Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DA LI SU PREČIŠĆIVAČI VAZDUHA BEZBEDNI ZA BEBE? Jednu vrstu nikada nemojte da kupujete, a pazite i gde aparat stoji

Autor Radmila Ilić

Prečišćivači vazduha su odlični za porodice sa decom, ali treba da budete oprezni koju vrstu filtera birate jer jedna može da naškodi njihovim malim plućima.

 Prečišćivač vazduha, beba, porodica Izvor: Shutterstock

Prečišćivači vazduha se sve češće mogu naći u domovima u kojima borave bebe. Roditelji se trude da svojim mališanima obezbede što bolje uslove života i da iz vazduha izbace sve kontaminirane supstance kojih, pogotovo u zimskom periodu, ima dosta.

Vazduh u domovima često može da bude i zagađeniji u odnosu na spoljašnji, posebno ako imate kućne ljubimce, buđ, često kuvate ili koristite razne hemije za čišćenje, što je apsolutno normalno u svakom domaćinstvu. To može biti štetno za decu, jer izloženost uobičajenim zagađivačima u detinjstvu može da dovede do problema koji uključuju:

  • Veći rizik od alergije.
  • Veći rizik od astme.
  • Oštećenje pluća.
  • Veći rizik od pojave raka pluća u kasnijim godinama.

Uklanjanje čestica koje zagađuju vazduh može da pomogne u održavanju zdravlja bebe, ali i cele porodice.

Koje prečišćivače vazduha treba da izbegavamo?

Većina prečišćivača vazduha je savršeno bezbedna za vašu bebu. Filtrirajući prečišćivači vazduha uklanjaju zagađenje iz vazduha, tako da zapravo mogu da pomognu kod zdravstvenih stanja vaše dece.

Izuzetak od ovog pravila su prečišćivači koji proizvode ozon. Oni stvaraju opasno jedinjenje ozon da razbiju zagađenja, umesto da ga uklone. EPA je proglasila ove prečišćivače vazduha opasnim i za decu i za odrasle jer ozon može da našteti plućima čak i u malim količinama.

Svaki filter za koji tvrde da je 'jonizuje' zagađeni vazduh ili da koristi UV svetlo za čišćenje vazduha, može da generiše ozon kao nuspojavu u 'prečišćivanju'. Nikada ne koristite takve prečišćivače u prostorijama u kojima boravi vaša beba jer njihova pluća na taj način izlažete riziku.

 Prečišćivač vazduha, beba, porodica
Porodica koja koristi prečišćivač vazduha
Izvor: Shutterstock

Koje prečišćivače treba da biramo u domovima sa bebom?

Uvek birajte prečišćivače vazduha koji koriste fizički filter. Originalni vazdušni filter uklanja zagađenje tako što ga zadržava u filteru. Ne stvara se štetan ozon. Sve što treba da uradite je da uklonite filter kada je prljav, a zatim ga operite ili zamenite. Oni nemaju nuspojave, samo daju čistiji vazduh.

Gde mogu da držim prečišćivač ako imam bebu u kući?

Držite prečišćivače dalje od mesta gde vaša beba može da dopuzi. Radoznali mališani mogu da pokušaju da se igraju sa vazdušnim filterom, pa se pobrinite da ga zaštitite od dece. Ovi filteri često imaju ventilatore i obično su uključeni u utičnicu. Držanje prečišćivača van domašaja dece može vam pomoći da izbegnete probleme kao što su povrede na prstima ili strujni udar.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica