubljenja ili obezbojenja kože, ograničena nekroza tkiva i nesvestica posle same operacije, utrnulost, reakcije na lekove koje nisu opasne po život. O svakoj od njih pacijent mora da obavesti svog doktora. Jer, ako se ne tretiraju, mogu da budu opasne, iako u početku to sve ne deluje tako.

Koje su još  moguće komplikacije kod primene liposukcije?

Pored lakših, koje smo naveli, i koje kroz izvesno vreme prolaze, postoje i ozbiljniji problemi - koji su, doduše, retki, ali nisu isključeni. Navešćemo najčešće:

-infekcija,

-produženo vreme zaceljivanja rane,

-alergijske reakcije na lekove ili anesteziju,

-stvaranje krvnih ugrušaka ili komadića masnog tkiva koji mogu da odu u pluća i ugroze život,

-veliki gubitak tečnosti i stanje šoka sa fatalnim posledicama,

- nakupljanje tečnosti koja  kasnije mora da se drenira,

- oštećenja kože i nerava,

-oštećenje vitalnih organa, uključujući i mozak (komplikacije anestezije),

- teža promena pigmentacije kože i

- srčana aritmija, pa čak i zastoj srca.

Šta može da predstavlja posebnu opasnost kod ove intervencije?

Najveća opasnost je kod prevelikog odstranjenja masnog tkiva, što se najčešće događa pod velikim pritiskom  pacijenata. Opsežno uklanjanje masnog tkiva, pored navedenog, može da ima za posledicu stvaranje udubljenja, izbočina i sleganja kože - što može da bude razočaravajuće za pacijenta.

Kada se najčešće javljaju komplikacije zbog anestezije?

Prekomerno izlaganje anesteziji, po pravilu zbog opsežnog uklanjanja sala, može da se izbegne tako što će se liposukcija obaviti u više navrata.

Da li pušači imaju problema kada se podvrgavaju liposukciji?

Dosadašnja iskustva su pokazala da pušači moraju da naprave pauzu (što se tiče cigareta) par nedelja pre i nekoliko nedelja posle operacije!

Koji uslovi moraju da se ispune da bi neko mogao da se podvrgne liposukciji?

Kao prvo, pacijent mora da bude punoletan. Trudnice i dojilje ne mogu da budu podvrgnute liposukciji. Sve osobe sa ozbiljnijim zdravstvenim problemima nisu pogodne za ovu operaciju. Pacijenti koji uzimaju aspirin, Brufen ili bilo koji od nesteroidnih antiinflamatornih lekova, moraju tu terapiju da prekinu na duže vreme. Lidokain je lokalni anestetik koji se koristi tokom operacije liposukcije, pa sve osobe koje su osetljive na ovaj preparat, ne mogu da budu operisane u lokalnoj anesteziji!

Modeliranje debljine

Liposukcija, lipoplastika, liposkulptura, «modeliranje debljine» ili sukciona lipektomija su sinonimi za korektivnu, odnosno kozmetsku hiruršku operaciju kojom se usisava masno tkivo i na taj način uklanja stvarni ili umišljeni višak ovog tkiva, to jest sala. Područja iz kojih se najčešće uklanja masno tkivo je trbuh (abdomen), butine, zadnjica, vrat...

Izraz koji zbunjuje

Reč plastikos potiče iz grčkog jezika i znači oblikovati nešto, dati mu određen izgled. Ovaj izraz može da zbuni, pa ne mali broj pacijenata veruje da će im kod nekih «plastičnih operacija» ugraditi plastiku!? Međutim, plastična hirurgija je medicinska i kozmetska specijalnost koja se bavi korekcijom oblika i funkcije. Za razliku od estetske (kozmetske) hirurgije, koja postaje sve popularnija i unosnija, dotle plastična hirurgija uključuje mnogo šire područje delovanja.

Prim. dr Dragoslav Lekić, ginekolog

Najnovije

Vesti

Porodica