Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako biti sjajan tata?

Zbog čega je važno biti dobar otac deci i na koji način to postići, saznajte u tekstu koji sledi...

 Izvor: Foto: Shutterstock


Prethodne generacije očeva su znale šta se od njih očekuje. Muškarci: a) zarađuju novac, b) ne bave se kućnim poslovima, c) dremaju dok mama peče meso za nedeljni ručak, i d)... to je to.

Ali, vremena su se promenila - zahvaljujući porastu broja zaposlenih mama, kao i broja porodica sa samo jednim roditeljem. Tako da više nema jasno definisanog opisa posla za tatu.

No, te promene nisu umanjile njegov značaj. U stvari, većina roditelja se slaže da čak iako tata nije stalno prisutan, odnosno malo vremena provodi u domu, ili čak nije biološki otac, za muškarca je važnije nego ikad da preuzme aktivnu ulogu u podizanju bebe.

Ko je tata?

S obzirom da se tate pojavljuju u raznim oblicima i veličinama, čak i u slučaju da ste razvedeni ili udovica - vaša deca još uvek mogu da imaju dobrobiti od muških figura iz svog okruženja. Ako njihov biološki otac nije prisutan, ohrabrite mališane da ostvare vezu sa "drugim oblicima" očeva, uloga i modela.

Muški članovi porodice, starija braća, ujaci i dede mogu da imaju velikog udela u poboljšanoj sposobnosti vaše dece da rastu i uče.

Kao što njihovom razvoju mogu da doprinesu bliski muški prijatelji, očusi i muški učitelji - deci će činiti dobro bilo koje "muško druženje" koje mogu da ostvare.    

Uloga očeva u životu mališana

Osećanja nam govore koliko su naši bližnji važni za decu. Nije bilo potrebno mnogo da i ljudi koji su plaćeni da razmišljaju o tim stvarima otkriju koliko je to istinito, kao što pokazuju sledeća istraživanja:

* Prema studiji sa Emori Univerziteta u SAD-u, devojčice koje provode kvalitetno vreme sa svojim očevima kada su veoma male - postižu bolje rezultate iz matematike i nauke uopšte, dok dečaci postaju bolji što se tiče verbalne (govorne) inteligencije.

Prema ovom teorijskom viđenju je ustanovljeno da kada očevi imaju nekonvencionalan pristup deci - na primer, kada ohrabruju bavljenje sportom kod devojčica, ili ako su emotivno bliski sa dečacima, radije nego da budu grubi i mačo - od njihove dece se očekuje da budu mnogo uspešnija.

* Deca koja rastu uz model snažne muške uloge - pokazuju bolje socijalne (društvene) veštine u odojačkom periodu, bolje se snalaze u školi i više su prihvaćena u društvu. U kasnijem životu, manje je izgleda da se okrenu kriminalu ili da pate od mentalnih problema, a ostvaruju mnogo bolje veze od onih koji su odrastali u dugačijim uslovima. I pošto imaju tako dobar primer svojih roditelja - ovde nema iznenađenja - i sami postaju: bolji roditelji.

* Studija sa Ontario Univerziteta takođe otkriva da očevo odobravanje i podrška imaju ogromno dejstvo kada je u pitanju ćerkin izbor partnera. Pa vi gledajte šta vam je činiti. Ako sada uložite trud u njeno vaspitanje, uz malo sreće - neće se desiti da vaša ćerka kao tinejdžerka dođe kući sa nekim otkačenim tipom.

* Kada muškarac postane otac - to nesumnjivo poboljšava njegov život!  Uprkos besanim noćima, očevi žive duže, mentalno zdravlje im je bolje, i manje su podložni oboljevanju od srčanih bolesti - činjenice su na koje ukazuje studija sa Šefild Halam Univerziteta.

Mnoge mladee tate kažu kako imaju više strpljenja, kako su postali nežniji i očigledno manje mačo. Njihove partnerke često izjavljuju da su "novi" očevi blagi, saosećajni, ali istovremeno ozbiljniji i staloženiji. Dok njihovi šefovi primećuju da više rade - ne zbog toga da bi se »izvukli« od kućnih poslova, nego zato što žele da se pobrinu za svoj porod, da ga dobro opskrbe.

Budite sjajan tata

Studija udruženja Pravi očevi nedvosmisleno otkriva šta čini dobrog  tatu i kako to postići:


1. Ostvarite telesni kontakt


Istraživanja pokazuju da su za "pravog" tatu neophodni toplina, nežnost i srdačnost, dok se 90 odsto žena slaže da je "predavanje" očinstvu od suštinske važnosti. Zato nemojte da svo grljenje, milovanje i držanje bebe prepuštate mami.


2. Postavite dete na prvo mesto


Studija otkriva kako mnogi muškarci misle da je biti otac najvažnija od svih njihovih uloga. To, između ostalog, znači da se trude da manje prekovremeno rade, ili da skraćuju poslovni put kako bi više vremena proveli sa decom.


3. Kvalitet iznad kvantiteta

Način na koji očevi provode vreme sa svojom decom je važniji nego dužina tog vremena. Predlažemo vam da u vaše zajedničke aktivnosti uključite: npr. vreme za kupanje (kada su pitanju bebe), ili čitanje priča za laku noć (za malo starije mališane).

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica