Složen embriološki razvoj i stalni hormonski uticaj na dojku, varijacije u ishrani i higijeni, kao i kvalitetu reproduktivnog života, genetsko nasleđe, (ne)kritična upotreba lekova doveli su do povećanja učestalosti bolesti dojke kod ženske populacije, od čega je najčešća fibrocistična bolest dojke, a najopasnija karcinom dojke.

Evo saveta (za one žene koje ne znaju) i podsećanja (za one koje znaju) kako da izvršite samopregled dojki.

Posmatranje

Pregled započinje posmatranjem dojki i pazušnih jama - u uspravnom stavu, i to ispred ogledala, nakon tuširanja, a idealni period je nakon menstrualnog ciklusa (od 7. do 10. dana 

ciklusa). Treba znati da idealna prirodna simetričnost dojki ne postoji, kao i da dojke variraju u veličini, obliku i bolnosti tokom menstrualnog ciklusa. Pri posmatranju dojke i pazušne jame u ogledalu, ruke stoje opuštene niz telo, dok se gornji deo trupa rotira ulevo i udesno. Potom se postupak ponavlja sa rukama oslonjenim na kukove, pa iznad glave. Strpljivo i pažljivo treba posmatrati promenu oblika, veličine i izgleda navedenih regiona.

Samopregled

kako-da-obavite-samopregled-dojki

Prilikom pregleda desne dojke, desna ruka mora da bude zabačena iznad  glave. Sitnim i simultanim kružnim pokretima - jagodicama prstiju (kažiprst, srednji i domali prst) leve ruke, u pravcu kazaljke na satu, opipava se cela zapremina dojke, sa blagim pritiskom prema grudnom košu - da bi se stekao trodimenzionalni utisak eventualne promene. I to počev od regiona ispod ključne kosti, pa sve do pazušne regije, koncentrično se približavajući bradavici (mamili)... sve dok ne budete sigurni da ne postoji neuobičajena bolna osetljivost ili prisustvo čvorića u tkivu dojke, ili bilo kakva druga "nepravilnost". Pregled obavezno treba završiti pritiskanjem bradavice između palca i kažiprsta, suptilno insistirajući na pojavi sekreta. Ako se zapazi sekrecija iz bradavice (krvava, zamućena, bistra...), obavezno kontaktirati lekara.

Pregled pazušne jame

Pregled desne pazušne jame se obavlja nakon pregleda dojke.

Promene koje bi vas navele da se obratite stručnom licu

:prisustvo čvora u dojci ili pazušnoj jamiiscedak iz bradavicepromena u regiji bradavicepromena uobičajenog oblika ili veličine dojkepromena boje ili osetljivost na koži dojkesmežuranost kože dojke (slično celulitu)nagli bol u dojci ili pazušnoj jami

Pritom je desna ruka zabačena iza glave, tako da se oslobodi što veća regija pazuha. Ispruženim sastavljenim prstima leve ruke (osim palca, koji je uz dlan) se pregleda vrh pazušne jame. Blagim spuštanjem prstiju, uz pritisak niz grudni koš, traže se eventualne promene (čvorići), koje pripadaju uvećanim limfnim žlezdama.

Nakon toga se pregleda predeo iznad ključne kosti i baza vrata.

Isti postupak se ponovi i na suprotnoj dojci kao i ostalim, navedenim regijama.

Pregled u ležećem položaju: U slučaju da sumnjate da ste nešto napipali, treba izvršiti kontrolni pregled u ležećem položaju - na relativno tvrdoj podlozi, sa zabačenom rukom i dlanom ispod potiljka, poštujući iste principe simetričnosti pregleda, ili konsultovati lekara.

Potrebno je da steknete naviku redovnog samopregleda, jer tako upoznajete svoje telo, kao i pojavu različitih promena.

Predledi posle 45

Redovno kontrolisanje podrazumeva mesečni pregled, i to u prvom delu ciklusa.

Pregled u trudnoći i babinjama

Trudnoća je period kada se promene na dojci teže otkrivaju - usled konstantnog uticaja progesterona, ali je strpljiv pregled i tada neophodan.U periodu babinja se uspostavlja hormonska ravnoteža i "normalno" funkcionisanje, što većini pripadnica lepšeg pola pruža osećaj sigurnosti i ženstvenosti.

Ako je nastupila menopauza, treba odrediti datum pregleda i poštovati cikličnost iz meseca u mesec. Svaku neizvesnost treba podeliti sa stručnim i odgovornim licem (ginekolog ili hirurg), koje će da donese odluku o načinu i redosledu dijagnostike (klinički pregled, ultrazvuk, mamografija...), ili će vas sa osmehom umiriti i rasterati sumnje.

Nakon 45. godine se savetuje periodična mamografija, zavisno od "opterećenja" u porodici (prisustva dijagnostikovanog karcinoma ginekološke regije ili dojke) po ženskoj naslednoj liniji. Prisustvo i podrška partnera će vam pružiti dodatnu sigurnost.

Na vreme otkrivene promene - definitivno se mogu izlečiti. Čak i vaša "lažna uzbuna" pokazuje da ste odgovorni i da vam je stalo da budete zdravi.