Obrada zidova u bebinoj sobi, osim što predstavlja higijenski čin, može da bude prilika za "otvaranje novih svetova", koji će pružiti veoma podsticajan i prijatan ambijent za celu porodicu. Palete različitih boja i mnogi drugi materijali su doslovno na dohvat ruke, samo je potrebno na vreme promisliti i obradu zidova shvatiti kao avanturu, a ne kao tegoban zadatak.

Ideje, "trikove" i sugestije za prave nijanse, otkrila nam je Jelena Milinković, diplomirani inženjer arhitekture.

Koji su osnovni zahtevi prilikom odabira završne obrade zida za bebeću sobu?

- Završnoj obradi zidova treba posvetiti posebnu pažnju. Postoji veliki dijapazon savremenih načina sa kojima možemo da se igramo prilikom uređenja sobe, ali nisu svi preporučljivi za sobu bebe. Materijali koji se apliciraju na zidove, pre svega, moraju da budu netoksični. Važno je i da se lako održavaju, da su glatki a ne reljefni, kako ne bi skupljali prašinu.

Sa druge strane, ono što uradimo sa zidovima, oslikava našu ideju. Cela soba može da se izmeni bojenjem zidova, lepljenjem bordura, slikanjem murala ili naglašavanjem pojedinih elemenata u prostoru  kontrastnim bojama.

Koje boje se preporučuju?

- Najprikladnije su akrilne boje. One su vodoperive, a samim tim i lake za održavanje, i nisu toksične. Na njima teže izbijaju fleke, teško "požute". Mogu da budu u mat, polusjajnoj i sjajnoj varijanti. Značajno su kvalitetnije od obične poludisperzije, a nisu mnogo skuplje. Toniraju se mašinski, tako da lako može da se dobije željena nijansa.

Koje tehnike obrade zidova su najprihvatljivije?

- Navedene boje se nanose u dva, tri sloja na prethodno pripremljenu površinu, a to znači ošmirglanu i nekoliko puta gletovanu.

Plavo nije isključivo za dečake

Plava boja ne mora da bude isključivo za dečake. Jasna plavo  azurna boja, u kombinaciji sa roze ili svetlo zelenim detaljima, postaje prava "devojačka" soba. Ako jedan zid obojite u jarko žutu boju, kao akcenat u kombinaciji sa "vrišteće" ružičastim detaljima, svaki trenutak u takvoj sobi biće veseo!

Od niza molersko-farbarskih tehnika, neke specijalne molerske tehnike mogu da budu interesantne - kao Ottocento, koja daje fini damast svilenkast izgled, sa diskretnim odsjajima. Interesantna je i Pallastehnika, koja daje kristalni metalik efekat. Reč je o veoma kvalitetnoj obradi zidova, ali ove tehnike su skupe za dečju sobu, koja će kroz par godina verovatno da menja svoj stil.

Često se za oblogu zidova koriste tapete. Koja je vrsta dobra za bebinu sobu?

- Tapete su izuzetno praktične i veoma moderne u poslednje vreme. Različitog su materijala: ima ih od pliša, tekstila, pvc-a, papira. Za dečje sobe se najviše koriste papirne tapete, jer su zdravije od plastificiranih - koje se, ipak, bolje održavaju. Postoji veliki izbor dizajna, a najinteresantnije su kombinacije sa dve osnovne boje, koje se različito postavljaju na zidovima. Moguće je uklopiti tapete na jednom zidu i moleraj na ostalim.

Od ostalih načina oblaganja zidova, jedino mogu da budu interesantne drvne obloge. One se stavljaju u visini do jednog metra, čime se olakšava održavanje zidova sobe. Zidne obloge od prirodnog ili veštačkog kamena, kao i dekorativne opeke, nisu prihvatljive.


Foto: Shutterstock

Kako odabrati adekvatnu boju zida?

- Šteta bi bilo ostaviti zidove savršeno belim, jer detetu mogu da deluju sterilno, hladno. Opet, ne treba preterivati, jer dete treba da spava u toj prostoriji. Uglavnom se kombinuju dve svetle, pastelne boje sa jasnim, velikim šarama.

Izbegavati jake boje

Bebina soba ne treba da bude u jakoj boji, bar ne svi zidovi, jer je namenjena prvenstveno spavanju novorođenčeta. Taj prostor treba da odiše ugodnom, smirujućom notom. Proverena kombinacija su svetli, skoro beli - svetlo žuti ili svetlo roze zidovi, sa akcentima u jačim bojama, čime se daje podloga za više aplikacija.

Osnovno što treba da se zna jeste da će hladne boje, kao što su plava, zelena i ljubičasta učiniti da soba deluje veće, dok će tople boje kao što su narandžasta, žuta i crvena stvoriti ušuškaniju atmosferu i smanjiti prostoriju.

Ako su zidovi neutralni, dekoracija i nameštaj više dolaze do izražaja. No, ukoliko su tapete šarene ili postoji višebojna paleta, nameštaj treba da bude jednostavan, svetao, jasnih linija.

Kako može da se napravi interesantna šema na zidovima?

- Jedan zid može da "iskoči" ako je obojen, recimo, u boji trave, a da se na drugom pojave narandžasto-zelene pruge. One mogu da budu "debele" desetak centimetara, ili nasumične debljine. Mogu da se postave do jedne trećine visine zida, na celoj visini, ili da budu prekinute bordurom.

Takođe, mogu da se pojave tačkice različitih veličina, ali samo u sobi kod beba devojčica. Lepo izgledaju i krugovi, kvadrati i druge šare.

Najjednostavnije rešenje jeste definisati jednu ili dve boje, a igrati se stikerima ili samolepljivim bordurama.

Da li i plafoni mogu da se ukrase?

- Plafoni se skoro uvek boje u mat belo, zato što belo reflektuje svetlost i tako soba deluje osvetljenije. U Americi su česte slike oblačića ili anđelčića na plafonu, ali to kod nas nije popularno. Lepo je da se postavi poneka zvezdica koja svetli u mraku ili jednostavan crtež određene životinjice.

Šta je u trendu? Koje su preporuke za jedinstven ambijent?

- Boja i završna obrada zidova treba da naglase odabranu temu sobe, u odnosu na to da li je reč o džungli, farmi, okeanu ili vilinskoj kući.  

Pokušajte da se oslobodite "bebeće plave boje" za dečaka i jednoličnih svetlo roze zidova za devojčicu. Soba vaše bebe treba da bude unikatna, živa, stimulišuća. Najzad, novorođenče najpre vidi jake kontraste svetlog i tamnog, pa mu treba omogućiti da od prvog dana "doživi" svoju sobu.

Ako, ipak, ne možete da pobegnete od roze boje, koristite dve nijanse - jaču i slabiju, kao horizontalne pruge sa narandžastom dekoracijom. Na taj način se definitivno postiže vesela, stimulišuća atmosfera.

Soba za bebu može da se uredi isključivo po ukusu roditelja, ali i u skladu sa ostalim delom stana. Čak i ako je braon osnovna boja, sa dosta belog nameštaja, bele stolarije i velikim aplikacijama u zemljanim ili tirkiznim tonovima, delovaće umirujuće i odavaće retro look. Dakle, soba za bebu se osmišljava sa puno ljubavi - baš za vaše dete. Treba da bude vesela i jedinstvena, ali i da odražava karakter roditelja.

Vizuelno proširivanje malog prostora

U maloj sobi, zidovi mogu da se vizuelno "prošire". Najbolji utisak povećanja prostorije se postiže primenom svetlih i blagih tonova hladnih boja. U takvoj sobi ne treba upotrebljavati kontraste boja.

Milica Gacin

Pretvorite mali stan u veliki, brzo i lako. :) #uređenje_doma #stan

Posted by YuMama on Friday, August 5, 2016