Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prirodom protiv celulita

Pojavu celulita naročito inicira estrogen (najvažniji od svih hormona), pa je zato u trudnoći pojava celulita neizbežna.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Da bi se bolje razumelo šta je celulit, treba poći od građe kože.

Koža se sastoji iz tri sloja: gornjeg - epidermisa, srednjeg - dermisa (u kome se nalaze folikuli dlake, lojne žlezde, krvni sudovi, nervni završeci i vezivno tkivo) i donjeg - subkutanog tkiva.

Subkutano tkivo se, takođe, sastoji iz tri dela, a prvi od pomenuta tri sloja - zapravo predstavlja mesto u subkutanom tkivu gde celulit nastaje. Gornji slojevi subkutane masti se opisuju kao stojeća masna područja, koja su razdvojena vezivnim tkivom. Kada  jednim delom probiju u dermis, daju koži opušten i neravan izgled, karakterističan za celulit.

Stanje kože, vezano za celulit, pogoršava se sa godinama, posebno posle tridesete. Razlog za to leži u činjenici da dermis dostiže maksimalnu gustinu do 30. godine, posle čega dolazi do smanjenja produkcije elastina i kolagena. To omogućava masnim ćelijama da lakše prodru u dermis, što se na koži reflektuje kao pad tonusa i karakterističan izgled narandžine kore.                                                        

Šta je uzrok nastanka ove ženske "napasti"?

Glavnu ulogu imaju hormoni. Pojavu celulita naročito inicira estrogen (najvažniji od svih hormona), pa je zato u trudnoći pojava celulita neizbežna. Estrogen čini masne ćelije «lepljivim», zbog čega se one grupišu u grozdove i tako još više pospešuju nastanak celulita. Drugi hormoni, čiji je uticaj takođe važan, jesu: insulin, kateholamini (adrenalin, noradrenalin), tiroidni hormoni i prolaktin (utiče na formiranje celulita u periodu laktacije).

Osim njih, i genetski faktori utiču na pojavu celulita, zatim slaba krvna i limfna cirkulacija, nepravilan način ishrane (masna i slana hrana, alkohol, ugljeni hidrati, nedovoljan unos tečnosti i vlaknaste hrane), prisutna količina masti u organizmu, godine života, debljina kože, pušenje, smanjena fizička aktivnost, uzana odeća, sedenje i stajanje u istom položaju tokom dužeg vremena, kao i stresan način života, koji uzrokuje lučenje kateholamina (adrenalin).


Kako da se izborimo sa celulitom?

Šta god da uzrokuje pojavu celulita, važno je otkriti uzrok njegovog nastanka i pronaći adekvatne preparate i tretmane koji  mogu da ga ublaže i uklone. Za optimalni učinak u borbi protiv ove napasti, koja se pojavljuje kod 90 odsto

Dva tipa celulita

1. Vidi se pod pritiskom, ili kada ukrstimo noge - na našim bedrima ili butinama. Imaju ga skoro sve žene.2. Izgleda kao narandžina kora. U ovom slučaju, koža tako izgleda i u ležećem položaju, pa zahteva posebnu negu i tretmane.

ženske populacije, potrebno je uključiti i druge aspekte borbe - pravilnu i uravnoteženu ishranu, povećan unos tečnosti, vežbe...

-Pravilna ishrana je glavni faktor u tretiranju celulita. Smanjite unos  rafinisane hrane, kafe i alkohola. Koristite organsku hranu kad god je, i što je više moguće, jedite puno svežeg voća i povrća. Treba piti dosta vode ili biljnih čajeva. Cink, vitamin C i kompleks B vitamina se, takođe, preporučuju. Sve ove mere moraju da se kombinuju sa telesnim vežbama, koje su posebno usmerene na delove tela sklone celulitu.

-Masaža anticelulit uljima, kao i limfna drenaža, veoma su važne u borbi protiv celulita - smanjuju kongestiju («nakupljanje» krvi u tkivu) i poboljšavaju mikrocirkulaciju, stimulišući limfnu drenažu i detoksikaciju. Masažom se povećava tonus kože, što doprinosi smanjenju opuštenog i rupičastog izgleda kože.

-Poslednjih godina, sve je modernija primena fizičkih i mehaničkih metoda za uklanjanje celulita, kao što su: jontoforeza, ultrazvuk, termoterapija, endermologija (LPG) - koje spadaju u skupe metode.

Kako izabrati pravi preparat za tretiranje celulita?

Brojne supstance se koriste u borbi protiv celulita. One, pre svega, treba da deluju na masno i vezivno tkivo, ali i na mikrocirkulaciju. Najčešće se koriste metilksantini, zatim aminokiselina L-karnitin, kao i biljka Gotu Kola (stimuliše produkciju kolagena i elastina), ginko biloba, rutin, kao i etarska ulja grejpfruta (stimuliše limfnu drenažu), mandarine (detoksikacija i ubrzanje cirkulacije), čempresa (stimuliše cirkulaciju), ruzmarina (pojačava mikrocirkulaciju i detoksikaciju), geranijuma (univerzalan za negu kože)... Kofein prodire u dublje slojeve kože, gde izaziva razlaganju masti, dok ginko biloba u ovim preparatima poboljšava mikrocirkulaciju u području dermisa i na taj način ubrzava detoksikaciju.

Od brojnih anticelulit preparata, najbolji efekat daju anticelulit mleka i ulja za masažu, kremovi za učvršćivanje kože, kao i redovna upotreba pilinga (na kritične zone se nanosi dlanovima, kružnim pokretima). Svi sastojci se upotrebljavaju u terapijskim koncentracijama.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica