4 NAMIRNICE NE TREBA DA NOSITE NA PLAŽU: Doktor upozorava - lako može da dođe do trovanja!

Doktor upozorio na četiri namirnice koje nisu pogodne

Shutterstock

Za decu verovatno nema ništa slađe od užine koju jedu na plaži, ali to za roditelje uglavnom znači malo planiranja unapred. Postoji mnogo toga što možete da ponesete mališanima da užinaju pored mora, ali je važno da znate da neke namirnice treba da izbegavate jer mogu da budu opasne.

"Budite oprezni jer je poslednje što želite da odlazak na more pamtite po tome što se neko razboleo", rekao je dr Džon Tores za NBC News.

Stvar je u tome da kada hrana dugo vremena stoji na visokim temperaturama, postoji rizik od razvoja bakterija u namirnicama, što za posledicu može da ima dijareju i povraćanje ako mališani pojedu ovu hranu.

Stručnjaci kažu da kvarljiva hrana ne bi trebalo da stoji van frižidera duže od dva sata, ali da je najbolje da stoji na hladnom sve do trenutka kada odlučite da jedete.

1. Suhomesnati proizvodi

Ako pravite sendviče sa suhomesnatim proizvodima, imajte na umu da oni treba da stoje u frižideru do trenutka kada dođe vreme da ih jedete, kaže dr Tores. Iako se delikatesni proizvodi često suše i obrađuju kako bi se sprečilo kvarenje i kontaminacija, ipak mogu da budu rizični ukoliko se ne čuvaju na hladnom.

2. Sveže salate

Iako su sveže salate idealni letnji obroci, nisu baš idealne za nošenje na plažu. Ne samo da će brzo izgubiti svežinu na vrućini, već visoke temperature dovode do brzog razvoja bakterija na ovim namirnicama.

3. Bilo šta sa majonezom

Majonez, kao i bilo koji obrok sa majonezom trebalo bi da se drži u frižideru, a na temperaturi koja je veća od četiri stepena Celzijusovih ne bi trebalo da stoji duže od dva sata, piše nbcwashington.com. Dr Tores ipak ističe da je najbolje da majonez i sve sa majonezom stoji u frižideru do trenutka kada je vreme za jelo, zbog čega je najbolje da ga ipak ne nosite na plažu.

4. Isečeno povrće

Mnogi vole da na plažu ponesu voće koje se prodaje isečeno i upakovano u plastične posude, ali to nije baš najbezbedniji izbor. Prilikom sečenja voća, poput lubenice, može doći do kontaminacije patogenima, tako što se bakterije prenesu sa noževa, ruku, daske za sečenje na voće. Dr Tores ističe i da se isečeno voće brže greje i privlači insekte, te da savetuje da ponesete cele namirnice koje ćete zatim iseći na plaži – ali se pre toga uverite da su vam ruke i nož čisti.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Kako da deca pojedu sve iz tanjira  Tik Tok/whenkatiemetharry