Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Porodični praznici: Bojenje jaja kao zajednička igra

Veliki petak posvetite samo jednoj aktivnosti - farbanju uskršnjih jaja. Dozvolite deci da upotrebe maštu, igrajte se i uživajte u zajedničkim trenucima!

 Izvor: Foto: Shutterstock

Uskrs je najveći hrišćanski praznik, dan Hristovog vaskrsnuća. Nakon Uskršnje liturgije ljudi se pozdravljaju sa "Hristos vaskrse!" i "Vaistinu vaskrse!".

On je pokretni praznik i uvek je prve nedelje nakon punog meseca koji pada na sam dan prolećne ravnodnevnice ili neposredno posle nje. Najranije može da bude 4. aprila, a najkasnije 8. maja.

Deci treba dozvoliti da slobodno učestvuju u pripremama za Uskrs, a njih će svakako najviše oduševiti i inspirisati bojenje jaja. Nekada su naše bake farbale jaja koprivom, lukom i svim bojama prirode. Boje, koje danas možete kupiti u prodavnicama su bezopasne (prehrambene), ali ukoliko su vaša deca isuviše mala, prepustite se prirodi! Krenite sa njima u park i sakupite lišće i sitne grančice zanimljivih oblika. Budite sigurni da će njihova mašta i vama dati neke ideje!

Kako se farbaju jaja?

Da bi vaša jaja bila lepo ofarbana nemojte ih direktno iz frižidera staviti da se kuvaju jer će popucati. Izvadite ih bar tri sata pre kuvanja i ostavite da odstoje na sobnoj temperaturi.

Povezane vesti

Ukoliko koristite veštačku boju, uzmite veću šerpu, poređajte jaja u nju u jednom nizu, zatim sipajte litar hladne vode, kašiku sirćeta, kašičicu soli i sačekajte da voda provri. Zatim dodajte boju (koju ste prethodno razmutili sa malo hladne vode), i pustite da sve ključa 3-4 minuta. Kada su jaja kuvana, polako ih vadite kašikom i ređajte na karton. Ostavite ih da se malo prohlade, pa ih namažite zamašćenom krpicom, kako bi se sijala.

Prirodne boje

Možete ih naći svuda oko vas. Najbolja od njih je tzv. lukovina. Svako jaje, bez nekog određenog reda, vežite u šaku lukovine (gumicom, koncem i sl), i lagano spuštajte u vodu u kojoj će se kuvati. Ovom tehnikom svako jaje će ispasti drugačije, a šare će biti neodređenih oblika. Tako vezana jaja možete na isti način spuštati u vodu sa bojom iz kesice.

Povezane vesti

Za dobijanje žute boje, koristite koprivu. Prvo stavite dosta koprive u vodu, a nakon toga jaja. Kada voda proključa, kuvajte sve zajedno narednih pet minuta.

Za dobijanje ljubičaste ili plavičaste boje možete koristiti borovnice, višnje, cveklu ili koru crvenog luka. Postupak je isti: kuvajte kratko voće ili lukovinu, polako dodajte jaja, i sve to kuvajte još par minuta zajedno.  

Ukrašavanje jaja

Pre kuvanja, svako jaje možete išarati svežim žumancetom. Za to možete koristiti čačkalicu, tanki štapić ili nešto slično. Bitno je da svako odmah po iscrtavanju spustite u vodu, kako bi detalji ostali celi. Šaranje jaja možete izvesti i pomoću voska, voštanice ili običnog lepka. Takođe, za neobične šare poslužiće vam i najobičnije gumice za tegle. Pre kuvanja obavite svako jaje u različitim smerovima sa gumicom, ili gumicama. Na mestu gde su one bile, ostaće beli trag. Pre nego što spustite jaja u vodu ili boju, uvijte ih nekim listom, travčicom ili sitnim granjem u gazu ili staru najlon čarapu, pa onda kuvajte. Za dekorisanje možete da koristite i razne boje, tempere, lakove za nokte.

Pogledajte naše predloge, možda dobijete neku novu ideju!

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica