Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novi soj virusa korona: Koliko je opasan po decu i kako se zaštititi?

Mutirani soj virusa korona pojavio se i kod nas. Roditelji, pogledajte šta smo saznali o njemu...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Pandemija koronavirusa je i dalje prisutna u Srbiji, ali i svetu. Sada, sve više slušamo o tome da se pojavio novi soj ovog virusa.

A šta se sada dogodilo?

Dogodilo se to da su stručnjaci otkrili novu vrstu virusa korona, koja je za 40-70 odsto zaraznija od prethodnog.

S obzirom na pojavu novog soja virusa, roditelji ne znaju na koji način mogu da zaštite svoje porodice i kako da postupe sa ovom novom pojavom.

Povezane vesti

Povezane vesti

Šta je novi kovid-19 i odakle je potekao?

Virus korona je  prošao kroz mnogo mutacija u svom genetskom sastavu, pa je tako došlo i do ove promene i do pojave ovog novog soja pomenutog virusa. Stručnjaci ukazuju da se on u velikoj meri razlikuje od svog "pretka". Prvi put se pojavio u Velikoj Britaniji u septembru 2020. godine i trenutno je u toj zemlji čak 70 odsto zaraženih obolelo od ovog novog soja virusa.

Naravno, virus se velikom brzinom proširio na Kaliforniju, Floridu, Džordžiju, Njujork i mnoge druge zemlje. Čak je i u našu zemlju stigao.

Šta to znači? To znači da se novi soj virusa širi neverovatnom brzinom, a broj inficiranih slučajeva raste iz dana u dan.

Da li je ovaj soj virusa opasniji?

I običan koronavirus se pokazao kao izuzetno opasan i rizičan, jer uzrokuje mnoga druga oboljenja, pa čak i smrt. Stručnjaci savetuju da bi novi soj mogao da bude opasniji od prvobitnog. Da bi se to tačno utvrdilo potrebno je još dosta istraživanja i analiza.

Da li vakcina štiti i od novog soja?

Pojedini stručnjaci izašli su sa tvrdnjama da vakcina štiti i od novog soja virusa, što znači da su vakcine napravljene tako da štite i od mutiranih varijatni.

Da li treba da preduzmemo nove mere predostrožnosti da bismo bili sigurni?

Da biste sprečili zarazu novim sojem virusa korona, najbolje bi bilo da poštujete sve preporučene mere. Da se čuvate kao i do sada, da nosite maske, poštujete distance, kao i da izbegavate velike skupove, kako zbog sebe, tako i zbog dece i okoline. Budite odgovorni i zaštitite svoju porodicu.

Pročitajte i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Zapratite nas i na Instagramu!

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Uživajte u roditeljstvu! (@yumama.rs)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica