Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li za Novu godinu ostati kod kuće?

Praznična noć može da prouzrokuje brojne nedoumice kod onih koji su tokom prethodnih meseci postali roditelji.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Dolazak novog člana porodice nameće mnoga pitanja za vreme novogodišnjih praznika, od kojih su najčešća:

- Kako rešiti problem dojenja/ishrane?

- Kako rešiti problem povremenog buđenja i plakanja?

- Koja osoba bi bila najbolja i najsigurnija "zamena" za roditelje?

- Kako pronaći odgovarajuću osobu za čuvanje deteta?

- Kako postupati kada se poklope dečji rođendan i doček Nove godine?

1. Kako rešiti problem dojenja?

Savremeni stav po pitanju dojenja ili ishrane malog deteta je takav da i u najranijim mesecima može da se preskoči jedan noćni podoj, odnosno dete starijeg uzrasta ne mora da se ponudi flašicom u toku noći. Ako je dete mirno, zadovoljno i normalno se razvija, lakše će moći da usvaja drugačije šeme, onda kada za to dođe trenutak.

2. Da li ću nedostajati mojoj bebi?

Pitanje čuvanja deteta se uvek postavlja kao problem, posebno ako je  mama prvorotka. Međutim, ona treba da se oslobodi osećaja griže savesti što "ostavlja" bebu za jednu noć. Naravno, neophodno je da adekvatna osoba čuva dete te noći. Ako to nisu baka i deka, vreme je da se preko specijalizovanih servisa počne tražiti osoba koja će najpre da upozna dete,  njegove potrebe i navike. Takođe, veoma su važni odlasci na redovne kontrole, na kojima roditelji mogu da se konsultuju sa pedijatrom kako da "pripreme" osobu koja će da čuva dete.

3. Kako će beba da reaguje na glasnu muziku i buku?

Važno je naglasiti da, posebno u uzrastu od sedam, osam i devet meseci,  preosetljiva deca reaguju plačem na buku. Kod pojedinih mališana to može da proizvede niz neugodnih reakcija kao što su neprekidan plač, uznemirenost, teškoće u spavanju... Zbog toga je poželjno da se za novogodišnju noć zvučno izoluje mesto gde dete spava (koliko je moguće). Na primer, unutar duplih prozora (ili duplih vrata od terase) može da se stavi manje ćebe ili jastučići. Petarde, vatromet, glasna muzika... su izuzetno jaki, po intenzitetu nepredvidivi. Nezrelost mozga beba i male dece, kao i njihov poseban senzibilitet na zvukove, može lako da prouzrokuje pomenute neugodnosti. Da bi se praznik proveo mirno, potrudite se da smanjite prodor buke u vaš dom.

4. Da li starijem detetu reći istinu o izlasku?

Ljubav prema detetu i odnos topline i razumevanja u porodici je dovoljno da se stvori osećaj sigurnosti. Ako je dete starije, treba na vreme da se razgovara sa njim. Najbolje je da se deci govori istina - da mama i tata žele da izađu, ali da su sve pripremili za njih, da im bude lepo. Da postoje i drugi dani praznika kada će ići kod rođaka, prijatelja, u bioskop i na druga zanimljiva mesta. Neophodno je da mališani to shvate, odnosno da kao što i oni odlaze u razne posete da bi se družili, tako isto i njihovi roditelji mogu da negde odu sami. Važno je da već sada neko počne da čuva decu, kao i da roditelji u večernjim satima budu povremeno odsutni - u početku dva, tri sata, da bi se to vreme kasnije produžilo. Deci treba reći gde se ide, zatim ih uobičajeno pripremiti za spavanje, pa tek onda otići. Sledećeg dana roditelji treba sa njima da razgovaraju kako su se proveli.  

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica